Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Kolozsvári Magyar Főkonzulátus

vissza
2014. november 20. Mile Lajos fontosság:
Kilenc napos kolozsvári tartózkodás után a kolozsvári médiának bemutatkozott Mile Lajos, Magyarország újonnan kinevezett, kolozsvári főkonzulja.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 20:59 | 20 Noiembrie, 2014

Lásd a(z) "--- több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. november 20. Szeretni való városban
Alapképzettsége magyar- francia szakos tanár. Volt újságíró, főszerkesztő, tehát jól ismeri a média berkeit.
Mint fiatalember igyekezett minél jobban megismerni azt a világot, melyben él. Hazánkban is többször járt. Mint politikus, országgyűlési képviselő rendkívül tájékozottan ismeri mindazon kérdéseket, melyek a két ország számára fontosak, és meghatározzák azokat a politikai lépéseket, amik fontosak egy jobb életlehetőség felé. Nem véletlenül esett rá a választás, amikor az egyébként ragyogóan teljesítő elődjét, Magdó Jánost az anyaországba fontos teendőkkel bízták meg.
„Az együttélés kereteit a történelem alakítja, ám tőlünk is függ, hogy miként töltjük meg ezeket, milyen minőségű életet élünk”. Külgazdasági és Külügyminisztérium (ez már az új elnevezés) által meghirdetett új irányvonalnak az ismertetésére tért rá. Hat erdélyi megyére (Arad, Bihar, Kolozs, Szatmár, Temesvár, Szilágy) vonatkozik a kolozsvári főkonzulátus tevékenysége. Ezen túl nagyobb hangsúlyt fektet a külgazdasági kapcsolatokra, a román–magyar és a magyar–magyar gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok élénkítésére.
A „szeretni való városban” minél hathatósabb tevékenységet szeretne kifejteni. Ennek keretében bemutatkozás sorozatot tart. Lényegesnek és meghatározónak tartja a sajtó- nyilvánosságot, betartva a protokoll előírásait.
Meggyőződése, hogy az együttélés és az önálló arculat megőrzése nem lehet egymást kizáró fogalom. A történelmi helyzetet el kell fogadnunk. De a kereteket hogyan töltik ki, milyen minőségi életet élünk, az már a történelmen, az egyéneken múlik.
Azzal is tisztában van, viták, akár konfliktusok is adódhatnak. Meggyőződése, ezeket kulturált módon meg tudják oldani. Abban bízik, hogy mindannyiunkban megvan a belátás, a megértés bátorsága.
Meggyőződése, hogy a megértéshez, a belátáshoz sokkal nagyobb intellektuális és erkölcsi bátorság kell, mint a konfliktusok gerjesztésére.
Kiemelt figyelemmel kezelt tervei:
A magyar külpolitika irányvezetésében némi módosulás jött létre az utóbbi években. Nagyobb hangsúlyt próbálnak fektetni a külgazdasági kapcsolatokra és azok erősítésére. Ennek következtében a minisztériumok nevei is változtak. A struktúrák is változtak. Az ügyek intézése is felgyorsult. A Kárpát- Medence felértékelődött. A kolozsvári konzulátusra érkezni fog egy gazdasági szakdiplomata, akit külgazdasági attasénak neveznek. A konzulátuson belül ki fognak alakítani egy üzleti központot, irodát, ahol lehetőség lesz különböző vállalkozóknak üzleti tárgyalásokat folytatni.
Az irányvezetés néhány tartalmi eleme
A közös érdekek felismerése rendkívül fontos. Szomszédos államok vagyunk, ebből adódóan evidens egy csomó gazdasági érdek van, ahol a közös fellépés közös sikert eredményezhet, mely mindkét félnek kedvező. Ennek érdekében a Főkonzulátus minden segítséget meg fog adni.
Az együttműködés, az érdekalapú gazdasági természetű kereskedelmi együttműködés és a közös siker esetlegesen segíthet más területeken is szót érteni.
Kulturális kapcsolatok
A kultúra területén az értékmegőrzésnek egy közös területére figyelnek. Egymás értékeinek felismerésével, az értékek megteremtésével egymást gazdagíthatják.
Kolozsvár kulturális élete rendkívül élénk és tiszteletet kiváltó. Egymás kultúrájának még jobb megismerése, akár közös rendezvények tartása a főkonzul egyik legfontosabb teendői közé sorolható. A sajátosságok felismerése és elfogadása emberi értékeket jelentenek. Ennek hozamaként a konzulátus ez irányú figyelme is növekszik.
A honosítás kérdése
A Főkonzulátus tovább folytatja a honosítást. Igyekeznek ezt a folyamatot minél gördülékenyebbé, ember közelivé tenni. Szeretettel várnak minden embert a Főkonzulátusra, aki magyar állampolgárságot szeretne kapni. Igyekeznek a hat megyében mindenhova eljutni. Ez azt jelenti, kihelyezett konzuli napokat fognak tartani. Személyes találkozások az állampolgárok számára rendkívül értékesek lehetnek.
Bárkit, akinek valamilyen kérdése az elmondottakkal kapcsolatban van, a Főkonzulátus emberien fogad.

Csomafáy Ferenc
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:01 | 20 Noiembrie, 2014

Lásd a(z) "Erdon" újságban megjelent cikket itt.

2014.11.19. - Érdek- és értékalapú diplomácia – Bemutatkozott Mile Lajos kolozsvári főkonzul

Gazdasági téren a közös érdekek, kulturális vonatkozásban pedig a közös értékek beazonosításával, kihasználásával próbál hozzájárulni a román–magyar együttműködés elmélyítéséhez Magyarország új kolozsvári főkonzulja.

A kincses városi állomáshelyét november 10-én elfoglaló Mile Lajos szerdai bemutatkozó sajtótájékoztatóján előrebocsátotta, tevékenységét ama meggyőződésére alapozva kívánja végezni, hogy az együttélés és az önálló identitásmegőrzés fogalma nem ellentétes egymással.

„Az együttélés kereteit a történelem alakítja, ám tőlünk is függ, hogy miként töltjük meg ezeket, milyen minőségű életet élünk" – jelentette ki a kirendeltség élén Magdó Jánost váltó diplomata, akinek várható kinevezéséről először a Krónika adott hírt júliusban.

Mile Lajos közölte, a Külgazdasági és Külügyminisztérium által meghirdetett új irányvonalnak megfelelően a következőkben a hat erdélyi megyét felölelő kolozsvári főkonzulátus is nagyobb hangsúlyt fektet a külgazdaságra, ezen belül a román–magyar és a magyar–magyar gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok élénkítésére.

Ennek jegyében külgazdasági attasé beosztással gazdasági szakdiplomata érkezik a kincses városi diplomáciai képviseletre, amelynek keretében üzleti központ létesül a román és magyar üzletemberek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése céljából.

Mile elmondta, gazdasági vonalon Magyarország a közös sikerekben érdekelt. „A közös érdekek felismerése rendkívül fontos a kétoldalú relációban. Szomszédos országként Románia és Magyarország számára számos területen adott a közös fellépés lehetősége, ehhez csak józan belátás kell” – jelentette ki. Hozzátette: a gazdasági érdekalapú együttműködés hozzájárulhat a más jellegű kényes kérdések megoldásához is.

Kulturális téren az értékmegőrzés és -teremtés fontosságát hangsúlyozta a román nyelvet jelenleg tanár segítségével elsajátító – mellesleg magyar–francia szakon végzett, 55 éves – főkonzul, aki szerint egymás kulturális értékeinek felismerésével a magyarok és románok egymást gazdagíthatják.

A főkonzulátus ehhez többek között közös kulturális rendezvények szervezésével is hozzá kíván járulni, továbbá tervezik a kirendeltség honlapjának megújítását, Facebook-profil létrehozását, sőt román nyelvű kiadvány vagy felület működtetését is. Megtudtuk, folyik az egyeztetés a román féllel a Kolozsvárra tervezett magyar kulturális központ létesítéséről, a megnyitás időpontja azonban még nem ismert.

Lapunk megkérdezte a főkonzultól, mivel magyarázza a diplomáciában nem előzmény nélküli, de mégis ritka gesztust, hogy ellenzéki politikusként – korábban a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezető-helyetteseként tevékenykedett – esett rá a választás az Orbán-kormányban.

A politizálásnak 1990-ben nekivágó, annak idején az MDF, a Fidesz és az SZDSZ alapításában is résztvevő Mile úgy véli, a kormány azért tartotta méltónak a feladatra, mert országgyűlési képviselőként hangsúlyosan foglalkozott nemzet-, szimbólum és emlékezetpolitikával, hitvallása szerint pedig nemzeti elkötelezettségű. A Székelyföld területi autonómiáját célzó törvénytervezet kapcsán közölte, a magyar kormány azt a törekvést támogatja saját eszközeivel, amit a romániai magyarság szeretne és ami élvezi a többség támogatását.

A Klaus Johannis államfővé választására vonatkozó kérdésünkre – miszerint a német politikus győzelme sugallhatja-e a nemzetközi közvéleménynek, miszerint Romániában megoldott a kisebbségi kérdés – a főkonzul elmondta, nem tudja megjósolni a későbbi fejleményeket, viszont szerinte politikai szempontból izgalmas időszak vár Romániára.

„A helyzet még kialakulatlan, valószínűleg később derül ki, milyen irányvonalat képvisel az új államfő a kisebbségi kérdésben" – tette hozzá Mile Lajos. Különben a Kolozsvárt máris „szeretni való városként" leíró új főkonzul célja emberközelibbé tenni a honosítást – többek között a kihelyezett konzuli napok számának növelésével –, e téren pedig tartani akarják az eddigi, havi 1500 állampolgársági kérelem befogadásában kimerülő ritmust.
Rostás Szabolcs
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:15 | 20 Noiembrie, 2014

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

2014. november 20. - Új főkonzul Kolozsváron: szeretni való városra lelt Mile Lajos

Megújítják honlapjukat és Facebook-oldalt hoznak létre, román nyelvű kiadványt és internetes felületet is kialakítanának – számolt be a terveiről Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja, aki tegnap mutatkozott be a helyi sajtónak.

A hároméves főkonzuli mandátumát november 10-én elkezdett Mile Lajos a két ország külgazdasági és kulturális kapcsolatainak felvirágoztatásán fog dolgozni. A főkonzul a közös érdekek és értékek felismerésének fontosságát is ecsetelte. Mile elegánsan válaszolt arra a román újságírói kérdésre, amely az RMDSZ székelyföldi autonómiatervezetével kapcsolatos hozzáállását firtatta, majd gratulált Klaus Johannis megválasztott államfőnek. A romániai nemzeti kisebbségek helyzetéről Mile azt mondta: izgalmas időszak vár Romániára ebből a szempontból, de a későbbi fejleményeket megjósolni nem tudja, még időbe telik, amíg kiderül, Johannis milyen irányt képvisel ezen a területen.
NAGY-HINTÓS DIANA
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:19 | 20 Noiembrie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB