Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2014. október 21. - OKTÓBERI NAPOK fontosság:
Kolozsvár Európa ifjúsági fővárosa 2015. Kerekasztal-beszélgetés. Résztvevők: Horváth Anna, Farkas András, Geréd Imre, Talpas Botond. Moderátor: Buchwald Péter. Helyszín: Kolozsvár Társaság székhelye, Főtér 22. szám.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 18:33 | 17 Octombrie, 2014

Lásd a(z) "--- több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. október 23. - Főhajtás az 1956-os forradalom emléke előtt
Nemzeti imánk eléneklésével kezdődött tegnap délután az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc sétatéri emlékművénél megtartott kolozsvári megemlékezés. Barabás János, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának vezető konzulja beszédében azt emelte ki, hogy népünk soha nem viselte el szabadságunk korlátozását, és ami ötvennyolc évvel ezelőtt történt, az megrengette a kommunista diktatúrát.

Máté András Levente képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke az akkori áldozati mérleget idézte, miszerint több száz forradalmárt végeztek ki, vetettek börtönbe, a Nyugatra menekültek számát pedig csak találgatni lehet. Horváth Anna alpolgármester 1956. október 23-át a kilátástalanság, a megalázás elleni legvégső értékmentő napnak nevezte, és feltette a kérdést: a ma kihívásaira tudunk-e ugyanolyan hős hittel küzdeni közösségi céljainkért?

(Ö. I. B.)
   
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 17:06 | 24 Octombrie, 2014

Lásd a(z) "--- több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.

2014. október 30. - Két világ közt – Szabédi Lászlóval
Barátai és tanítványai tudták csak igazán (olyanok, mint Jékely Zoltán, Mikó Imre, a történész Makkai László, illetve Lászlóffy Aladár, Szilágyi Domokos), hogy a 20. század második harmadának erdélyi magyar irodalmában, de az itthoni közgondolkodásban is az egyik legizgalmasabb, eredeti egyéniség az ötvenkét évet élt Szabédi László volt. Tragikus sorsáról sokan tudnak – 1959 áprilisában, az őt ért súlyos zaklatásoknak véget vetve, az öngyilkosságot választotta –, gazdag, sokrétű életműve azonban viszonylag kevesekhez jutott el.
Kántor Lajos
  
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 04:46 | 30 Octombrie, 2014

Lásd a(z) "--- több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.

2014. október 31. - Aki nem mondott le a gondolkodás fegyelméről

Szabédi László Két világ közt harmadiknak című kötetéről


A Szabédi-életmű legfontosabb alkotásai – vers, próza, tanulmány, kritika, naplórészletek – közül nyújt válogatást a Korunk–Komp-Press Kiadó által frissen megjelentetett Két világ közt harmadiknak című kötet, amelynek bemutatására szerdán délután került sor a Kolozsvár Társaság székhelyén, a társaság által szervezett Októberi Napok címet viselő rendezvénysorozat keretében.

A könyvről Csapody Miklós budapesti irodalomtörténész hiányában (betegség miatt nem lehetett jelen) Dávid Gyula irodalomtörténész beszélt, majd a jelenlévők is megoszthatták gondolataikat Szabédi Lászlóval kapcsolatosan.
KÖLLŐ KATALIN
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 03:05 | 31 Octombrie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2014. okt. 28. - 1956-os megemlékezés Kolozsváron
Talán nem is létezik a magyar nyelvnek olyan elismerő jelzője amelyet valamikor, valahol, valaki már ne használt volna akkor amikor az 1956-s forradalom harcosaira, hőseire, mártírjaira emlékezett. De legyen az bármiféle szép- akár gyönyörű- szófűzér is, nem képes visszadni azt amit ilyenkor, az emlékezés pillanataiban sokan, remélhetőleg egyre többen érzünk : köszönet, elismerés, csodálat. Jó lenne persze, hogyha ez az érzés nem csak évente egyszer, október 23-én lenne jelen szívünkben- talán ennek is elérkezik majd az ideje, de egyelőre annak is örvendhetünk, hogy a Kolozsvár Társaság kitartásának köszönhetően 1956 hőseinek ma már a Kincses városban is van emlékműve.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 22:47 | 23 Martie, 2019

Lásd a(z) "TVR Cluj" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB