Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Györkös Mányi Albert Emlékház

vissza
2014. október 16. - Tízéves Prospero sorozat fontosság:
A Prospero sorozat tíz éves évfordulójának megünneplésére a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

Kántor Lajos, Kincses Elemér és Kötő József segítségével, a szerzők és a főszereplők jelenlétében bemutatásra kerülnek a sorozat új könyvei: Molnár Judit: Miske László, valamint Szucher Ervin: Mende Gaby című kötetek.

Az esemény szervezője és házigazdája: Demény Péter, a sorozat szerkesztője.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 04:26 | 17 Octombrie, 2014

Lásd a(z) "--- több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. október 17. - A nemzet művészei

Az este a nemzet színészeinek házigazdája lehettem.

A Prospero sorozat, melyben Lohinszky Lorándról, Orosz Lujzáról, László Gerőről, Elekes Emmáról, Vitályos Ildikóról, Szabó Duciról, Stief Magdáról, Csíky Andrásról, Makra Lajosról, Péterffy Gyuláról, Farkas Ibolyáról, Balázs Éváról, Bisztrai Máriáról, Miske Lászlóról, Mende Gabyról jelent meg életinterjú vagy visszaemlékezés, tegnap ünnepelte tizedik születésnapját a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban. A kezdeményezés az idők folyamán az opera felé is nyitott, Hary Béla, Marton Melinda, Albert Annamária és Kovács Attila vallottak pályájukról, tehát nem „merevedtünk bele a projektünkbe”, hogy Gabriel Liiceanu egyik szerencsés kifejezését használjam.

A nemzet színészei és operásai – alapíthatnék egy ilyen díjat, ha lenne egy fél pénzem. Nyitottabb lehetne, mint „a nemzet színészei” elnevezésű magyar állami elismerés, mely kétségtelenül nagy jelentőségű művészeket díjaz (ha van valaki, akit szeretek, az Cserhalmi György, és legutóbb éppen ő került be ebbe a „társulatba”), de cseppet sem törődik azzal, hogy nemcsak a trianoni Magyarországon élnek magyarok, hanem minden olyan régióban, melyet a politikusok és a média könnyes szemmel, illetve tollal szokott emlegetni. Sőt, leszögezném a preambulumban, hogy csak az kerülhet be a kuratóriumba, akinek a nyitottsága közismert és egyértelmű; aki nem Budapestről látja a világot; aki igyekszik a megértésre, és nem fárad bele az empátiába.

Ezek a színészek és operai művészek bizonyos értelemben a lehető legjobb, bizonyos értelemben a lehető legrosszabb időszakban kerültek színpadra vagy fogtak karmesteri pálcát a kezükbe. A lehető legjobb periódusban, mert a diktatúra zártsága miatt a közönség nagyon hálás volt, hogy egyáltalán magyar szót, magyar hangot hallhat, s a mai napig emlékszem egy-egy Aranyember vagy Bánk bán (az opera) előadás csendjére, fortissimóira és tapsaira. És a lehető legrosszabb intervallumban, mert a diktatúra rendkívüli zártsága nem engedte meg, hogy ezek a művészek a tehetségükhöz méltó módon váljanak-válhassanak ismertté, nevetséges ürügyekkel nem engedte külföldre őket, úgy éltek, mintha nem is vasfüggöny, hanem magánzárka rekesztené el őket a világtól.

Éppen ezért nem lehetünk elég hálásak Máthé Évának, Köllő Katalinnak, Hegyi Rékának, Boros Kingának, Botházi Máriának, Nagy Miklós Kundnak, Nagy-Hintós Dianának, Medgyessy Évának, a Zsehránszky István–Ferencz Éva párosnak, Darvay Nagy Adrienne-nek, Dehel Gábornak, Molnár Juditnak, Benkő Juditnak, Laskay Adrienne-nek és Szucher Ervinnek, hogy lejegyezték-megszerkesztették ezeket a vallomásokat, megírták emlékeiket, összegyűjtötték a próbákon-előadásokon készült fényképeket, a kritikákat, és közzétették mindezt. Ha van egy másfajta könyvelés, mint az, amelyiket megszoktunk itt a Földön, akkor biztos vagyok benne, hogy bekerültek az égi mérlegekbe.
Demény Péter
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:25 | 18 Octombrie, 2014

Lásd a(z) "Új Magyar szó" újságban megjelent cikket itt.

2014. október 18. - Demény Péter: „Ünnepetek az én nagy örömöm”
– Figyelő, színházszerető embernek tudom, remélem magam, s noha nem lettem színész, úgy érzem, a kiadói munka kicsit olyan, mint a társulati, csak talán kevésbé őrült, kevésbé bohém.


A mai színházhoz hasonlóan ez a sorozat is része az életemnek – hangsúlyozta Demény Péter költő, író csütörtökön délután az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában, ahol szerzők, interjúalanyok, ötletgazdák, a kiadásban közreműködő személyek, valamint olvasók ünnepelték együtt a Prospero sorozat tizedik születésnapját. A 2004 óta – előbb a Polis, majd a Korunk–Komp-Press gondozásában – megjelent tizenkilenc könyv szerkesztője köszönetet mondott mindazoknak, akik kivették részüket a színészek, operaénekesek, karmesterek munkásságát népszerűsítő kezdeményezésből, a művészek és a szerzők mellett Dávid Gyulának, Unipan Helgának, Géczi Jánosnak és Virág Péternek (Polis), valamint Kántor Lajosnak, Balázs Imre Józsefnek, Balázs Júliának, Kovács Gábornak és Márton Attilának (Komp-Press).
FERENCZ ZSOLT
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:29 | 18 Octombrie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Jubilál a Prospero
Tíz éves a Prospero sorozat! Demény Péter, a sorozat szerkesztője érkezett szerdán a Hangolóba, őt kérdezzük az erdélyi színházak nagyjait bemutató könyvekről, arról, hogy miért tartja ennyire fontosnak a pillanat művészeinek ha nem is örök, de időtálló bemutatását. A Prospero sorozat két új kötetét is bemutatják a Györkös Mányi Albert Emlékházban csütörtökön, délután 5 órától. Kántor Lajos, Kincses Elemér és Kötő József segítségével, a szerzők és a főszereplők jelenlétében bemutatásra kerülnek a sorozat új könyvei: Molnár Judit: Miske László, valamint Szucher Ervin: Mende Gaby című kötete.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:43 | 18 Octombrie, 2014

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB