Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Minerva ME

vissza
2014. október 08. - Valovits László tárlata a Minerva-házban fontosság:
x
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 06:24 | 09 Octombrie, 2014
 

2014. október 08. - Valovits László

„Valovits László művészi felfogása, ideológiája mélyből gyökerezik, olyan emberi-művészi hitvallásból, amely metafizikus magaslatokba menően a tökély felé vezető út állomásait célozza meg”, fogalmazott Németh Júlia műkritikus a jeles képzőművész festészeti és grafikai kiállításának megnyitóján, amelyre ma délután került sor a kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében.

A rendkívül sok érdeklődőt vonzó eseményen Tibori Szabó Zoltán, a Minerva elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Teodor Botis festőművész, egyetemi oktató szólt néhány szót a kiállításról. A tárlatot Németh Júlia műkritikus és Mircea Alexandru Birţ orvosprofesszor méltatta. Valovits László mindig is a művészetnek élt, és él továbbra is, számára ez az éltető elem, jegyezte meg a professzor.
KÖLLŐ KATALIN
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:26 | 09 Octombrie, 2014

2014.10.10. - Arcok és fák vonzásában – Valovits László munkáiból nyílt kiállítás Kolozsváron
A kolozsvári Valovits László festményeiből és grafikáiból nyílt kiállítás a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva Termében.

A kincses városban gyakran kiállító művész Németh Júlia művészettörténész szerint akkor kezdett visszanyúlni korábbi korok művészetéhez – egészen a reneszánszig –, amikor „dühöngött” a modern és a posztmodern.

„Valovits László festészete rituális, a szép esztétikai kánonjába tartozik, látszik rajta, hogy semmi sem véletlen. Számára a művészet az élet egyedüli értelme” – méltatta Ioan Horváth-Bugnariu grafikus Valovits László munkásságát a kolozsvári alkotó festészeti és grafikai kiállításának szerda esti megnyitóján. A tárlatnak a kolozsvári Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva Terme ad otthont.

Németh Júlia művészettörténész lapunknak kifejtette: Valovits Lászlót nem kell bemutatni a nagyközönségnek, hiszen a gyakori kiállítók közé tartozik a kincses városban, évtizedek óta szinte minden évben rendez egy-egy nagyszabású kiállítást. Mint mondta, tematikailag úgy tűnhet, hogy viszonylag behatárolt Valovits munkássága – ezen a kiállításon csak portrék és fák láthatók – de ez csak látszólagos behatároltság, hiszen ezt a tematikát a művész teljes mértékben kiaknázza.

Egy-egy munka előtt Németh Júlia szerint érdemes hosszasan elidőzni, és az első pillanatban megkapó látvány „mélyére hatolni”, mert ezek a munkák hosszas meditáció során születtek, és a hosszas elmélyülést a nézőtől is igénylik.

„Valovits nem az a spontán művész, akinek valami eszébe jut, és azt mindjárt papírra veti, vagy festővászonra viszi, hanem hoszszasan érleli magában a témát, és felszínre hozza azt a sok-sok tapasztalatot, amelyet felhalmozott, és amelyeket ezekben a munkákban kifejezésére juttat” – fűzte hozzá Németh Júlia.

Mint részletezte, Valovits nem pusztán munkássága okán sajátos, hanem alkotóként is, hiszen akkor kezdett visszanyúlni korábbi korok művészetéhez – egészen a reneszánszig –, amikor mondhatni „dühöngött” a modern és a posztmodern, és semmi másnak nem volt helye.

„Abszolút szembement a kordivattal, bár a maga nemében ez is különleges, már-már avantgárd tett volt – és nagy merészség a részéről – olyan időszakban visszanyúlni a reneszánszhoz, amikor ez egyáltalán nem volt divat. Most kezd általánosan elfogadottá válni ez a szemlélet – a fotó például realista művészeti ág –, de Valovitsnál sokkal mélyebbről törnek elő az alkotások. Az ő művészetfelfogása metafizikus magaslatokba vezet” – fejtette ki a művészettörténész.
Kiss Előd-Gergely
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:16 | 11 Octombrie, 2014

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

2014. október 14. - Valovits László lélekrajzai a Minerva-házban

A kiállítótermeket bújva az alkotásokban állandóan valami különlegeset, valami sajátosat, az átlagostól eltérőt, valami merőben újszerűt kerestem.


Mindig is vonzott az avantgárd, bár sikamlós buktatóiba egyszer-kétszer belecsúsztam, s csak évek, évtizedek múlva jöttem rá: a király meztelen. Hogy Valovits Lászlóra viszonylag későn figyeltem föl, talán ezzel is magyarázható. Hiszen az ő királya kezdet kezdetétől az évszázadok veretes öltözetében jelent meg. De kellett hozzá egy Abodi Nagy Béla, hogy erre felhívja a figyelmemet. A véletlen úgy hozta, hogy együtt tekinthettük meg a művész egyik nagyszabású, Bánffy-palotabeli egyéni tárlatát, ahol egy enyhén bíráló megjegyzésemre a mester felcsattant: Valovits nagy művész, azon kevesek közé tartozik, aki érti is a mesterségét, s aki nemes alázattal viszonyul a művészethez. Az igazi érték, a valódi elegancia sohasem hivalkodó, véltem kihallani szavaiból, miközben arra biztatott, próbáljak elmélyülni a kiállított munkákban, felfedezni azok rejtett szépségeit is, s azt a precíz, mesterségbeli tudást, aminek eredményeként megszülethettek.
NÉMETH JÚLIA
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:59 | 14 Octombrie, 2014

Lásd a(z) "SZABADSÁG" újságban megjelent cikket itt.

2014. november 05. - Valovits László – szellem és harmónia
Valovits László kiállításain a hiteles művészettel találkozunk.


A festő Valovits által elénk tárt művek kapcsán kénytelen leszek a kortárs művészet üzenetét a „mit nézünk” problémáján rágódó műélvező szempontjából megvizsgálni. Művészet és technika egymástól elválaszthatatlanok, a művészek minden időben olyan eszközökkel, módszerekkel alkottak, melyeknek újszerűsége, sokoldalúsága megtermékenyíti a képzelőerőt. A technika korántsem semleges eszköz, akár kényszerítő hatású is lehet, miközben művész és kiállítás-látogató számára egyaránt állandó kihívást is jelent. A műveket méltatva nem fogom újra és újra elmondani, mennyire időszerű a „képzőművészet” mint olyan a figuratív és nonfiguratív vitájában, mennyire elözönlötték az izmusok, technológiák, anyagok, anyagiak a szépség, a művészi érték kárára a művészet és az esztétikum világát, illetve a rajznak és a színnek a képzőművészeti alkotás létrejöttében játszott szerepével kapcsolatos ősi vitára sem térek ki.

Sajnos azt kell látnunk, hogy manapság a rajzot és a színt, a minőségi képzőművészeti alkotás e két elmaradhatatlan összetevőjét a képzeletnek, technológiának, megrendelésnek, divatnak rendelik alá. A valódi pedagógiai és művészi érték meghátrálni látszik a művészeket, stílusokat, áramlatokat a legnagyobb jóindulattal szemlélve is szubjektív, csupán általuk ismert kritériumok alapján vezénylő néhány beavatott esztéta és kritikus előtt, most, amikor ráadásul a művészi alkotás egyéb összetevői kerülnek előtérbe, a műtárgy hiteles értékének kárára. Hadd említsem ismét ilyen értelemben a technikák és anyagok hosszú sorát, illetve a képzelőerő harmóniát, egyensúlyt, esztétikumot veszélyeztető istenítését.
Prof. dr. Mircea Alexandru Birţ (László Noémi fordítása)
   
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 03:43 | 05 Noiembrie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB