Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2014. szeptember 25. - Balázs László fontosság:
Bőr metszetek


Balázs László bőrmetszeteiből nyílik kiállítás Kolozsváron, a közszolgálati rádió Donáth úti épületének Galériájában. A művészt és munkáit a rádió vezetősége nevében Bogdan Roşca menedzser-igazgató és Rostás-Péter István főszerkesztő-helyettes üdvözöli, majd Szuszámi Zsuzsa műsorszerkesztő méltattja a kiállított munkákat.

Verseiből felolvas Karácsonyi Zsolt.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 04:38 | 18 Septembrie, 2014

Lásd a(z) "--- több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. szeptember 27. - Bőrbe metszve a világ
Balázs László - Utolsó szerelvény - Fotó: Horváth László
– Beszélgetéseink során említette a művész: merő véletlen csupán, hogy bőrben dolgozik; ha kőműves vagy betonöntő lenne, bizonyosan valami ahhoz kapcsolódó anyagból készülnének az alkotásai. De szerencsére a bőrrel találkozott…
F.ZS.
   
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 02:48 | 27 Septembrie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2014. szeptember 26. - Az elegancia művésze: Balázs László kiállítása Kolozsváron

Balázs László bőrmetszeteiből nyílt kiállítás Kolozsváron, a közszolgálati rádió Donáth úti épületének Galériájában. A művészt és munkáit a rádió vezetősége nevében Bogdan Roşca menedzser-igazgató és Rostás-Péter István főszerkesztő-helyettes üdvözölte, majd Szuszámi Zsuzsa műsorszerkesztő méltatta a kiállított munkákat.

„Balázs László az élettelenbe leheli vissza az életet. A bőrfelületen kecsesen ívelő vonalakból alakulnak figurái, kompozíciói. Karcsún hajlongó vagy gubbasztó madarai, törékenyen ringó növényei a természet jelképei, a világ apró részleteinek leheletkönnyű leképezései. A női aktok érzékeny domborulatai a természet csodáját jelképezik, legyen szó akár kecses, sudár formákról, akár kerekded, gömbölyű idomokról” – értékelte a művészettörténész, aki „az elegancia művészetének” nevezte Balázs László munkáit.

A megnyitó végén a metszetek hangulatával és tónusával együtt rezonáló, barnás-őszies verseket olvasott fel Karácsonyi Zsolt költő. A BŐR METSZET című kiállítás október végéig csodálható még a Kolozsvári Rádió Galériájában.
T. Koós Imola
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 03:02 | 27 Septembrie, 2014

Lásd a(z) "Új Magyar szó" újságban megjelent cikket itt.

Bőr - grafika
Antal Áron rövidfilmje
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:26 | 01 Octombrie, 2014

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

Bőr Metszet
Balázs László: Bőr Metszet című tárlata tekinthető meg október végéig a Kolozsvári Rádió Galériájában. A mintegy kéttucatnyi alkotás a művész munkásságának keresztmetszetét nyújtja, egy tökéletes találkozás eredményét: Balázs László több mint húsz éve dolgozik bőrben, mesteri módon, ahogy mondani szokta a véletlen műve, hogy egymásra találtak az anyaggal. Mi meg azt mondjuk: szerencsére. Balázs László olykor elkalandozik, és akvarellel, vagy valamilyen festékkel, filccel is kísérletezik, a tárlat keretében is látható egy holokauszt-emlékezés. Szuszámi Zsuzsa összeállítása.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:46 | 18 Octombrie, 2014

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

2014.10.18. - A bőr varázsa, a vonalak harmóniája
Október végéig látogatható Balázs László bőrmetszet kiállítása a Kolozsvári Rádió Stúdiógalériájában. A rendhagyó tárlat olyan grafikai technikát mutat be, amit kevesen gyakorolnak a képzőművészek közül.
Ahogyan másnak a kő, a márvány, a vászon és sok más egyéb, Balázs László (portrénkon) anyaga a bőr. Viszonylag egyedül van ezzel az erdélyi művészeti palettán, hiszen – néha a látszat ellenére – komoly és különleges tudást igényel a bőrbe metszés művészete. Nem olyan látványos, mint a szobrászat, nem annyira színes, mint egy festmény, nem dallamos, mint egy zenemű – mindezeket egyszerre foglalja magába Balázs László bőrbe álmodott világa.

Lászlónál minden azzal kezdődött – eltekintve attól, hogy a művészi hajlam családi vonás, édesapja Balázs Péter, a híres festőművész volt –, hogy tíz éven keresztül a nagyhírű kolozsvári cipőgyár tervezőjeként kereste kenyerét. Szakmájából adódóan megismerkedett a gyárban fellelhető összes anyaggal, különösképpen a bőrrel. Utólag azt is mondhatnánk, szerelem volt első látásra, hiszen évtizedek után is bőrrel dolgozik, és nem úgy tűnik, hogy valaha is lemondana róla.

A bőrbe metszés László gyerekkorába nyúlik vissza: cipőtalpakba faragott különböző mintákat, főleg a Kalotaszegen látott fafaragások díszítéseiből ihletődve. Nem volt ez akármilyen játék, egész motívumrendszereket dolgozott ki, elsősorban tulipánokból. Kislányoknak nyakdíszeket készített bőrből – később az osztálytársainak már megrendelésre dolgozott. (Manapság már sorozatban gyártják a kézművesek ezeket a tárgyakat, akkoriban unikum volt, amit László készített.) A tárgyak és a motívumok idővel bővültek, a tulipános vagy napkorongos nyakékektől Balázs László eljutott a bőrből készült ékszeres dobozokig, a díszítő elemek pedig egyre bonyolultabbakká és érdekesebbekké váltak. A népi motívumok mellett megjelentek az állatfigurák – ezek már bőrmetszetein is jelentős szerepet töltenek be.

Az anyagból adódóan Lászlónál monumentalitásról szó sem lehet: „A bőr arra késztet, hogy kis felületen nyújtsak sokat, kevés vonallal, tehát a munkának nagyon egyszerűnek kell lennie” – mondja a művész. Nála nem az anyag határozza meg az alkotást, hanem fordítva: a rajzhoz keres anyagot. Hiszen a bőr sokféle, talán a „legélőbb” felület, amelyen dolgozni lehet. Itt sok tévedésnek nincs helye, javítani az elrontott vonalon szinte lehetetlen, ami egyszer be van vésve az anyagba, az többnyire úgy is marad. Ez pedig igen komoly precizitást igényel, amit László az évek során magas szinten elsajátított. Minden szerszáma saját készítésű, az ember nem is sejtené, hogy például az egyik vésője egy angol esernyő maradványából készült.

Balázs László szimbólumokban gondolkodik, kompozícióiban minden növénynek, madárnak jelentése van. A gömb megjelenési formái, a női akt, a dolgos kéz ábrázolása, mind az egyfajta tökéletességre törekvés megjelenítése munkáin. Amelyek – ahogyan Balázs László megfogalmazta – „senkinek és mindenkinek” készülnek, a műélvezők legnagyobb örömére.

Ha már a motívumokról esett szó, külön helyet foglalnak el a bőrgrafikák között a dzsessz-zenészekről készült alkotások. Az enyhén karikírozott figurák lenyűgözőek a maguk egyszerűségében: pár vonallal ábrázolni egy embert, mozdulatot, érzést, lelkiállapotot, nem mindennapi teljesítmény.

A kiállítás megnyitóján Szuszámi Zsuzsa művészettörténész értékelte az alkotó munkáit: „Balázs László az élettelenbe leheli vissza az életet. A bőrfelületen kecsesen ívelő vonalakból alakulnak figurái, kompozíciói. Karcsún hajlongó vagy gubbasztó madarai, törékenyen ringó növényei a természet jelképei, a világ apró részleteinek leheletkönnyű leképezései. A gótika szárnyaló ívei, a cirkalmas díszítések, a különböző motívumok kombinációja, az elképzelt templomok – a művész teremtő játékai. A női aktok érzékeny domborulatai a természet csodáját jelképezik, legyen szó akár kecses, sudár formákról, akár kerekded, gömbölyű idomokról. A formák minimalista, tömör játéka, a könnyedén sikló precíz vonalak, az olykor gömbbe foglalt világ, Balázs László egyéni »grafikái«, nemcsak a tökéletes szépség és az élet szolgálói, de éltető környezetünk őrzői is.”

Lászlónak a bőr a megélhetést is biztosítja. Táskái és egyéb közhasznú cikkei ugyanolyan művészi igényességgel készülnek, mint grafikái. Ha végigtekintünk alkotásain, teljesen hihetővé válik az, ami a kiállításon többször is elhangzott: Balázs László a tökéletességre törekszik. És ettől már nem is áll messze – tehetjük hozzá...
Nánó Csaba
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 18:03 | 20 Octombrie, 2014

Lásd a(z) "Erdélyi Napló" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB