Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Kolozsvári Magyar Főkonzulátus

vissza
2014. augusztus 18. - Kálvini idők a Kolozsvári Magyar Napokon fontosság:
Sepsiszentgyörgyön mutatták be először, most a Kolozsvári Magyar Napokon is kiállították azt a gyűjteményt, amely Kálvin János genfi reformátornak állít emléket, és egyben azt is megmutatja a nagyközönségnek, hogy Kálvin milyen hatással volt a különböző országokra, valamint hogyan emlékeztek meg róla postai bélyegzőkön, levelezőlapokon a múlt évszázadokban. Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának földszinti rendezvényterme zsúfolásig telt érdeklődőkkel augusztus 18-án, hétfőn 16 órától.

Magdó János főkonzul köszöntőjében elsősorban a kiállítás létrejöttéről beszélt, majd dr. Buzogány Dezső, Kálvin fő művének, az Institutio-nak a fordítója tartott rövid előadást a reformátorról, amelyben hangsúlyozta: Kálvint mogorva emberként tartották számon, mégis VIII. Henrik jellemzése szerint kora legműveltebb emberének számított. Bár sokan azt hiszik, hogy csak teológiával foglalkozott, Genf reformátoraként nem csak a város lelki életét tette pontra, hanem annak gazdasági, közigazgatási reformját is ő vitte végbe, és egy feudális társadalomban a legalsó rétegeknek adott döntési jogot a kezébe.

Szegedi László, az Erdélyi Református Egyházkerület generális direktora, a kiállítás megálmodója és létrehozója elmondta, A különböző országokban kiadott postai bélyegek, képes levelezőlapok, illusztrációk nézegetése révén bárki betekintést nyerhet abba, hogy milyen módszerekkel igyekeztek Kálvin János személyiségét bevinni az európai köztudatba, emellett református templomok ábrázolásait, könyvnyomtatási szemelvényeket is szemügyre vehetnek. Szegedi László Tamás régi szenvedélyének az eredménye ez, mondta a generális direktor, akinek már az édesapja, nagyapja is szenvedélyes bélyeggyűjtő volt, mind kíváncsiak voltak, hogy a reformációnak ez a fajta megjelenítése hogyan jelenik meg a különböző országokban. A kiállítás hétköznaponként megtekinthető Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának földszinti rendezvénytermében, a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt 10 és 16 óra között.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 08:12 | 19 August, 2014

Lásd a(z) "---- több fotó ---" újságban megjelent cikket itt.
 

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB