Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2014. augusztus 17. - New York Kávéház fontosság:
2014 augusztus 17 és 24 között, az ötödik Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt a volt New York Szállót és környékét belakják a képzőművészek. Az akciósor az Origo Egyesület és a Kolozsvári Magyar Napok szervezésében zajlik.

Az esemény az alábbiak szerint strukturálódik:

A Mimezis 0. Edition akció keretében a résztvevő alkotók végigjárják a Kolozsvár belvárosában „megrajzolt”, keresztet formázó Via Dolorosát (lásd az alábbi fotót), és az egyes stációkban performanszokat mutatnak be. A keresztút végpontja a keresztény hagyomány szerint a Golgota, ez esetben a New York Szálló. Az épület első emeletén az Erőszak és Szent tematikára reagáló alkotók munkáit láthatják az érdeklődők. A második emeleten Second Floor címen fiatal kolozsvári és Kolozsvárhoz kötődő képzőművészek tárlatsorozata nyílik meg. Az akciósorozat megnyitó időpontja: augusztus 18., hétfő, 15.00 óra.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 05:54 | 16 August, 2014

Lásd a(z) "---- több fotó ---" újságban megjelent cikket itt.
 

2014.08.13. - KMN: középpontban a kultúra romos fellegvára
Utcai performanszfesztivállal és kortárs kiállításokkal igyekeznek minél több embert a kolozsvári New York (Continental) Szállóba csábítani az Origo Egyesület képzőművészei a Kolozsvári Magyar Napokon – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Márkos Tünde, a főtéri műemlék épületben zajló kulturális programok főszervezője.

Hozzáfűzte: vegyes érzésekkel lakják be az egykori New York Szállót, a műemlék ingatlan állapota ugyanis továbbra is elszomorító, ezért erre idén is fel szeretnék hívni a figyelmet a művészeti programok révén.

Mint részletezte, a New York Szálló – Telt ház című eseménysorozatot két téma köré csoportosították. Közülük az első az utcai performanszfesztivál. A Mimesis 0. Edition – Az Erőszak és a Szent elnevezésű akció keretében a részt vevő alkotók végigjárják a Kolozsvár belvárosában „megrajzolt”, keresztet formázó Via Dolorosát (Kolozsvár belvárosának térképén egy keresztforma által lefedett utcák összessége), és az egyes stációkban performanszokat mutatnak be.

A keresztút végpontja a keresztény hagyomány szerint a Golgota, ez esetben a New York Szálló. Kalló Angéla, a keresztút szervezője ugyanakkor elmondta: a performanszokat meglepetésnek szánják, ezért előzetesen nem árulják el, hogy pontosan milyen produkciókra kerül sor. Mint részletezte, a keresztút végigjárása során a Via Dolorosa stációit jelképező 12 helyszínen mutatják be a performanszokat. Előbb a Mátyás szülőházához mennek, ez a kereszt talpa, a képzeletbeli kereszt teteje pedig a Farkas utca elejére esik.

A keresztút célja a kereszt „bal hónaljában” elhelyezkedő New York Szálló. Míg a keresztút Jézus életének utolsó momentumait eleveníti fel, addig a tárlatok nem annyira a vallásos értelemben vett stációkra emlékeztetik majd a résztvevőket, hanem a társadalomban megnyilvánuló erőszak és szentség viszonyáról gondolkodtatnak el.

A New York Szálló – Telt ház címmel futó kulturális rendezvénysorozat másik szervező témája a Second Floor nevet viseli, ugyanis a második emeleten 12 kolozsvári és Kolozsvárhoz kötődő képzőművész tárlata nyílik meg. A különleges akcióval idén még több kolozsvárit szeretnének odacsábítani. A tavalyi New York, New York! – Avagy ki jön velem szobára? elnevezésű projekt keretében is 12 művész tárlatát lehetett megtekinteni, miközben a látogató a műemlék épület romos állapotával is szembesült.

A tárlatok elsősorban a 30 év alatti képzőművészeknek nyújtanak lehetőséget arra, hogy bemutassák tudásukat a nagyközönségnek. Az akciósorozatot hétfőn 15 órakor nyitják meg.
A performanszok és kiállítások mellett ugyanakkor kerekasztal-beszélgetések és előadások is szerepelnek a programkínálatban. A New York Szálló a Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt minden este afterpartiknak is otthont ad, ahová a belépés díjtalan.
Kiss Előd-Gergely
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 05:58 | 16 August, 2014

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

Telt ház lesz a New York szállóban
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:21 | 16 August, 2014

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

Képzőművészeké lesz a New York Szálló a Magyar Napok alatt
Képzőművészek lakják be a város központjában álló New York Szállót a Kolozsvári Magyar Napok alatt.

Márkos Tünde, a szállóban az Origo Egyesület közreműködésével zajló események főszervezője elmondta, kettős érzéssel lakják be az épületet, hiszen elszomorító az állapota. A teret kapó huszonöt művész egy része fiatal, akinek ez a kiállítás jelenti majd az első nyilvános szereplést, hangzott el.

Idén az utcán indítanak, hogy a járókelők figyelmét is felkeltsék, közelebb hozzák őket a programokhoz. A Mimezis 0. Edition akció alatt a résztvevő alkotók végigjárják a belvárosban „megrajzolt”, keresztet formázó Via Dolorosát, és az egyes stációkban performanszokat mutatnak be. A keresztút végpontja a keresztény hagyomány szerint a Golgota, ez esetben a New York Szálló.

Az épület első emeletén az Erőszak és Szent tematikára reagáló alkotók munkáit láthatják az érdeklődők. A második emeleten Second Floor címen fiatal kolozsvári és Kolozsvárhoz kötődő képzőművészek tárlatsorozata nyílik meg.

Az akció célja az Erőszak és a Szent kapcsolatának vizsgálata a modern társadalomban, ezen belül a kolozsvári, vallásilag, etnikailag „eklektikus” közösségben, ahol már nincsenek beavatási szertartások és nem hatékonyak az erőszakot elvető tanítások. Az emberek más kultuszokat űznek, más csatornákkal kísérleteznek, amelyek főként az elektronikus médiumokban jelennek meg.
Kustán Magyari Attila
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:28 | 16 August, 2014

Lásd a(z) "Új Magyar szó" újságban megjelent cikket itt.

Művészek szállták meg a New York szállót

A Kolozsvári Magyar Napok alatt az Origo Egyesület szervezésében többnyire fiatal művészek szállták meg a város központjában üresen álló néhai New York kávéházat.

Egy korábbi fotósorozatunkban bemutattuk, milyen rejtélyes zúgai vannak a szállónak, mostani galériánk a művészek munkáit mutatja be, amelyek az előző évtől eltérően idén több szobában, több emeleten kaptak helyet.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 12:32 | 26 August, 2014

Lásd a(z) "masol" újságban megjelent cikket itt.

Mimesis
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 17:50 | 27 August, 2014

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

Tartsd nyitva a szemed a New Yorkban!
Vigyázva járkáljon, aki a Conti második emeletére téved a Kolozsvári Magyar Napok alatt, nehogy véletlenül rálépjen egy képzőművészeti alkotásra.

Merthogy hivatalosan is megnyitották a Mimesis és a Second Floor kiállítássorozatot. Mint arról már írtunk, itt fiatal kolozsvári és Kolozsvárhoz kötődő képzőművészek tárlatait tekintheti meg a nagyérdemű a napokban.

A megnyitót megelőző momentum sem volt éppen hétköznapi, egy gigantikus performanszsorozat keretében az érdeklődők végigjárhatták a Via Dolorosát, a kincses város belvárosában formázott virtuális kereszt mentén.

A kereszt egyébként egy ideig ott díszelgett az ideiglenesen újra megnyílt New York / Conti (ki ahogy jobban szereti, hívja úgy) bejárata előtt, figyelmeztetve arra, hogy
a művészi lét sem fenékig tejfel.
Mindenesetre a kiállítóterek bejárása közben nem árt óvatosan lépkedni, mert az ember sosem tudhatja, hogy ami eléje kerül, az egy Duchamp-i értelemben vett vécékagyló-e, azaz műtárgy, vagy csak egy hétköznapi, használatra váró darab.

A kiállítássorozatot megnyitó Márkos Tünde arról beszélt, hogy a céljuk: létrehozni a heideggeri költőien lakozható helyet, belakni a szálló tereit – és ez sikerült is. Megidézte a tavalyi, New York, Nem York! avagy ki jön velem szobára? happeninget, ami után korántsem tűnt biztosnak, hogy idén is sikerül művészettel megtölteni az év nagy részében használaton kívül álló szállodát. „A kultúra szó szoros értelmében vett romjai között
feltámad a kultúra”,
fogalmazott, mielőtt átadta a szót Selyem Zsuzsa írónak, egyetemi oktatónak. Selyem Zsuzsa háromnyelvű (magyar, román, angol) szövegében egyfajta virtuális élménytúrát tett a kávéházi asztalok között, művészet és (köz)élet távlatait bejárva, a december 5-i népszavazástól a lyukas román lobogón át az iszlám állam kalifájáig. A lényeg persze úgy is az, hogy
Keep You Eyes Open!

Amire, őszintén szólva, szüksége is volt annak, aki részt vett a megnyitót követő performanszon. E sorok írója részt vett, abból a megfontolásból, hátha elmélyítheti a műfajjal való lagymatag viszonyát. Nos, Bándi Dávid egy jókora kőkockát próbált modern Sziszüphoszként elmozdítani a helyéről, és amikor ez nem sikerült, kalapáccsal szétverte a berendezést. Személyi sérülés tudtunkkal nem történt.

Az élet harc, a művészet áldozat. Aki nem hiszi, nézze meg a New Yorkban.
Papp Attila Zsolt
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 00:28 | 28 August, 2014

Lásd a(z) "FŐ tér" újságban megjelent cikket itt.

Az Erőszak és a Szent
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 00:33 | 28 August, 2014

Lásd a(z) "FŐ tér" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB