Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Barabás Miklós Céh

vissza
2014. augusztus 22. - SZÍN-VONAL - grafikai tárlat fontosság:
Az erdélyi magyar képzőművészek érdek- és értékvédelmi szervezeteként 1929-ben, Kós Károly és Szolnay Sándor kezdeményezésére létrejött, majd több éves kényszerszünet után 1994-ben újjáalakult, jelenleg mintegy 150 tagot számláló országos csoportosulás legnépesebb, kolozsvári fiókjának grafikusai mutatják be egy-egy munkájukat a SZÍN-VONAL című kiállításon.

A Céh sajátos arcélét alakulásától napjainkig a minőség jegyében történő szerveződés határozta meg, így hát a Szín-Vonal egyben színvonalat is jelent. Mint a BMC minden eddigi, csoportos kiállítását, úgy ezt a mostanit is a változatosság jellemzi mind technikai, mind stiláris szempontból.

A Céh tagsága ugyanis nem egyfajta művészeti ideológia mentén szerveződött. Berkeiben a legkülönfélébb művészi hitvallású alkotók kaptak helyet. Ilyenformán a klasszikus hangvételű munkáktól a posztmodernig, a figurativitás jegyében fogantaktól a geometriai és lírai absztraktig, a legkülönbözőbb művészi megnyilatkozások, tus- és ceruzarajzok, metszetek, vegyes technikával készült munkák, akvarellek és pasztellek árulkodnak alkotóik egyéni művészi elképzeléseiről, érzelem- gondolat- és formavilágáról. Színvonalas szín-vonal kavalkád, idők, terek, stílusok találkozóhelye lesz tehát a Farkas (Kogalniceanu) utca 27. szám alatti Barabás Miklós Galéria, ahol a látogatók néhai Andrásy Zoltán és a százéves Cs. Erdős Tibor munkái mellett a középnemzedék és a fiatalabb grafikusok alkotásait is megtekinthetik. (Németh Júlia)

Helyszín: Barabás Miklós Galéria (Farkas/Kogălniceanu u. 27. szám)
17:00 óra
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 06:38 | 11 August, 2014

Lásd a(z) "--- több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. augusztus 23. - Szín-vonalas tárlat a BMC székházában
A színek és vonalak kavalkádja színvonalat is eredményez (Fotó: Horváth László)


„A grafika mindig is erőssége volt a Barabás Miklós Céhnek. Előtérbe helyezése elnökünktől, Kolozsi Tibortól származik, aki galériánk szerény méreteire való tekintettel is úgy vélte, ilyenformán leszűkíthetjük a résztvevők számát. Csakhogy grafikusaink mellett festőinktől, szobrászainktól, keramikusainktól, textileseinktől sem idegen a rajzos megnyilatkozás, így a vártnál többen jelentkeztek alkotásaikkal. Innen a szokásosnál nagyobb zsongás” – hangsúlyozta Németh Júlia műkritikus tegnap délután, a Barabás Miklós Céh (BMC) Farkas utca 27. szám alatti székházában tartott tárlatmegnyitón.
(ferencz)
 
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 01:51 | 26 August, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2014. augusztus 26. - Idők, terek, stílusok találkozóhelye
Grafikai tárlat a Barabás Miklós Galériában

Amint arról lapunkban már hírt adtunk, a Kolozsvári Magyar Napok keretében augusztus 22-én Szín-vonal címmel nyílt grafikai tárlat a Barabás Miklós Céh Farkas/Kogălniceanu utca 27. szám alatti székházának galériájában. A kiállításon 30 kolozsvári céhtag egy-egy munkája tekinthető meg.

A grafikus a közhiedelem szerint a képzőművészetek másodosztályú polgára. A legtöbb ember (…) befejezetlen képnek érzi a grafikát – írta 1938-ban Magyar grafikus művészet című könyvében Rosner Károly. Azóta szinte egy évszázad telt el, a maga forradalmi változásaival, de mindezek ellenére ma is gyakran hallom a megjegyzést valahogy olyanformán, hogy „ja, csak grafika...” Pedig „az alkotás első hevületében született rajzok gyakran gazdagabban tárják fel a művész egyéniségét, mint a méteres vásznak” – véli az említett mű szerzője, nagyon is jogosan. Hiszen akárcsak egy lendületesen odavetett vonal is, vagy műgonddal fába, linóleumra, rézlemezre metszett, karcolt vonalrengeteg csodákra képes. Olyan csodákra, amelyek belülről fakadnak, de az alkotói burkot áttörve a külvilágnak is szólnak. És végigkísérik az emberiség kultúrtörténetét. Kezdve a mágia, a sikeres vadászat szolgálatába állított életszerű, karakteres barlangrajzoktól a vallásos motiváltság és reneszánsz szülte remekműveken keresztül napjainkig. Nem véletlenül hangoztatta például Michelangelo, hogy „a rajz a lelke és forrása a festés minden fajtájának és gyökere az összes tudományoknak.”

Ami pedig a mi szűkebb pátriánkban, Erdélyben kibontakozott 20. századi rajzművészetet és a szélesebb értelemben vett, pasztellel és akvarellel kiteljesített grafikát illeti Nagy Istvántól s az Andrásy–Feszt–Erdős megalapozta kolozsvári grafikai iskolától kezdve napjainkig ugyancsak van mivel büszkélkednünk.
NÉMETH JÚLIA
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 01:54 | 26 August, 2014

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB