Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2014. június 3. - Magyar állami kitüntetések átadása fontosság:
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa magyar állami kitüntetéseket ad át Hantz-Lám Irén pedagógusnak, Lőrincz Lehel szobrászművésznek (post mortem), Szabó Bálint György egyetemi tanárnak, valamint Tóthfalussy Veress Éva biológusnak.Hantz-Lám Irén nyugalmazott pedagógus a kimagasló pedagógiai tevékenységéért, a torockói Tóbiás Ifjúsági Szabadidő Központ létrehozásáért, valamint a Lám Béla író hagyatékának ápolásáért a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesül.Lőrincz Lehel szobrászművész és nyugalmazott reklámgrafikus az egyedülálló művészi pályája és az erdélyi nemzet- és identitástudat megőrzése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesül.Szabó Bálint György a Kolozsvári Műszaki Egyetem egyetemi tanára a szerteágazó tudományos és szakmai tevékenysége, valamint az erdélyi műemlékvédelem terén végzett felbecsülhetetlen értékű munkája elismeréseként a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetésben részesül.Dr. Tóthfalussy Veress Éva nyugalmazott biológus az erdélyi magyar tudományos élet fellendítése, magas színvonalú egyetemi oktatói tevékenysége, a tudomány népszerűsítése és a romániai ökogazdálkodás megteremtése érdekében végzett munkája elismeréseként a Magyar Arany Érdemkeresztje kitüntetésben részesül. A rendezvény időpontja: 2014. június 3., kedd, 18 óra. A rendezvény helyszíne: Ferences rendi kolostor refektóriuma(Ferencrendiek/V. Deleu utca 2-4. szám)
 
 
 
beirta: Horváth László - 04:40 | 31 Mai, 2014

Lásd a(z) "--- Még több fotó ---" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. június 04. - Magyar állami kitüntetéseket adtak át
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa magyar állami kitüntetéseket adott át tegnap Hantz-Lám Irén pedagógusnak (Magyar Érdemrend Lovagkeresztje), Lőrincz Lehel szobrászművésznek (post mortem, Magyar Érdemrend Tisztikeresztje), Szabó Bálint György egyetemi tanárnak (Magyar Érdemrend Tisztikeresztje), valamint Tóthfalussy Veress Éva biológusnak (Magyar Arany Érdemkereszt).


A kitüntetetteket és a Ferences rendi kolostor refektóriumában megtartott ünnepségre érkezett vendégeket Magdó János főkonzul köszöntötte, és elmondta, hogy a négy kitüntetés odaítéléséről már márciusban döntött Áder János államelnök, majd a Himnusz eléneklése után Magdó felolvasta az idevágó elnöki határozatot. A kitüntetetteket Egyed Emese, Németh Júlia, Csávossy György illetve Gutmann Szabolcs laudálta.
   
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 04:14 | 04 Iunie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2014. június 11. - Szimbolikus szín-terek
Lőrincz Lehel emlékezete

Hogy ki volt Lőrincz Lehel? Művész a szó legteljesebb és legnemesebb értelmében. Művész, aki térben és síkban egyaránt megalkotta a maga külön bejáratú, egyedi világát.


Szobrász, aki ismerte legkedveltebb nyersanyagának, a fának valamennyi titkát, de aki a kő és fém világában is ugyanolyan otthonosan mozgott. És művész, akinek nehéz munkában edzett ujjai alkalomadtán féltő gyöngédséggel nyúltak a pasztellkréta után, hogy így teljesítsék ki azt a sajátos univerzumot, amelyet évtizedek következetes, keményen kitartó, alkotó tevékenységével megteremtett. Tette pedig mindezt csöndben és szerényen, műtermi magányában. Ott, ahova utolsó pillanatig napi rendszerességgel eljárt, hogy ledolgozza a művészi lelkiismerete megszabta penzumot. Nem keverte föl maga körül az álló vizeket, nem nyüzsgött, nem könyökölt, nem akart mindenáron szerepelni, nem futott a hírnév után. Örvendett, hogy dolgozhatott, hogy megvalósíthatta művészi elképzeléseit. Hogy aztán a hírnév maga kopogjon be hozzá, s az utolsó pillanatban az anyaország kitüntető elismerését, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét is meghozza számára. De olyannyira az utolsó pillanatban, hogy a hírről értesült ugyan, annak konkrét valójával azonban már nem szembesülhetett. Nyolcvan évesen, ez év március 3-án végleg kihullott kezéből a pasztellkréta. Utolsó munkáinak egyike, a Műtermi hangulat halála előtt néhány nappal még ott szerepelt a Minerva-házban, a Barabás Miklós Céh hagyományos, évente megrendezésre kerülő, csoportos tárlatán. Ez volt a hattyúdala.
NÉMETH JÚLIA
  
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 04:12 | 11 Iunie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB