Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Művészeti Múzeum

vissza
2014. május 29. - Ünnepi Könyvhét Kolozsváron fontosság:
A könyv ünnepe Kolozsváron
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 16:38 | 30 Mai, 2014

Lásd a(z) "---- több fotó ---" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. május 30. - Alkalom a találkozásra, minőségi időtöltésre, szórakozásra

Elkezdődött a IV. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A kiadók és a könyvbarátok, valamint a szerzők és az olvasók közötti kapcsolat megteremtését, mélyítését nevezte a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egyik legfontosabb érdemének Kelemen Hunor kulturális miniszter, az RMDSZ elnöke tegnap délután a Bánffy-palota udvarán, a négynapos rendezvénysorozat megnyitóján.

Hozzáfűzte: az elmúlt három évben bebizonyosodott, hogy szükség van a könyvhétre, s eszközeikkel, lehetőségeikkel a következő időszakban is megpróbálnak hozzájárulni a könyvünnepek megszervezéséhez: Marosvásárhely és Kolozsvár mellett más erdélyi városokban is, lehetőséget teremtve ezáltal a találkozásra, a beszélgetésre. A megnyitó keretében Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke adta át a Kolozsvár büszkesége kitüntetést Nagy Péternek és Könczey Elemérnek, az Idea Könyvműhely munkatársainak, Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése igazgatója pedig Supka Géza szavait tolmácsolta 1929-ből.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 17:13 | 30 Mai, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2014. május 30. - Könyvünnep: alkalom a találkozásra, a minőségi időtöltésre, szórakozásra

Vákár István, a Kolozs Megyei Tanács alelnöke köszöntötte elsőként a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét megnyitóján egybegyűlteket – köszönetet mondva a szervezőknek, amiért a Bánffy-palotát választották az idei rendezvénysorozat fő helyszíneként –, majd Kelemen Hunor megjegyezte: Erdélyben az elmúlt esztendőben is napvilágot láttak olyan könyvek, amelyek gazdagítják a magyar és az egyetemes irodalmat, és lehetőséget teremtenek az utazásra.


– Sokkal szebb, mélyebb, gazdagabb utazásokat biztosítanak a versek, a novellák, a regények, mint ha repülővel, autóval, vonattal mennénk egy nagyon messzi országba – hangsúlyozta a kulturális miniszter, és elárulta: a legemlékezetesebb utazásokat minden esetben az irodalom kínálta számára.
F. ZS.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 17:17 | 30 Mai, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2014. május 29. - Egy korty könyv: megnyílt az Ünnepi Könyvhét
A Bánffy Miklós-emlékév által fémjelzett idei Kolozsvári Ünnepi Könyvhét a Művészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában nyílt meg csütörtök délután. A rendezvény első ízben előzi meg a budapesti „nagytestvérét”, hogy a meghívott írók és kiadók itt is, ott is jelen lehessenek.

A kolozsvári Bánffy-palota bejáratánál gólyalábon egyensúlyozó bohócok tessékelték be az érdeklődőket a patinás épület udvarára, ahol a rendezvény házigazdája, Vákár István, a Kolozs megyei tanács alelnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A rendezvény ünnepélyességét a közönség soraiban szép számban megjelent hivatalosságok között a fehérre sminkelt, olvasó animátorok és sivalkodó gyerekek oldották (utóbbiakat valószínűleg mint reménybeli leendő olvasókat vitték magukkal szüleik a hivatalos megnyitóra).

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes és kulturális miniszter arról beszélt: a könyv, az irodalom a lehetséges legnagyobb ablak a világra, és sokkal mélyebb élményt nyújthat, mint bármely egzotikus utazás. A költő és politikus szerint a digitális könyv nem rivalizál nyomtatott társával, hanem kiegészíti azt.

Évente megrendezzük a könyvhetet Kolozsváron és Marosvásárhelyen – de jó lenne Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Nagyváradon is megteremteni a lehetőséget a szerzők, a kiadók és az olvasók közti közvetlen emberi kapcsolatok ápolására – tette hozzá a kulturális miniszter.

„Mindannyian olvasók vagyunk” – jelentette ki Markó Béla költő, a Kós Károly Alapítvány elnöke, aki Bánffy Miklós szellemiségét mutatta fel követendő példaként arra, hogy az embereket összekötő értékek jelentik az igazi kultúrát.

„Az igazi kultúra nem szakíthat táborokra minket” – tette hozzá Markó, aki Kós Károly, Dsida Jenő, Orbán Balázs, Karácsony Benő, Apáczai Csere János példájával húzta alá gondolatát: ők ugyanis mindannyiunk számára ugyanazt az elvitathatatlan értéket képviselik.

A könyvhét megnyitóján Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke díjat adományozott a kolozsvári könyvkiadásban, -nyomtatásban és terjesztésben élen járó Idea cég két vezetőjének, Nagy Péternek és Könczey Elemérnek.
T. Koós Imola
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 17:25 | 30 Mai, 2014

Lásd a(z) "Új Magyar Szó" újságban megjelent cikket itt.

2014.05.29. - Egység a kultúrában – Elkezdődött a Kolozsvári Ünnepi Könyvhét
Több száz ember jelenlétében nyitották meg hivatalosan csütörtök délután a 4. Kolozsvári Ünnepi Könyvhetet, ezúttal a Bánffy-palota udvarán. A tavaly a Mátyás király szülőháza előtti téren zajló vásár helyszínváltozásának fő oka, hogy a szervezők a Bánffy-emlékév programjaiba is bekapcsolódnak, így a standokat az impozáns főtéri ingatlan udvarán állították fel.

A Kolozsvár Társaság idei díját az IDEA nyomda érdemelte ki, mivel az ő kezdeményezésükre idén sikeresen beindult a nyomdászképzés a Báthory István Gimnáziumban. Az IDEA képviseletében az elismerést lapunk munkatársa, Könczey Elemér vette át Kántor Lajostól, a társaság elnökétől.

A megnyitón Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a művelődésügyi minisztérium vezetője arról beszélt, hogy „nemcsak az létezik, ami megtalálható az interneten, ám a digitális technológia nem ellensége a könyveknek, a kettő megfér egymás mellett”.

Zentai Péter László, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöke elmondta: öt éve vetődött fel, hogy a budapesti rendezvényhez határon túli helyszínt is kapcsoljanak, mára egyébként már mintegy 50 magyarországi vidéki helyszínen ünneplik meg az eseményt.

„Az igazi kultúra nem szakadhat táborokra” – fogalmazott Markó Béla költő, szenátor példaként pedig a 140 éve született Bánffy mellett Dsida Jenőt és Apáczai Csere Jánost említette, akiknek nagyságáról szerinte minden erdélyi magyar ugyanúgy elismerően vélekedik szekértáboroktól függetlenül.

Az RMDSZ főtitkársága, a Romániai Magyar Könyves Céh és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által szervezett rendezvény egyik kiemelt meghívottja idén a gyermek- és felnőttverseiről, illetve színpadi műveiről egyaránt ismert és népszerű budapesti Varró Dániel lesz, aki pénteken délután négy órakor lép fel a Bánffy-palota udvarán lévő színpadon, de a „fiatalítás” jegyében a fiatalok körében egyre népszerűbb slam poetry műfaj helyi és budapesti képviselői is fellépnek ugyanott.

A számos könyvbemutató, közönségtalálkozó mellett koncertekre is sor kerül, fellép többek között a Magashegyi Underground és Ágnes Vanilla.
Könyvhét
Kiss Előd-Gergely
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:18 | 31 Mai, 2014

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB