Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
Időutazók Erdélyben fontosság:
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete és a Buza László Egyesület2014. május 10-én, szombaton, 13.00 órai kezdettel középiskolai történelmi tanulmányi vetélkedőt szervez az Osztrák-Magyar Monarchia témaköréből a BBTE Történettudományi Intézetében (Kolozsvár, Jókai utca 11. sz.,Ferdinánd terem). Este 19 órától fogadással egybekötött eredményhirdetés lesz a Ferences Templom és Kolostor Refektóriumában (Kolozsvár, Karolina tér).
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 01:38 | 11 Mai, 2014

Lásd a(z) "---- Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

Gála
x
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 01:43 | 11 Mai, 2014

Lásd a(z) "---- Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.

Időutazók

Magas színvonalú történelmi vetélkedőt szervezett középiskolás diákok számára Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Babes-Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete, valamint a Buza László Egyesület a Nemzetközi és Regionális Tanulmányokért BENRT. Az Időutazók egyik nyertese és felkészítő tanára beszélt az Erdélyi Figyelő stúdiójában a verseny sajátosságairól, a befektetett munkáról és eredményeiről
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 11:09 | 16 Mai, 2014

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

2014. május 14. - Sikeresen lezajlott az Időutazók vetélkedő döntője

Szombaton rendezték Kolozsváron, a KMTI (Kolozsvári Magyar Történeti Intézet) székhelyén az “Időutazók” elnevezésű középiskolás történelmi vetélkedő döntőjét. A döntő megmérettetésen a diákok először egy 30 kérdésből álló tesztet oldottak meg, majd pedig történelmi szerepjátékokat adtak elő egy szakmai zsüri előtt, melynek tagjai a következő személyek voltak: Egyed Ákos, az Erdélyi Múzeum Egyesület volt elnöke, Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja, Sályi Lőrinc, konzul, Pál Judit, a Kolozsvári Magyar Történeti Intézet igazgatója, valamint Hunyadi Attila Gábor, adjunktus.

A kitűzött díjak mellett a döntősök és a vezetőtanárok különdíjakban is részesültek Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Rektori Hivatala, az Iskola Alapítvány és a Magyarországi Oktatáskutató Intézet jóvoltából. Soós Anna és Nagy László rektorhelyettesek minden résztvevőnek diplomát osztottak.

A történelmi vetélkedő győztese a brassói Áprily Lajos Főgimnázium diákja, Ugron Loránd lett, második helyen Bedő Kincső-Réka végzett Kőhalomból, a harmadik díjat pedig Timár Norbert, a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium diákja nyerte el. Ők az elismerés mellett 500, 300 és 200 eurós pénzjutalomban részesültek.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 11:20 | 16 Mai, 2014

Lásd a(z) "maszol" újságban megjelent cikket itt.

2014. március 20. - Időutazók című középiskolai történelmi tanulmányversenyt szerveznek Kolozsváron


Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Történeti Intézete Időutazók címmel kétfordulós, egyéni tanulmányi vetélkedőt szervez történelemből romániai magyar középiskolások részére.


A vetélkedő részleteit sajtótájékoztatón ismertették ma a szervezők. Magdó János főkonzul (képünkön) elmondta, a tavaly szervezett pénzügyi témájú vetélkedő sikere bátorította arra, hogy újabb hasonló struktúrájú vetélkedőt szervezzenek. Ezzel az első világháború kirobbanásának a 100. évfordulóján a háború előtti "boldog békeévekkel" és a háborúval kapcsolatos tudást szeretnék elmélyíteni, mert - mint fogalmazott - ami a múltban történt, az a jelenre is kihat.

Egyed Ákos kolozsvári történész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja - aki a zsűri tagjaként vesz részt a vetélkedőben - hozzátette, okkal gondol nosztalgiával az utókor a boldog békeévekre. Ebben az időben a polgárosodás az élet minden területén megnyilvánult. Ez nemcsak az iparosodás, hanem a közművelődés és az intézmények fejlődésének is az időszaka volt.

Pál Judit, a BBTE magyar történelem intézetének az igazgatója megemlítette, az erdélyi nagyvárosok mai arculatát is a háború előtti évtizedek alakították ki. Hozzátette, a vetélkedő interneten lebonyolítandó első szakaszában a háború előtti békeidőkkel kapcsolatos bibliográfiát ajánlanak a résztvevőknek az idoutazok.ro honlapon.

Hunyadi Attila történész, a BBTE adjunktusa elmondta, a vetélkedő első, internetes szakaszára április 28-ig lehet regisztrálni a verseny honlapján. A jelentkező diákoknak április 29-én délután ötven kérdésre kell felelniük a számukra csak rövid időre elérhetővé váló internetes felületen.

Közülük a legjobb eredményt elért húsz diák vehet részt a verseny kolozsvári döntőjén, ahol különböző kreatív feladatokat kell megoldaniuk, és szóban is számot kell adniuk történelmi tudásukról. A verseny három díjazottja 500, 300 illetve 200 eurós pénzjutalmat kap.

Magdó János főkonzul elmondta, mind a játék lebonyolításának az online platformját, mind a díjakat támogatók ajánlották fel. Hozzátette, a tavalyi, hasonló szerkezetű pénzügyi versenyre 450-en regisztráltak, és a vetélkedő internetes szakaszán 260-an vettek részt.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 11:28 | 16 Mai, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2014. május 17. - Ifjúság – Időutazás diákszemmel: Kossuth, Tisza és a többiek


Kolozsváron, a KMTI (Kolozsvári Magyar Történeti Intézet) székhelyén rendezték meg az Időutazók elnevezésű középiskolás történelmi vetélkedő döntőjét május 10-én, szombaton.

A megmérettetésen a középiskolás diákok 30 kérdéses online kérdéssorból álló feladatot oldottak meg a KMTI számítógéptermében, majd történelmi szerepjátékot adtak elő a tanárok, egyetemistákból és újságírókból álló közönség, illetve a szakmai zsüri előtt. A verseny bíráló bizottsága Egyed Ákos történészből, akadémikusból, az MTA külső tagjából, Erdélyi Múzeum-Egyesület volt elnökéből, Magdó János Magyarország kolozsvári főkonzuljából, Sályi Lőrinc konzulból, Pál Judit docensből, a Kolozsvári Magyar Történeti Intézet igazgatójából, és Hunyadi Attila Gábor adjunktusból állt.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:31 | 20 Mai, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB