Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2014.03.26. - Megkezdődtek a Kolozsvári Művészeti Napok Sopronban fontosság:
A cél az, hogy minél többen kapjanak kedvet Kolozsvár sokszínű kulturális és művészeti életébe.


Megkezdődtek a Kolozsvári Művészeti Napok Sopronban
A cél az, hogy minél többen kapjanak kedvet Kolozsvár sokszínű kulturális és művészeti életébe.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdasági Karának meghívására érkezett, az április 11-ig tartó eseménysorozat a Kárpát-medencei városokat, kultúrájukat és történetüket bemutató sorozat egyik állomása.

A megnyitón Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke arról beszélt: a Vigadó és Műcsarnok célja, hogy a fővárosban bemutatkozhasson a határon túli magyarorientált művészet, amelyet nagy nemzetközi eseményeken is meg kell ismertetni a közönséggel.

Itt egy integrált, Kárpát-medencei magyar művészetről van szó, amelybe beletartozhat az Amerikában vagy épp Olaszországban élő magyar alkotó is - jegyezte meg az MMA elnöke, hangsúlyozva, hogy a nemzeti művészet támogatása a kormányok és minden kulturális szervezet első számú kötelezettsége. "Nekünk a magyar művészetnek egy puzzle-ját kell létrehoznunk, és ebben a hatalmas puzzle-képben egyelőre még csak foltokat látunk" - fogalmazott Fekete György.

Az eseménysorozatról szólva kiemelte: Sopron különleges város, mivel egyszerre képzőművészeti, kulturális és egyetemi központ, amelyet Bécshez, Brüsszelhez, Madridhoz és Párizshoz mérnek. Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere az eseményt megelőző sajtótájékoztatón az MTI érdeklődésére elmondta: mindenhová szívesen elmennek, ahol bemutatkozhatnak.

Sopronban képző- és fotóművészeti kiállítással vannak jelen.

Céljuk az, hogy minél többen kapjanak kedvet a város felkeresésére, arra, hogy belekóstoljanak Kolozsvár sokszínű kulturális és művészeti életébe, akár úgy, hogy részt vesznek a 2015-ös Európa Ifjúsági Fővárosa rendezvénysorozatban, akár 2021-ben, amikorra szeretnék elnyerni az Európa Kulturális Fővárosa címet.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 19:21 | 26 Aprilie, 2014

Lásd a(z) "kisalfold.hu" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. március 18. - Kolozsvári Művészeti Napok Sopronban
A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara, a Területfejlesztési Szabadegyetem és a Magyar Regionális Tudományos Társaság „Bemutatkoznak a Kárpát-medence régiói” elnevezésű előadássorozatában 2014. március 26-án Kolozsvár lesz a következő állomás.

Ebből az alkalomból gazdag programsorozat várja az érdeklődőket a Pannónia Med Hotelben. 2014. március 26-án, szerdán 14.30-kor kerül sor az ünnepélyes megnyitóra. Köszöntőt mond: Martonyi János, Magyarország külügyminisztere, aki egyben a rendezvény fővédnöke, Fodor Tamás, Sopron MJV polgármestere, Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere, Prof. Faragó Sándor, a NYME rektora.

15 órai kezdettel a Barabás Miklós Céh képzőművészeti kiállítását nyitja meg Prof. Em. Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke. Köszöntőt mond: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke. Ezt követően szakmai előadások váltják egymást neves előadókkal, majd este 19.30 órai kezdettel a Petőfi Színházban a kolozsvári Váróterem Projekt Társulat bemutatja: ”Mit csináltál három évig?” c. előadását. A színdarab érdekessége, hogy az egyetemisták hétköznapjainak problémáit feszegeti a beilleszkedéstől, a bürokráciai útvesztők megaláztatásain keresztül a tanulmányi helytállásig. Ezeket a témákat szólaltatja meg színházi nyelven élő zenével, egyfelől a szórakoztatás, másfelől a problémákkal való szembesítés szándékával. (Az előadás 16 éven aluliaknak nem ajánlott.) A színházi bemutatóra jegyek válthatók a NYME Közgazdaságtudományi Karán. /Sopron, Erzsébet u. 9. Müll Anitánál, 14-es iroda 8.00-16.00/

...

A szerdai - képzőművészeti, irodalmi - előadásokat este - telt ház előtt - a kolozsvári Váróterem Projekt Társulat „Mit csináltál 3 évig?” c. egyetemi életet bemutató műsora követte a Petőfi Színházban. A fiatal színészek lendületes, s egyben elgondolkodtató játékát többször a nagyszámú egyetemi hallgatóság vastapsa kísérte.

Csütörtökön irodalmi esttel folytatódott a rendezvénysorozat, ahol „Kolozsvár kincsei” címmel Kántor Lajos irodalomtörténész, H. Szabó Gyula főszerkesztő és Szabó Zsolt ny. főszerkesztő Kolozsvár és Bánffy Miklós szellemi hagyatékáról beszélt, hangsúlyozva Bánffy soproni népszavazásban betöltött szerepét.

A kolozsvári művészek - a Barabás Miklós Céh - fotó-és képzőművészeti kiállítása a 2014. április 11-ig tekinthető meg a Pannónia Med Hotelban.
ORBÁN JÚLIA
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:29 | 26 Aprilie, 2014

Lásd a(z) "NYME " újságban megjelent cikket itt.

2014. április 1. - Kolozsvári Művészeti Napok Sopronban

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet mint társrendező 2014. március 26-án nyitotta meg Kolozsvári Művészeti Napok rendezvénysorozatát.

A megnyitóünnepséget 14.00 órakor sajtótájékoztató előzte meg, mely során Breuer Klára a Külügyminiszter kabinetfőnöke, dr. Horváth Anna Kolozsvár alpolgármestere és prof. em. Fekete György a Magyar Művészeti Akadémia elnöke méltatta az eseményt. Ezt követően prof. dr. Faragó Sándor a NYME rektora, Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke és dr. Fábián Attila a NYME KTK dékánja számolt be az Intézet és az Egyetem között megköttetett stratégiai partnerségi szerződésről.
A sajtótájékoztató után a díszvendégek ünnepélyesen megnyitották a rendezvényt, s a népes kolozsvári küldöttség alkotásait megtekinthette a nagyszámú érdeklődő. Este 19.30-tól a Soproni Petőfi Színházban a kolozsvári Váróterem Projekt Társulat vendégjátékát élvezhette a közönség „Mit csináltál három évig?” címmel.
Sok nagyszerű esemény már véget ért, de a kiállítások április 11-ig még látogathatóak a Pannonia Galériában, ahol minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!
KÁLLAY BALÁZS
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:34 | 26 Aprilie, 2014

Lásd a(z) "NYME" újságban megjelent cikket itt.

2014. március 27. - Együttműködés a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet között
Szerdán stratégiai partnerségi szerződést írtak alá a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet vezetői Sopronban. Az együttműködés részleteit sajtótájékoztatón is ismertették.

Az együttműködési keretmegállapodás kapcsán a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke Szász Jenő azt mondta: összefüggő rendszereket kell kialakítani a kárpátmedencében az élet minden területén. E munkában pedig az egyetemek közreműködése is fontos. Prof. Dr. Faragó Sándor rektor a sajtótájékoztatón kiemelte: az egyetem régóta elkötelezett a határon túli magyarság iránt.
A rektor hozzátette: az elvégzett munka komoly tapasztalatokkal ruházta fel a Nyugat-magyarországi Egyetemet, melyeket most a Nemzetstratégiai Kutatóintézettel kötött együttműködési megállapodás keretében is szeretnének kamatoztatni.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:54 | 26 Aprilie, 2014

Lásd a(z) "Sopron TV -20140327-" újságban megjelent cikket itt.

2014. április 03. - Kolozsvár bemutatkozott
A Pannonia Med Hotel konferenciatermében nyílt meg a Kolozsvári Művészeti Napok címet viselő rendezvénysorozat, melyen fotósorozattal, színházi előadással is bemutatkozott Mátyás király szülővárosa.

Népes delegáció érkezett Mátyás király szülővárosából, melynek többek között tagja volt dr. Horváth Anna alpolgármester, Guttmann Szabolcs, az Erdélyi Építészrend elnöke, Kolozsi Tibor szobrászművész, a Mátyás király szoboregyüttes restaurátora, Szabó Gyula, a Kritérion könyvkiadó igazgatója, valamint színészek, újságírók, a város kulturális életének reprezentánsai. A rendezvénysorozat fővédnöke a kolozsvári születésű Martonyi János külügyminiszter volt.

– Voltaire szerint a történelemben a véletlenek különös ajtókat tudnak kinyitni a jövőbe – mondotta köszöntőjében Erdély történelmi központjának alpolgármestere. – Nos, engedjék meg, hogy eljátsszak a gondolattal, hogy talán ilyen véletlen nyitotta ajtó vagy inkább ajtók előtt állunk ma Kolozsvárnak, Hunyadi Mátyás szülőhelyének Sopron városában való bemutatkozásakor.

Dr. Horváth Anna arra biztatott mindenkit, hogy merítkezzen meg bátran abban a hangulatban, amit ez a néhány napos kulturális seregszemle biztosít a soproniak számára, majd ezt követően, ha lehetősége engedi, látogasson is el Kolozsvárra, Európa 2015-ös ifjúsági fővárosába.

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karának közös rendezvényén Szász Jenő elnök és dr. Faragó Sándor rektor stratégiai partnerségi megállapodást írt alá. A fotó- és képzőművészeti kiállítás megnyitóján Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke, a nemzeti kultúra támogatásának prioritásáról szólt.

Az eseménysorozat részeként a Petőfi Színház adott otthont a kolozsvári Váróterem Projekt alternatív színházi társulat bemutatójának. Mint az alkotóktól megtudtuk, a Mit csináltál három évig? című előadást egyetemisták élete inspirálta. Az alkotók, a hét színész, a dramaturg és a zeneszerző, a saját életüket, problémáikat, világlátásukat dramatizálták és alakították színházi anyaggá. Az előadás általuk is megélt, illetve kitalált történetek, jelenetek sorából állt, mely nagy sikert aratott a jórészt szintén egyetemistákból álló közönség előtt.

Pluzsik Tamás

A Pannonia Med Hotelben fotó- és képzőművészeti kiállítás nyílt a Kolozsvári Művészeti Napok keretén belül

Nagy sikert aratott a Petőfi Színházban a Váróterem Projekt bemutatója Fotó: Pluzsik Tamás

A Mátyás király emlékmű Fadrusz János leghíresebb alkotása. A szoborcsoport ma is uralja Kolozsvár főterét, ahol a város jelképévé vált. 1902. október 12-én avatták fel, a császár–király képviseletében József Ágost főherceg leplezte le. 2010-ben román–magyar államközi összefogás eredményeként restaurálták. (fotó: Miklóssy Gyula)

„Mindenki merítkezzen meg bátran abban a hangulatban, amit ez a néhány napos kulturális seregszemle biztosít!” Dr. Horváth Anna
 
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 04:18 | 30 Aprilie, 2014

Lásd a(z) "Soproni Téma" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB