Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2014. április 15. - Horváth Anna Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Díja fontosság:
x
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 02:53 | 18 Aprilie, 2014

Lásd a(z) "---- Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. április 15. - Átadták a Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Díjakat
Ünnepélyes keretek között adták át a Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Díjakat ma este a ferences kolostor refektóriumában, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa közös szervezésében. A KLMT által tavaly, névadója halálának 50. évfordulóján alapított elismerést ezúttal is két kategóriában osztották ki: a határon túli épített örökség felújításában vállalt szerepéért szakmai díjban részesült a Diószegi László vezette budapesti Teleki László Alapítvány, a tiszteleti díjat pedig Horváth Anna kolozsvári alpolgármestere vehette át, a műemléképületek megjelelölésének támogatásáért.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 02:54 | 18 Aprilie, 2014

2014. április 17. - „Menteni a menthetőt, védeni a védhetőt”
Lényegre törőnek, céltudatosnak és rendkívül kitartónak nevezte Horváth Annát, Kolozsvár alpolgármesterét Macalik Arnold kedden délután, a Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Díjak ünnepélyes átadásán a ferences kolostor refektóriumában; mint mondta, a párbeszéd és a cselekvés embere, aki folyamatosan dolgozik, s nem hátrál mindaddig, amíg megoldást nem talál a felmerülő problémákra.


Meghallgatja a körülötte lévők véleményét, panaszát anélkül, hogy személyválogató lenne, ha pedig tanácsot kér, akkor is mindig fülel és figyel. – Ez a tiszteleti díj egyrészt felelősséget ró Horváth Annára, ugyanis rengeteg még a feladat, amelyekkel az elkövetkező időszakban szembesülnie kell, de egyúttal a szakmára is felelősség hárul, a hatóságokkal való párbeszéd építésének tekintetében – hangsúlyozta a méltató.
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 03:17 | 18 Aprilie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2014. április 15. - Műemlékvédelmi díj Horváth Annának és a Teleki Alapítványnak

Kedden délután adták át az idei Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Díjakat Kolozsváron, a Ferences-rendi kolostor refektóriumában. A szakmai díjat a Teleki László Alapítvány, a tiszteletdíjat Horváth Anna, a város alpolgármestere kapta meg.

A műemlékvédelem világnapja ugyan április 18-án van, de nagypéntek miatt előrehozták a Magyarország Főkonzulátusával közösen felvállalt díjazásokat, mondta el Dr. Gaal György, a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság elnöke köszöntőbeszédében. Magdó János főkonzul arról beszélt, intézményük segít a műemlékvédelemmel foglalkozó szervezeteknek, a fennebb említett társasággal pedig jól együtt tudnak működni, elég csak arra gondolni, hogy sikerült felújítaniuk a Farkas utcai Szent György-szobrot.

A szakmai díjat elnyerő Teleki László Alapítványról laudációjában Emődi András levéltáros röviden felvázolta az alapítvány történetét, az 1991-es alapítástól a 2006-os, magyar kormány általi megszüntetésig majd magánalapítványként való újraélesztéséig. Diószegi László, a díjat átvevő elnök azt emelte ki, a határon túli műemlékek védelme olyan műfaj, amely során az ember könnyen depresszióssá válhat, látva a pusztulást, a romokat, de a pesszimizmusnak nincs helye: a műemlékek óvása több kövek megmentésénél, hiszen nincs jövője egy nemzetnek a múltja nélkül.

Horváth Anna laudációjában Maczalik Arnold építész kifejtette, a műemlékvédelem olyan, mint a háziasszonyi munka: ha nem végzik el, ordít, ha elvégezték, nem is látszik. Ebben az értelmezésben az alpolgármester tehát jó háziasszony, ugyanakkor roppant módon kitartó a munkájában. Elárulta azt is, a városháza munkatársai gyakran nevezik Ana Condának azért, mert közismert, hogy ő az az ember, aki nem áll meg, míg nincs megoldás.

Horváth Anna elmondta, az ő értelmezésében ez a díj inkább megelőlegezett bizalom, mint az eddigi munka elismerése. Köszönetet mondott azoknak, akikkel mostanáig együttműködtek, majd elmondta, a városnak felelősségteljes odafigyelésre van szüksége, hiszen a szakemberek véleményét gyakran nem veszik figyelembe eléggé.
Kustán Magyari Attila
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 03:31 | 18 Aprilie, 2014

Lásd a(z) "Új Magyar Szó" újságban megjelent cikket itt.

2014.04.16. - Kiosztották a Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Díjakat Kolozsváron
A Teleki László Alapítvány és Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere vehette át kedd este a Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Díjat a kolozsvári magyar főkonzulátus és a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság (KLMT) közös rendezvényén.

horvath anna-foto-horvath laszlo_bHorváth Anna alpolgármester a díjjal (fotó: Horváth László)

Ebből az alkalomból került sor László Miklós Műemlék sírok a Házsongárdi temetőben című fotókiállításának megnyitójára is az eseménynek helyt adó kolozsvári ferences rendi kolostor reflektóriumában.

A kolostor zsúfolásig megtelt termében előbb Emődi Tamás művészettörténész laudációja hangozott el, amelyben a Teleki László Alapítvány érdemeit sorolta fel, többek közt megemlítve, hogy az alapítványnak köszönhetően évente több tucat emlékművet, műemlék épületet vagy egyéb műértéket restauráltak részben vagy teljes mértékben. A KLMT szakmai díját Diószegi László, az alapítvány igazgatója vette át. Köszönőbeszédében kifejtette: „a műemlékvédelem sokkal többről szól, mint kicsikarni a politikusokból a pénzeket".

A műemlékvédő társaság tiszteletdíját idén Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere vehette át. Macalik Arnold építész laudációjában Horváth Anna párbeszédre való hajlandóságát, valamint a műemlékekre kikerülő ötnyelvű táblák kihelyezésért folytatott erőfeszítéseit emelte ki. „Lényegre törő, céltudatos és roppant kitartó elöljáró" – jellemezte az alpolgármestert.

Hozzáfűzte: Kolozsvár arculatváltás előtt áll, rövidesen a főtéri Szent Mihály-templom restaurálása következik. Horváth Anna úgy nyilatkozott: elsősorban nem a díjat köszöni, hanem a szakmai és civil szervezetek együttműködését. „A díj kötelez az út folyatására" – hangoztatta.

A díjak átadását követően Szép András zongoraművész előadása színesítette a rendezvényt, majd Gaál György, a KLMT elnöke és Gergelyné Tőkés Erzsébet, a Házsongárd Alapítvány igazgatója mutatták be László Miklós fotótárlatát. Gaál György elmondta: a kiállításon szereplő fényképek részben dokumentálják a műemlékgyalázók tetteit, de bemutatják a pozitív eredményeket, a sikeresen restaurált műemlék sírokat is.

Gergelyné Tőkés Erzsébet elmondta: László Miklós fényképeivel „a puszta megörökítés helyett eljutott a művészi ábrázolásig". A fotóművész elmondta: azokat a műemléksírokról készült felvételeket válogatta össze, amelyek kevésbé ismertek, a temetőben az emberek elmennek mellettük.
Kiss Előd-Gergely
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 15:57 | 20 Aprilie, 2014

Lásd a(z) "Székelyhon.ro" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB