Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Kolozsvári Magyar Főkonzulátus

vissza
2014. április 08. - Éjszaki Károly, az elfelejtett mérnökíró fontosság:
Az Erdélyi Múzeum-Egyesület Bölcsészet-, Nyelv- és Történettudományi Szakosztályának rendezésében hétfő este Gaal György tartott előadást az egyesület székházában Éjszaki Károly vígjátékszerző, mérnök, Sztána alapítója címmel.


Éjszaki Károlyt, aki 1818–1907 között élt és alkotott, alig emlegetik tájainkon, kiesett a köztudatból. Pedig életműve sokoldalú. Életrajzából kiderül, hogy Bakony egyik Eszterházy-birtokán született, mérnöki és jogi tanulmányait magánúton a magyar irodalom megismerésével egészítette ki. 1848-ban hadimérnök a forradalom és szabadságharc oldalán, ezért annak leverése után néhány hétig börtönbüntetést kell elviselnie. 1867-ben a közlekedési minisztérium főmérnöke, 1868–1871 között a Nagyvárad–Predeal vasútvonal megépítését készíti elő. Sztánánál egy évet töltött el a munkatelepen, ott villát épített magának, és ezzel lerakta a település alapjait. Mérnöki munkássága mellett íróként és irodalomszervezőként is tevékenykedett: tizenöt darab (vígjáté­kok, történelmi darabok, népszínművek), elbeszélések, emlékidézők, beszédek, felolvasó ülések fűződnek nevéhez, de volt elnöke az Írók és Művészek Társaságának, alelnöke a Petőfi Társaságnak (Jókai elnöksége alatt), és miután Kolozsvárra költözött, a Dávid Ferenc Egylet egyik alapítójaként, EME- és EKE-tagként, az Erdélyi Irodalmi Társaság tiszteletbeli tagjaként ismerték, miközben a vasútigazgatóság hatszáz kilométernyi vonalát is irányította. Köztiszteletben álló személyként halt meg, a Házsongárdban temették el.
ÖIB
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 02:09 | 10 Aprilie, 2014
 

2014. április 12. - Éjszaki Károly, a „sztánai Barbizon” megalapítója

Bemutatták a Toll és körző című kötetet

Alapos kutatás eredménye Gaal György munkája, csengett egybe a felszólalók véleménye azon a kedd esti rendezvényen, amelyen a jelenlévők megismerkedhettek Éjszaki Károly Toll és körző című kötetével. A Művelődés Egyesület kiadásában nemrég megjelent könyvről annak szerkesztője, Gaal György művelődéstörténész és Szabó Zsolt, a kiadó képviselője beszélt, Éjszaki Károly irodalmi tevékenységéről pedig Kötő József színháztörténész értekezett a kolozsvári magyar főkonzulátus rendezvénytermében.


Az erdélyi vasút egyik kiépítőjének, Sztána üdülő megalapítójának, néhány sikeres darab szerzőjének emlékét hozza vissza a köztudatba Gaal György ennek a kiadványnak a segítségével. – Örülünk, hogy a kötet megjelentetésével megpróbálták közelebb hozni, feleleveníteni Éjszaki Károly szerteágazó tevékenységét, amely sajnos kihullott az emlékezetből – mondta bevezetőjében Magdó János főkonzul, a rendezvény házigazdája.
...
KÖLLŐ KATALIN
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 15:13 | 20 Aprilie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB