Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Reményik Sándor Galéria

vissza
2014. április 10. - Makrai Zsuzsa fontosság:
Makrai Zsuzsa zománcművész életében, sorsában mindig meghatározó volt Nyírbátor, a város, ahol született. A város történelme, hagyományai és művészeti emlékei, épített kulturális öröksége, szellemisége soha el nem engedte, érzelmi szorításban, elkötelezettségben tartotta őt.
Műveinek jelentős része ikonografikus, szakrális törekvéseket mutat. Autonóm alkotó, aki rengeteg invencióval tud a tradíció talaján biztosan mozogva kortárs szellemiségű alkotásokat létrehozni.
Ez a kiállítás felöleli azt a témakört, amely Makrai Zsuzsát kezdetektől foglalkoztatja.
Történelmi ismeretekkel, és művészi adottságokkal fogott választott témáinak feldolgozásához. És mély tisztelettel, a kereszténység és a magyar történelmi múlt iránt. Művei a magyar és az egyetemes egyházművészet, a magyar történelem szakrális tárgyainak ikonografikus feldolgozásai.
Vonzódása a Boldogságos Szűz barokk korabeli ábrázolásához, az anya és a megváltó fiú – a születéssel és a halállal összefüggő ábrázolásához, meghatározó témája művészetének. Ezek a zománcképek finom lelki rezdülést közvetítenek. Igen átgondolt egyéni színviláguk a nézők is meggyőzik a tragédiáról vagy az átszellemült áhítatról. Az útszéli keresztek arra figyelmeztetnek, hogy őrizzük meg a múlt emlékeit. Pléhkrisztusainak teste a keresztfán a világító fényben az átszellemült testetlenség lírai megjelenítése a zománcban – telitalálat.
Szenvedő, töviskoszorús Krisztus arcait a népi vallásosság nélkülözhetetlen elemeit úgy jeleníti meg, hogy közvetíti azt a mélységes együttérzést, a szenvedést, amivel készítőjük festették. Szellemük, formaviláguk, az egyszerű és tiszta formák, a naivitásukban esetlen Krisztusarcok megrázó és megható látványt nyújtanak. A hozzájuk köthető népi imádságok pedig visszatükrözik nehéz életükből eredő fájdalmas fohászaikat a Mindenhatóhoz, hogy erőt merítsenek mindennapjaikhoz.
A zománcművészet mint technika – a Föld vegykonyhája folyamatának megismétlődése az égetőkemence 840o fokos hőmérsékletében.
A mű, az új minőség magas hőmérsékleten a pokol tüzén születik meg. Tisztító tüzén át új üzenet sugárzik a befogadó felé, hogy benne új életre keljen. Makrai Zsuzsa magas szakmai tudással dolgozza ki alkotásait. Szellem és gondolat, hit és érzelem ihletettségében keletkeznek munkái.
Prófétikus drámaisággal, kozmikus és egyetemes jelentéstartalommal. Minden munkájában a lélek vibráló gesztusainak egységbe rendeződését látjuk. Az elszigeteltség illúzió csupán, szakrális dráma. Megélte az emberiség, megélte a magyarság.
De ezek az alkotások arra engednek következtetni, hogy a nehéz tapasztalatokkal bejárandó út Szeretetben és Örömben ér véget.
És az Öröm gyönyörű példája a három gótikus zenélő angyalt ábrázoló sorozat, melyeknek formáját a nyírbátori minorita templom gótikus ablakaiból alakította Makrai Zsuzsa. Íly módon szülővárosának jelenléte, mint a hely szelleme, belengi Madonna és Krisztus képei is, a kiállítás alkotásait.
És ezt a gazdag – örökölt és általa alkotott – kultúrát két kézzel szórja környezetére, hogy mindenki részesüljön belőle.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 01:59 | 10 Aprilie, 2014

Lásd a(z) "---- Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. április 12. - Madonnák és Krisztusok a Reményik Galériában

Fényességes Madonnák, kegyelmes Krisztusok címmel nyílt meg Makrai Zsuzsa tűzzománc-kiállítása szerdán délután az Evangélikus–Lutheránus Püspökség Reményik Sándor Galériájában, a püspöki hivatal, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), a Művelődés Egyesület és a szilágysomlyói Báthory István Alapítvány közös szervezésében. „Mind az egyházi, mind a népi vallási művészet magyarságunk művészete, mely évszázadokon át világló örökség és üzenet” – vallja az alkotó, akinek a munkásságát Széman Péter, az EMKE elnöke méltatta az est folyamán.
FZS
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 15:16 | 20 Aprilie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB