Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Kolozsvári Magyar Főkonzulátus

vissza
2014. március 22. - Ifjúság – Időutazók kerestetnek fontosság:
Történelmi verseny középiskolásoknak

Időutazók címmel kétfordulós középiskolai történelmi tanulmányversenyt szervez a Kolozsvári Főkonzulátus és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete az I. világháború kitörésének 100. évfordulója apropóján, amelynek döntőjét május 10-én szervezik a kincses városban.


Magdó János főkonzul a versenyt ismertető sajtótájékoztatón elmondta: a Pénzmágnes közgazdasági tematikájú tanulmányi verseny sikerén felbuzdulva gondoltak a történelmi vetélkedő megszervezésére. – A történelemnek az oktatásban is kiemelt szerepet kell kapnia – hangsúlyozta Magdó. – Felkaroltuk a kezdeményezést, mert fontosnak tartjuk, hogy a diákok valós és teljes képet alkossanak erről az időszakról – magyarázta.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 03:02 | 22 Martie, 2014
 

2014. március 20. - Időutazók című középiskolai történelmi tanulmányversenyt szerveznek Kolozsváron

Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Magyar Történeti Intézete Időutazók címmel kétfordulós, egyéni tanulmányi vetélkedőt szervez történelemből romániai magyar középiskolások részére.


A vetélkedő részleteit sajtótájékoztatón ismertették ma a szervezők. Magdó János főkonzul (képünkön) elmondta, a tavaly szervezett pénzügyi témájú vetélkedő sikere bátorította arra, hogy újabb hasonló struktúrájú vetélkedőt szervezzenek. Ezzel az első világháború kirobbanásának a 100. évfordulóján a háború előtti "boldog békeévekkel" és a háborúval kapcsolatos tudást szeretnék elmélyíteni, mert - mint fogalmazott - ami a múltban történt, az a jelenre is kihat.

Egyed Ákos kolozsvári történész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja - aki a zsűri tagjaként vesz részt a vetélkedőben - hozzátette, okkal gondol nosztalgiával az utókor a boldog békeévekre. Ebben az időben a polgárosodás az élet minden területén megnyilvánult. Ez nemcsak az iparosodás, hanem a közművelődés és az intézmények fejlődésének is az időszaka volt.

Pál Judit, a BBTE magyar történelem intézetének az igazgatója megemlítette, az erdélyi nagyvárosok mai arculatát is a háború előtti évtizedek alakították ki. Hozzátette, a vetélkedő interneten lebonyolítandó első szakaszában a háború előtti békeidőkkel kapcsolatos bibliográfiát ajánlanak a résztvevőknek az idoutazok.ro honlapon.

Hunyadi Attila történész, a BBTE adjunktusa elmondta, a vetélkedő első, internetes szakaszára április 28-ig lehet regisztrálni a verseny honlapján. A jelentkező diákoknak április 29-én délután ötven kérdésre kell felelniük a számukra csak rövid időre elérhetővé váló internetes felületen.

Közülük a legjobb eredményt elért húsz diák vehet részt a verseny kolozsvári döntőjén, ahol különböző kreatív feladatokat kell megoldaniuk, és szóban is számot kell adniuk történelmi tudásukról. A verseny három díjazottja 500, 300 illetve 200 eurós pénzjutalmat kap.

Magdó János főkonzul elmondta, mind a játék lebonyolításának az online platformját, mind a díjakat támogatók ajánlották fel. Hozzátette, a tavalyi, hasonló szerkezetű pénzügyi versenyre 450-en regisztráltak, és a vetélkedő internetes szakaszán 260-an vettek részt. (4)
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 03:04 | 22 Martie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2014.03.20. - Időutazás erdélyi magyar diákoknak

Időutazók címmel ötszáz euró fődíjas történelmi vetélkedőt szervez erdélyi magyar középiskolásoknak Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa és a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Történeti Intézete – jelentették be csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatójukon a kezdeményezők.

diakok_b

Magdó János főkonzul elmondta, a tavaly Pénzmágnes címmel megszervezett közgazdasági tárgyú vetélkedő sikerén felbuzdulva szervezik meg a történelmi megmérettetést. 2013-ban ugyanis 260 középiskolás diák vett részt a verseny első internetes szakaszában, azaz tízszeres túljelentkezés volt a döntős helyekre.

Megtudhattuk azt is, hogy a kétfordulós vetélkedővel a száz éve kitört első világháború és az azt megelőző „boldog békeévek” időszakával kapcsolatos történelmi ismereteket szeretnék elmélyíteni a gimnazistákban. A diplomata szerint erre annál inkább szükség van, mivel a múlt eseményei a jelenre is hatással vannak.

Mint Hunyadi Attila történész, a BBTE adjunktusa elmondta, a versenyt idén is két szakaszban bonyolítják le, az első az interneten keresztül történik, a legjobb eredményt elérő húsz középiskolás pedig részt vehet a kolozsvári döntőben, ahol hat- vagy héttagú zsűri előtt bizonyíthatják tárgyi tudásuk mellett rátermettségüket is. A vetélkedő első, internetes szakaszára április 28-ig regisztrálhatnak a diákok a verseny honlapján, a www.idoutazok.ro oldalon. A jelentkezők a vetélkedő honlapjáról a segédanyagokat is letölthetik.

A diákoknak április 29-én délután ötven kérdésre kell felelniük a számukra mindössze két óra erejéig elérhetővé váló világhálós felületen. A teljesen informatizált rendszer azonnal eredményt is hirdet. A május 10-ei kolozsvári döntőben a diákoknak különböző kreatív feladatokat kell megoldaniuk, és élő szóban is bizonyítaniuk kell tudásukat. Az ötszáz eurós fődíj mellett a dobogós helyezésekért is pénzjutalom jár: 300, illetve 200 euró. A vetélkedő költségeit szponzori támogatásból fedezik a szervezők.
Kiss Előd-Gergely
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 17:44 | 23 Martie, 2014

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB