Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2014. március 21. - Bánffy Miklós művészi pályája fontosság:
x
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 17:44 | 21 Martie, 2014

Lásd a(z) "---- Még több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. március 21. - Bánffy Miklós hazatért Kolozsvárra

Illúzió és tükröződés: Bánffy Miklós művészi pályaképe a címe annak a nagyszabású kiállításnak, amely a kolozsvári Történelmi Múzeumban nyílt meg pénteken. A múzeum legfelső emeletének négy termét betöltő tárlat a 140 éve született Bánffy Miklós írói, díszlet- és jelmeztervezői, grafikusi és könyvillusztrátori életművére fekteti a hangsúlyt, de ritka tárgyi emlékek, családi fotók, családfák is a közönség elé kerültek a Bánffy Emlékév tiszteletére. Az első teremben pedig a gróf unokája, Bánffy Nicolette üvegművész szemkápráztató munkáit lehet megcsodálni.

A Bánffy Miklós-kultusz terjedését jelzi, hogy a Történelmi Múzeum négy tágas terme is alig volt elegendő az érdeklődők befogadására. A kiállítást Szebeni Zsuzsa, a magyar Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa állította össze több – romániai és magyarországi - kulturális szervezet és intézmény összefogásával, valamint egy fiatal kolozsvári művészcsapat segítségével. A kiállításmegnyitón Németh Zsolt, a magyar Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: a magyar kormány a Bánffy Miklós által lerakott alapokra építi politikáját, azt hirdetve, hogy a közép-európai népeknek együtt kell működniük a szolidaritás és a kölcsönös tisztelet alapján.

Az államtitkár beszédében kiemelte: Bánffy Miklós szomszédság- és térségpolitikáját az emberközpontú és diktatúraellenes párbeszéd határozta meg, amely nem az emberek feje fölött, hanem a bevonásukkal folyik. Számára kulcskérdés volt, hogy a térség országai függetlenek legyenek a náci és a kommunista diktatúráktól, és ennek érdekében stratégiai kérdésként tekintett a magyar-román összefogásra - emlékeztetett.

Németh Zsolt hangsúlyozta: a kiállítás megrendezése történelmi adósság törlesztése a város felé, amelyben Bánffy Miklós meglátta a napvilágot és megkezdte a tanulmányait. Élete, politikai pályafutása több ponton kötődik Kolozsvárhoz, a város és Erdély világa végigkísérte az életútját - mondta. Hozzátette: Bánffy Miklós „a mai nappal hazatért". Az államtitkár megjegyezte: fontos, hogy a magyar és a román nemzet tagjai megismerjék Bánffy Miklós tanulságos életművét.

Magdó János kolozsvári főkonzul kiemelte: Bánffy Miklós mindig a megegyezést kereste Erdély népei között. A kiállítás célja Bánffy alakjának visszahozatala a köztudatba.

Hegedűs Csilla, a román kormány leendő kulturális államtitkára Bánffy transzilvanizmusát emelte ki. Elmondta: Bánffy Miklós életművének üzenete a népek békés egymás mellett élésének, a közös jövő építésének és a szélsőségek elítélésének jelentősége.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 17:47 | 21 Martie, 2014

Lásd a(z) "Új Magyar Szó" újságban megjelent cikket itt.

2014. március 22. - „Hazatért” Bánffy Miklós, unokáit is magával hozta
Nagyszabású kiállítás nyílt Kolozsváron a Bánffy-emlékév keretében

Illúzió és tükröződés – Bánffy Miklós művészi pályája címmel nagyszabású kiállítás nyílt tegnap délután az Erdélyi Történeti Múzeumban, a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus által meghirdetett Bánffy Miklós Emlékév egyik központi rendezvényeként.

A tárlat azt a páratlan alkotóerőt igyekszik felmutatni, amely az Orosz Balett 1912-es budapesti meghívásával kezdődött, és tervezői, intendánsi tevékenysége révén a modern magyar szcenika-művészet megújulásához vezetett. Bánffy Miklós életművének különböző vonatkozásai mellett a kiállítás meghatározó részét képezik a New Yorkban élő unoka szilikátművei, Nicolette Jelen Bánffy üzenetét üvegbe és tükörbe komponálja. Az ünnepélyes megnyitón felszólalók sorában Németh Zsolt parlamenti államtitkár történelmi adósság törlesztésének nevezte a kiállítás megrendezését a város iránt, ahol 140 évvel ezelőtt Bánffy Miklós született, és ahova pályájának fontos állomásai kapcsolódnak.

– Nagy örömünkre szolgált, amikor januárban Magdó János főkonzul megkeresett bennünket a kiállítás ötletével, rögtön igent mondtunk a felkérésre. Annak ellenére, hogy már végleges volt a 2014-es évre vonatkozó időszakos kiállításaink listája, úgy gondoltuk, mindenképp érdemes helyet biztosítani benne a tárlatnak, hogy egy művészeti utazás keretében Bánffy gróf végre hazatérhessen – hangsúlyozta házigazdaként Carmen Ciongradi, a Történeti Múzeum főigazgatója a Kolozsvári Magyar Főkonzulátus, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Erdélyi Történeti Múzeum és a kolozsvári Művészeti Múzeum együttműködése révén, a Bánffy, Barcsay, Fornet, Bartha-Stróbl, Dávid, Csiszár, László családok és számos magánszemély közreműködésével létrehozott tárlat megnyitóján. Hozzáfűzte: Bánffy Miklós, a politikus, a diplomata és a művész mindhárom minőségében hozzájárult az erdélyi román–magyar kapcsolatok javításához, ezért fölöttébb hálásak lehetünk neki.
FERENCZ ZSOLT
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 02:16 | 22 Martie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2014.03.21. - Németh a Bánffy-kiállítás megnyitóján: szolidaritás kell a közép-európai népek között

A magyar kormány a Bánffy Miklós által lerakott alapokra építve politikáját azt hirdeti, hogy a közép-európai népeknek együtt kell működniük a szolidaritás és a kölcsönös tisztelet alapján – mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Kolozsváron. Az államtitkár megnyitotta a Bánffy Miklós íróról, egykori külügyminiszterről szóló kiállítást a Történeti Múzeumban.
Beszédében kiemelte: Bánffy Miklós szomszédság- és térségpolitikáját az emberközpontú és diktatúraellenes párbeszéd határozta meg, amely nem az emberek feje fölött, hanem a bevonásukkal folyik.

Számára kulcskérdés volt, hogy a térség országai függetlenek legyenek a náci és a kommunista diktatúráktól, és ennek érdekében stratégiai kérdésként tekintett a magyar–román összefogásra – emlékeztetett.

Németh Zsolt hangsúlyozta: a kiállítás megrendezése történelmi adósság törlesztése a város felé, amelyben Bánffy Miklós meglátta a napvilágot és megkezdte a tanulmányait.

Élete, politikai pályafutása több ponton kötődik Kolozsvárhoz, a város és Erdély világa végigkísérte az életútját – mondta. Hozzátette: Bánffy Miklós „a mai nappal hazatért”.

Az államtitkár megjegyezte: fontos, hogy a magyar és a román nemzet tagjai megismerjék Bánffy Miklós tanulságos életművét.

Magdó János kolozsvári főkonzul kiemelte: Bánffy Miklós mindig a megegyezést kereste Erdély népei között. A kiállítás célja Bánffy alakjának vissza hozatala a köztudatba. Hegedüs Csilla (RMDSZ), a román kormány leendő kulturális államtitkára is arról beszélt, hogy Bánffy Miklós életművének üzenete a népek békés egymás mellett élésének, a közös jövő építésének és a szélsőségek elítélésének jelentősége.

A kiállításon bemutatták Nikolett Jelen-Bánffy szilikátművész, Bánffy Miklós unokájának műveit is.
A Kolozsváron született Bánffy Miklós (1873–1950) író, művész, valamint politikus, külügyminiszter (1921–1922) volt, ő érte el, hogy a trianoni döntést követően népszavazást írtak ki, amelynek eredményeként Sopron magyar város maradt.

A kiállítás Bánffy Miklós írói, grafikusi, rendezői, jelmez- és díszlettervezői pályáját állítja középpontba, ugyanakkor az is célja, hogy felhívja a figyelmet a hetven évvel ezelőtt titkos megbízatással a Hitler-ellenes erőkkel Bukarestben tárgyaló egykori magyar külügyminiszterre.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 17:39 | 23 Martie, 2014

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

Történelmi adósság törlesztése
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa által meghirdetett Bánffy-Emlékév jelentős rendezvénye az „Illúzió és tükröződés- Bánffy Miklós művészi pályája”- című kiállítás, amely az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeumban nyílt meg. Nicolette Jelen Bánffy, az unoka alkotásai gazdagítják a kiállítást.
A kiállítás megnyitóján elhangzott beszédek

Carmen Ciongradi, az Erdélyi Történeti Múzeum igazgatója a kiállítás megrendezésének kezdetét elevenítette fel. Mint mondta, Magdó János főkonzul kereste fel, a Bánffy- kiállítás szervezésének ötletével. Bár a 2014-es évi időszakos kiállítás programja meg volt, az ötletet azonnal elfogadták. Találtak egy olyan megoldást, hogy a Bánffy Miklós alkotásait bemutató kiállítás megvalósuljon.

Nincs olyan kolozsvári lakos, aki nem hallott volna a bonchidai Bánffy- kastélyról, amely igazi erdélyi sors mintaképe. Az Erdélyi Történeti Múzeumban található Bánffy- család néhány tárgya. A kiállítás anyagát ezek a tárgyak, a Budapestről hozott műalkotások, valamint magánszemélyek tulajdonában levő alkotások képezik. Ezzel a kiállítással Bánffy Miklós ismertségét akarták bevinni a köztudatba. Az unoka, a New Yorkban élő Nicolette Jelen Bánffy tovább gazdagítja a Bánffy- örökséget.

Losonci gróf Bánffy Miklós műpártoló, politikus, külügyminiszter, író, színházi rendező, díszlet és kosztümtervező művész hozzájárult a román- magyar kapcsolatok javításához, erősítéséhez.

A Bánffy- kiállítás az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Múzeum, az Országos Színháztörténeti Intézet és Múzeum, a Kolozsvári Szépművészeti Múzeum együttműködésének az eredménye. Magánszemélyek is hozzájárultak a rangos rendezvény megvalósulásához.

Németh Zsolt, Magyarország külügyminisztériumának parlamenti államtitkára Bánffy Miklós életéről beszélt. 140 évvel ezelőtt született (1874. december 30. Kolozsvár-1950. június 6. Budapest). Élete, sorsa szorosan kötődik Kolozsvárhoz. Itt végezte tanulmányait. 1895-ben fejezte be doktorátusát. Életpályájának számos mozzanata e városhoz kötődik. Kolozsvár, Erdély világa kísérte életutját. 1901- 1906 között szabadelvű országgyűlési képviselő. 1906-ban Kolozsvár, Kolozs megye főispánja. 1921. április 14-1922. december 19. közötti időszakban Bánffy Miklós a Bethlen- kormányban külügyminiszter. 1943-ban, titkos megbízatással tárgyalt a Hitler-ellenes erőkkel. Bukarestben tárgyalt azzal a céllal, hogy együttműködést teremtsen a magyar és román haladó gondolkodású erőkkel. Illegalitásba kellett vonuljon, mert a német titkos szolgálat felfigyelt Bánffy ama törekvésére, hogy együttműködést teremtsen a német befolyás ellen a magyarok és románok között. Számára kulcskérdés volt az országok függetlensége e térségben, a térséget szorongató diktatúráktól, mind a nácizmustól, mind a kommunizmustól. Ennek érdekében stratégiai kérdésnek tekintette a magyar- román összefogást. A párbeszéd, de nem a kirakat párbeszéd, a diktatúra-ellenes párbeszéd híve volt, az emberek bevonásával, és nem az emberek feje fölött.

1945-ben költözött vissza Kolozsvárra, ahol a körülmények mostohasága következtében nyomorúságos életet élt.

A kialakult új rendszer gazdasági javaitól megfosztotta, nagyon nehéz körülmények között élt. 1949-ben jóváhagyta az akkori hatalom, hogy elhagyja az országot. Budapestre költözött. 1950-ben meghalt, vele férfiágon kihalt egy nagyon régi, híres losonci ága a Bánffy családnak.

A Bánffy- Emlékévre szükség van, hogy minél többen megismerjék életművét, a rendkívül gazdag munkásságát. Hagyatéka módot ad a reflexióra. Bánffy Miklós munkája, élete Erdélyhez, Kolozsvárhoz kötődik. A mai nappal hazatért.

A magyar kormány politikája, a Bánffy által megfogalmazott alapokra építve, a közép-európai népek együttműködését, a közös út megtalálását tekinti fontosnak, a szolidaritás és a kölcsönös tisztelet elve alapján.

Hegedűs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős főtitkár helyettese, leendő kulturális államtitkár szerint: „Ez egy csodálatos esemény. Bánffy Miklós remekműveit élvezzük.” A transzilvanizmus a békés egymás mellett élés, a közös jövő építését jelenti. Bánffy életművének üzenete a közös jövő építése és a szélsőségek elítélésének szükségességét fejezi ki.

Magdó János főkonzul a kiállítás szervezésének problémájáról beszélt. „Eljött az a pillanat, hogy itt állhatunk. A kiállítást nem volt könnyű összehozni. Mind e mellett eltörpül az, hogy akit a kiállítással kapcsolatban megkérdeztünk, rögtön igent mondott, melynek következtében rendkívül színes paletta állt össze a művészi, a politikusi, a szerkesztői tevékenységről”. Az emberek közötti párbeszéd híve volt. Célunk volt azt a román értelmiséget is megkeresni, amely érdeklődik Bánffy személyisége iránt. „Célunk volt Bánffyt visszahozni a köztudatba. Megrendeztünk egy rendkívül jól sikerült román és német nyelvű beszélgetést, melynek főtémája losonci Bánffy Miklós volt. Meghívtuk az Erdélyi Trilógia című könyv román és német változatának a fordítóját Marius

Tabacut. Meglepetésünkre magyarok és románok is részt vettek ezen a rendezvényen”.

A mostani kiállítás nagyon sok ember összefogásából valósult meg. Nem igazán van olyan ember, aki ne ismerné Bánffy tevékenységét vagy a bonchidai kastélyt.

Ez a rendezvény sok tényező közreműködésével valósult meg. Bánffyra jellemző a nyitottság, a sokoldalúság, az önálló gondolkodás. „Szeretném, ha minél több fiatal diák látogatná meg a kiállítást. Bánffy csodálatos világába bevezetni őket. Szeretnénk a Budapesti Operaház és a Kolozsvári Magyar Operaház együttműködésével operagálát szervezni. Szándék lefordítani az Erdélyi Trilógiát román nyelvre.” Szeretné a Házsongárdi temetőben levő Bánffy kriptát felújíttatni.

Lucian Nastasă- Kovacs történész szerint Bánffynak nem tetszett az ünnepélyes ceremónia, a könyv arisztokratája volt. Mit jelent Bánffy életműve a románoknak? Mindent- mondja a történész. Ha figyelembe vesszük, hogy a volt külügyminiszterként működő személyiség a háború után visszatér Erdélyben. Ez azt igazolja, hogy sokat jelentett számára Erdély. Megemlítette 1946-1947-ben kolozsvári színpadokon, bemutattak Bánffy színdarabokat. Hűségét a városhoz az is jellemezte, hogy az átmeneti korszakban visszatért Kolozsvárra.

A dédunoka jeles képzőművész Nicolette Jelen Bánffy, aki Budapesten is kiállított, Marokkóban született. A jelek szerint nem tud magyarul, de szilikát munkái, amelyeket kiállított, önmagukért beszéltek. Köszönetet mondott a főkonzulnak a meghívásért. A kiállítás nagy hatást gyakorolt reá. Köszöni azt a tiszteletet, ahogy az utódok emlékeznek az elődeire. Megemlítette nagyanyját, Váradi Arankát, aki a Trilógia női főszereplője. A különböző nemzedékeknek becsülniük kell egymást. Az egyéniség mindenütt érték.

Az 1989-es változások előnyeivel élni kell.

Szebeni Zsuzsa az Országos Színháztörténeti Intézet munkatársa érzelmeivel küszködve mondott köszönetet mindazoknak, akik segítették mostani tevékenységében. Számára jól esett az a bizalom, ami lehetővé tette, hogy ezen a kiállításon tapasztalatát felhasználhassa.

Magdó János főkonzul a kiállítást megnyitotta.

A XIX. században Petrichevich-Horváth Dániel főstrázsamester által építettet házban egykor az Erdélyi Múzeum Egyesület egykori régészeti és történelmi gyűjteménye található. Ma Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum hatalmas termei kicsinek bizonyultak a megnyitón jelenlevők számára.

Csomafáy Ferenc
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 17:44 | 26 Martie, 2014

Lásd a(z) "Erdo" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB