Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2014. március 14. -Cseke Péter és Kovács Sándor kitüntetése fontosság:
Kitüntetéseket adtak át nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából a kolozsvári magyar főkonzulátus által rendezett fogadáson.
A City Plaza Hotel báltermében Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja köszöntötte az egybegyűlteket, az ünnepi beszédek után pedig Bába Iván államtitkár átadta az Áder János, Magyarország Köztársasági elnöke által adományozott díjakat. A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Cseke Péter, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem tanára, író, publicista és Kovács Sándor kolozs-dobokai római katolikus főesperes-plébános kapta, előbbi a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen belül a magyar karok létrehozásában és működtetésében szerzett érdemei, utóbbi pedig az erdélyi katolikus közösség lelki életének gondozása, valamint az erdélyi magyarok nemzettudatának ápolása érdekében végzett munkájának elismeréseként.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 11:41 | 15 Martie, 2014

Lásd a(z) "---- Még több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. március 15. - Erdélyi magyarokat díjaztak a nemzeti ünnepen
A magyar állam kitüntetéseit vehették át erdélyi magyar személyiségek a nemzeti ünnep alkalmából.

Szombat este Kolozsváron Cseke Péter, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem tanára, író, publicista, illetve Kovács Sándor kolozs-dobokai római katolikus főesperes-plébános kapta meg a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést.

Az Áder János magyar államfő által adományozott díjakat Bába Iván államtitkár átadta át a City Plaza Hotel báltermében szervezett ünnepségen. Cseke Péter a BBTE magyar szakirányainak létrehozásában és működtetésében szerzett érdemeiért, Kovács Sándor pedig az erdélyi katolikus közösség lelki életének gondozása, valamint az erdélyi magyarok nemzettudatának ápolása érdekében végzett munkájának elismeréseként kapta meg a kitüntetést.

A Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal (polgári tagozat) kitüntetést kapott Szilágyi István író, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagjának a kortárs magyar prózairodalom legnagyobb értékei közé tartozó nagy sikerű regényeiért, valamint szerkesztői tevékenysége elismeréseként. Költői és írói tevékenységéért, valamint az erdélyi magyar irodalmi életben betöltött irodalmi szervezői szerepe elismeréseként Magyarország Babérkoszorúja Díjat kapott Orbán János Dénes költő.

A székelyudvarhelyi születésű Barabás Botond, aki a szolnoki Szigligeti Színház színésze, Jászai Mari-díjat vehetett át.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 11:45 | 15 Martie, 2014

Lásd a(z) "Új Magyar Szó" újságban megjelent cikket itt.

2014. március 21. - Ünnep – A szellemi folytonosság őrhelyén Cseke Péter laudációja
Negyven évvel ezelőtt ismertem meg Cseke Pétert – az irodalmi élet mindennapjaitól eléggé távol eső helyen: Csíkszentimre fölött, a hajdani vulkán egyik mélyedésében fennmaradt Lucs ingoványvilágában, egy kiránduláson. Azóta élünk egymás látókörében, azóta követem életét, írói pályája alakulását.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 02:37 | 22 Martie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2014. március 21. - Ünnep – Akik életüket nem érdekek, hanem értékek mentén szervezik Kovács Sándor laudációja
Az egyik legnépszerűbb kortárs orosz író ma – egy nő, Ljudmila Ulickaja. Az elmúlt napokban olvastam el figyelmesen Örökbecsű Limlom című könyvét, amelyben két mondatban a következőket írja: 1. „A szovjet időkben megkövetelték tőled, hogy számolj el a gondolataiddal és az érzelmeiddel, diktálták, hogyan gondolkodj”. 2. „A mai időkben pedig a hatalomnak teljesen mindegy, mit gondol bármelyikünk: a legfontosabb, hogy fizessük az adót, és ne kérdezzük, mire költik a pénzünket”. (294. oldal)
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 02:39 | 22 Martie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Ünnep – Laudációk a Magyar Érdemrend tisztikeresztje átadásán
Nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmával kitüntetéseket adtak át Kolozsváron a magyar főkonzulátus által szervezett ünnepi fogadás keretében. Amint arról lapunkban beszámoltunk, a City Plaza Hotel báltermében megtartott ünnepségen Magdó János főkonzul olvasta fel Áder János, Magyarország Köztársasági elnöke díjazási határozatait, majd a kitüntetéseket Bába Iván államtitkár nyújtotta át. Idén a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetettjei: Cseke Péter és Kovács Sándor.


Cseke Péter a Babeş–Bolyai Tudományegyetem tanára, író, publicista, aki az egyetemen belül négy szakirány – közigazgatás, politológia, újságírás, kommunikáció – létrehozásában, működtetésében szerzett érdemei elismeréseként vehette át a kitüntetést. Kovács Sándor kolozs-dobokai római katolikus főesperes-plébános az erdélyi katolikus közösség lelki életének gondozása, az erdélyi magyarok nemzettudatának ápolása érdekében végzett munkája elismeréseként érdemelte meg a kitüntetést.
   
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 02:42 | 22 Martie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB