Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2014. március 08. - Ady Endre-emlékkiállítás fontosság:
A Csucsán található Boncza-kastély kertjében álló kerti lakban, az ún. fehér házban élt 1915-1917 között Ady Endre (1877-1919) és Csinszka ( Boncza Berta).
A kastélyt a 20. század elején Boncza Miklós, Ady apósa építtette Csinszka édesanyjának a neves műépítésszel, Alpár Ignáccal. A hajdani sarokbástyás, földszintes épületre a ma látható kastély már nem is emlékeztet. Boncza Berta ugyanis, Ady halála után eladta a birtokot Octavian Goga (1881-1938) író-politikusnak, aki saját ízlése szerint neobizánci stílusban emeletesre építtette át. Az újjáépített kastély ma Octavian Goga emlékmúzeumként működik. A múzeumban igen gazdag gyűjtemény: régi bútorok, festmények, könyvek, népművészeti darabok, és Goga munkásságát bemutató termek tekinthetők meg. A kertben levő mauzóleum őrzi Octavian Goga és felesége, Veturia Goga hamvait. Ugyancsak a kertben található egy XVI. századi román fatemplom, amelyet Octavian Goga telepíttetett ide. Egy szoba Ady és Csinszka itt töltött két évének állít emléket.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 02:28 | 09 Martie, 2014

Lásd a(z) "---- Még több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. március 08. - Ady Endre-emlékkiállítást nyitottak a csucsai Octavian Goga múzeumban


Ady Endre-emlékkiállítást nyitottak meg ma a Kolozs megyei Csucsán a Boncza-kastélynak abban a melléképületében, amelyikben Ady Endre feleségével, a verseiben Csinszkaként emlegetett Boncza Bertával élt.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások magyarországi minisztere az emlékkiállítás megnyitóján elmondta: Ady és Goga kapcsolata egy kicsit a román-magyar viszonyhoz is hasonlít. Abban egymást váltották a fellobbanó barátság és a kemény szembenállás szakaszai, most viszont közös az emlékhely.

A Boncza-kastélyt Octavian Goga költő, későbbi miniszterelnök vásárolta meg, az épületben és a hozzá tartozó birtokon ma Octavian Goga-múzeum működik.

"Azt kívánom az erdélyi magyaroknak, erősítse magyarságukat ez a hely. Legyen az az üzenete, hogy itt voltunk, itt vagyunk és itt leszünk" - jelentette ki a magyar miniszter. Azt a vágyát is megemlítette, hogy a csucsai múzeum és az Ady Endre-emlékkiállítás legyen fontos állomás a Budapest és Kolozsvár közötti úton, "a magyarországi és az erdélyi magyarok zarándokútjának fővonalán".

Balog Zoltán megemlítette, ha Arany János, Mikszáth Kálmán, Kosztolányi Dezső, Márai Sándor és Ady Endre az első világháború után születtek volna, nem lettek volna magyar állampolgárok. "Kettős örömnek" nevezte, hogy 2010 óta ez másképpen van. Úgy ítélte meg, hogy a csucsai Ady-emlékhelynek növeli a jelentőségét, hogy Magyarország határain kívül esik.

"Ez a ház nemcsak abba nyújt betekintést, ami volt, hanem abba is, ami van" - jelentette ki a miniszter.

Aurel But, az Octavian Goga múzeum igazgatója köszönetet mondott az Ady-kiállításért, amelyet a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum rendezett Csucsán. Hozzátette, a múzeum eddigi Ady-kiállítása kevéssé szólt a költőóriásról, az inkább etnográfiai jellegű volt.

Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja kijelentette, az lesz a következő feladat, hogy a csucsai múzeumot illesszék az utazási irodák útvonalába, az iskolai kirándulások célállomásai közé.

Csorba Csilla, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója megemlítette, ha Érmindszenten, Ady Endre szülőfalujában is hasonló kiállítást rendezhetnek, elmondhatják, hogy fontos lépést tettek az emlékállítás útján.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 02:32 | 09 Martie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Ady Endre-emlékkiállítás nyílt Csucsán

Megnyílt és várja látogatóit Csucsán, az egykori a Boncza-kastélyban az Ady-emlékhely.

A Kolozs megyei Csucsa, ahol Ady Endre feleségével, a Csinszkaként emlegetett Boncza Bertával élt az első világháború idején, eddig is ott szerepelt a fontos irodalmi zarándokhelyek között. A látogatók azonban kevés Adyra vonatkozó emléket találhattak itt, köszönhetően annak is, hogy az Octavian Goga költő, későbbi román miniszterelnök emlékét megidéző múzeum is itt kapott helyet. Immár békésen megfér egymás mellett a két költő emlékhelye, miután a hétvégén a felújított a „fehér ház” is megnyílt a látogatók előtt. A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum szakemberei rendezték be az egykori szerelemi fészket, amelyben emlékkiállítást hoztak létre.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az emlékkiállítás megnyitóján elmondta: Ady és Goga kapcsolata egy kicsit a román-magyar viszonyhoz is hasonlít. Abban egymást váltották a fellobbanó barátság és a kemény szembenállás szakaszai, most viszont közös az emlékhely. „Azt kívánom az erdélyi magyaroknak, erősítse magyarságukat ez a hely. Legyen az az üzenete, hogy itt voltunk, itt vagyunk és itt leszünk” – jelentette ki a miniszter, aki szerint a csucsai Ady-emlékhelynek növeli a jelentőségét, hogy Magyarország határain kívül esik.


Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja kijelentette, az lesz a következő feladat, hogy a csucsai múzeumot illesszék az utazási irodák útvonalába, az iskolai kirándulások célállomásai közé.

A megnyitón beszédet mondott továbbá Aurel But, az Octavian Goga múzeum igazgatója, aki köszönetet mondott az Ady-kiállításért a Petőfi Irodalmi Múzeumnak.

Csorba Csilla, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója megemlítette, ha Érmindszenten, Ady Endre szülőfalujában is hasonló kiállítást rendezhetnek, elmondhatják, hogy fontos lépést tettek az emlékállítás útján.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 13:12 | 09 Martie, 2014

Lásd a(z) "Fő Tér" újságban megjelent cikket itt.

2014. március 10. - Ady Endre hazatért – kéziratok, fotók a csucsai emlékházban
Be kell illeszteni az emlékhelyet a turisztikai útvonalakba

Ady Endre-emlékkiállítást nyitottak meg szombaton Csucsán a Boncza-kastélynak abban a melléképületében, amelyikben Ady Endre feleségével, a verseiben Csinszkaként emlegetett Boncza Bertával élt.

A fotókat, kéziratokat tartalmazó kiállítás fontos megállója lehet az iskolai kirándulásoknak, a költő élete iránt érdeklődő turistának. A csucsai kastélyban Goga-emlékmúzeum működik, Boncza Berta ugyanis az első világháború után, már Márffy Ödön festőművész feleségeként eladta a birtokot Octavian Goga író-politikusnak. A melléképületben eddig szerény emlékháza volt Adynak, amelyet most a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum a kolozsvári Magyar Főkonzulátus kezdeményezésére modern emlékházzá alakított át. Az emlékház megerősítheti az erdélyi magyarság identitását, üzenete az lehet, hogy „itt voltunk, itt vagyunk, és itt leszünk” – mondta a megnyitón Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.
HÁROMSZÉKI ESZTER
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 03:53 | 10 Martie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

x
x
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:33 | 15 Martie, 2014

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

Megújult a csucsai Ady Endre Emlékkiállítás
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 04:51 | 15 Mai, 2014

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB