Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2014. március 10. - Mit ér(el) a tanácsos ha magyar ? fontosság:
A Kolozsvár Társaság márciusi Forumának vendégei Frunda György és Eckstein Kovács Péter. Az a két prominens RMDSz-es politikus, akik elsősorban a legfőbb közjogi méltoságok melletti tanácsosi munka műhelytitkairól, eredményeiről, feladatairól és lehetőségeiről tájékoztatnak. E mellett termeszetesen sort kerítünk majd a kül- és belpolitika napirendre került kérdéseiről is (Ukrajna, az RMDSz kormányzási szerepe,stb). A 10.-én, hétfőn 17 órakor sorra kerülő találkozó helyszíne a társaság Főtér(Pta Unirii) No.22 alatti székháza.
Házigazda Kántor Lajos, moderátor Buchwald Péter.
Minden érdeklődöt szeretettel várunk.
 
  
 
 
beirta: Horváth László - 19:13 | 05 Martie, 2014

Lásd a(z) "---- Még több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. március 12. - Frunda és Eckstein „kalandjai” Bukarestben

Mit ér (el) a tanácsos, ha magyar című rendezvényen beszélgetett Frunda György és Eckstein-Kovács Péter a közjogi méltóságok melletti tanácsosi munka műhelytitkairól, eredményeiről, feladatairól és lehetőségeiről a Kolozsvár Társaság márciusi fórumának vendégeiként, Buchwald Péter volt szenátor moderálásával hétfőn délután a társaság székhelyén.


Frunda György, Victor Ponta miniszterelnök tiszteletbeli tanácsosa elmondta, amikor tavaly a választásokat követően elment Bukarestbe, hogy összecsomagolja a dolgait, akkor hívta fel a kormányfő, és ajánlott fel neki egy miniszteri tisztséget, vagy a tanácsosi állást. Frunda kifejtette, megbeszélte az ajánlatot a családjával, valamint az RMDSZ vezetőivel, s úgy döntött, hogy a tanácsosi tisztséget fogadja el, amelyért ugyan nem jár fizetés, egyfajta „hazafias munka”, de úgy véli, fontos szerepet játszott bizonyos döntések meghozatalában, főleg amíg az RMDSZ ellenzékben volt.

Frunda elmondta: a miniszterelnök nem magyarellenes, inkább kozmopolitának tartja, mint nacionalistának. Az RMDSZ politikusa szerint ebben a munkakörben befolyásolni tudja a politikai döntést, és bár nem „autósztráda” az együttműködés, lehet eredményeket elérni. Kifejtette, ajánlotta Victor Pontának, hogy abban a levélben, amelyet a magyarságnak küld március 15-e alkalmából köszöntse őket magyarul is, hiszen Finnország elnöke is beszél svédül és angolul a finnen kívül. A miniszterelnök pártja azonban úgy vélekedett, hogy túl sok szavazatot veszítenének az erdélyi románok körében, ha magyarul szólna Ponta. De volt olyan helyzet is, például a Magyar Szocialista Párt (MSZP) kongresszusakor, hogy a miniszterelnök magyarul is szólt a magyarországi párt tagjaihoz. De olyan ügyekben is sikerrel tárgyalt, mint például a Tarom, amikor annak Marosvásárhely–Bukarest járatát meg akarták szüntetni, mert veszteséges volt. Frunda rávilágított, ha veszteséges is a járat, fent kell tartani, hiszen nem logikus, hogy tizenhárom országgal van összeköttetése Marosvásárhelynek, és épp Bukaresttel ne legyen.
HÁROMSZÉKI ESZTER
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 02:51 | 12 Martie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB