Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Minerva ME

vissza
2014. január 24. - Petelei Klára: Descriptio Transylvaniae fontosság:
Rendhagyó kötetet mutatnak be Kolozsváron: Petelei Klára Descriptio Transylvaniae című kötete az eddigi tudomás szerint az első kiadvány Erdély önálló nyomtatott történelmi térképeiről. A teljesség igényével készült, mert minden ma ismert Erdély-lapot tartalmaz, olyanokat is, amelyek kiadásuk óta először láthatók nyomtatásban. Ezek a térképlapok még soha nem szerepeltek együtt, a kötet tehát ebből szempontból is újdonságnak számít.

Ezek a térképek nemcsak történelmi forrásmunkák, nem csupán pontos lenyomatai egy kornak, nem kizárólag földrajzi megjelenítései Erdélynek, hanem páratlan művészi alkotások is egyben, amelyek művelési értéke is számottevő.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 05:35 | 06 Februarie, 2014

Lásd a(z) "Transindex" újságban megjelent cikket itt.
 

Remek gyűjtemény készült az Erdély-térképrajongóknak
Descriptio Transylvaniæ címmel jelent meg vaskos kiadvány Erdély-térképekről, a könyvet és a megtekinthető kiállítást mutatták be pénteken délután, Kolozsváron. A művészi értékű térképek 1532 és 1848 között születtek.

A Minerva-házban összegyűlteknek Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke mutatta be a Petelei Klára, a marosvásárhelyi Teleki–Bolyai Könyvtár munkatársa által szerkesztett kiadványt. Tamás elmondta, korábban több hasonló kiadvány is jelent meg, de ez az első, amely az önálló Erdélyt megjelenítő térképeket sorakoztatja fel.
Az első munka Honterusnak tulajdonítható, és 1532-ből származik, a „legfiatalabb” pedig 1848-ból – természetesen később is bőven jelentek meg, de a térképészek számára ez a korszak vízválasztó úgy a nyomdászati technológia, mint a politikai állapotok terén.

Tamás Sándor, aki térképgyűjtőként szintén ismert, arról is beszélt, hogy egy-egy munka nem csak politikai-hadászati célokat szolgált, hanem utólag pontos lenyomatát is jelenti a korabeli állapotoknak. „Nem kell kitalálni, hamisítani a történelmet, a térképekről sokmindent megtudhatunk” – fogalmazott.

A kiadványban egyetlen kivétel szerepel, és az egy 1832-es térkép, amely már Székelyföldet mint külön régiót mutatja be, a többi alkotáson is látszik egyébként, hogy „Ciculi” vagy „Ciculianna” néven megemlítik ezt a népcsoportot. A megnevezés azért kezdődik„csi”-vel, mert az olasz térképészek nem akarták összetéveszteni a székelyek megnevezését a szicíliaiakéval.

A könyv szerkesztője, Petelei Klára elmondta, a kiadvány szakemberekhez is szól, rengeteg információt szolgáltathat nekik, további kutatásokhoz is kézenfekvő, de ugyanakkor mindenki számára élvezettel forgatható.

A könyv bevezetőjét a Brit Királyi Földrajzi Társulat tagja, Gróf László írta meg, aki a bemutatón többek között arról beszélt, hajózási térképen már a 14. században említést tettek Erdélyről, leírták, hogy a szászok mellett a magyarok is magukénak tudják.
Kustán Magyari Attila
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 18:59 | 07 Februarie, 2014

Lásd a(z) "Új Magyar Szó" újságban megjelent cikket itt.

2014. január 24. - Erdély-térképek 1532-től 1848-ig, egy kötetben
A sepsiszentgyörgyi ARTprinter Kiadó gondozásában megjelent Descriptio Transylvaniae című kötetbe 57 szerzőtől kerültek be Erdély-térképek, 1532-től 1848-ig, Johannes Honterustól Franz Friedig. Ezt a könyvet mutatta be pénteken a szerző Petelei Klára, segítője, Gróf László, a Brit Királyi Földrajzi Társulat tagja és Tamás Sándor térképgyűjtő, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a kolozsvári Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva-termében.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:01 | 07 Februarie, 2014

Lásd a(z) "--- Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB