Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Barabás Miklós Céh

vissza
2014. január 16. - Barabás Miklós Céh fontosság:
A közelgő Magyar Kultúra Napjának jegyében rendezi meg a Barabás Miklós Céh hagyományos, évi értékfelmérő, -felmutató kiállítását 2014. január 16-án, csütörtökön délután 5 órai kezdettel Kolozsváron, a Minerva-ház (Jókai/Napoca utca 16.) emeleti, Cs. Gyimesi Éva-termében.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 11:35 | 19 Ianuarie, 2014

Lásd a(z) "--- Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. január 17 - Változatosság a BMC értékfelmérő kiállításán

Műfaji és stiláris tekintetben is a változatosság jellemzi a Barabás Miklós Céh (BMC) hagyományos, évi értékfelmérő és -felmutató kiállítását, amely tegnap délután nyílt meg a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva-termében.


A tárlaton a 100. életévébe lépett Cs. Erdős Tibortól a huszonéves Máthé Lászlóig és nemzedéktársaiig terjedően követhetjük nyomon Kolozs megyei művészeink teljesítményét – hangsúlyozta méltatásában Németh Júlia műkritikus, a BMC alelnöke, a teremben látható festmények, szobrok, grafikák, kerámia- és textilmunkák, művészi üvegtárgyak, művészfotók szemügyre vételére buzdítva az egybegyűlteket.

A közönséget Tibori Szabó Zoltán, a Minerva elnöke köszöntötte, majd Magdó János kolozsvári magyar főkonzul, Kolozsi Tibor szobrász, a BMC elnöke és Starmüller Géza festő, a tárlat rendezője szólt néhány szót. Az érdeklődők munkanapokon 11 és 15 óra között tekinthetik meg az alkotásokat a Jókai/Napoca utca 16. szám alatt.
(F. ZS.)
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 11:46 | 19 Ianuarie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2014. január 18. - Festményektől a fotókig, az MMA-tól a Minerva-házig

Negyvennyolc alkotó közel nyolcvan munkája – festmények, szobrok, grafikák, kerámia- és textilmunkák, művészi üvegtárgyak, művészfotók – tekinthető meg csütörtök óta a Minerva Művelődési Egyesület emeletén, a Cs. Gyimesi Éva-teremben.


A Barabás Miklós Céh legnépesebb, Kolozs megyei művészeket tömörítő csoportjának értékfelmérő kiállítása ezúttal is számos érdeklődőt vonzott a megnyitóra, amelynek résztvevőit Tibori Szabó Zoltán, a Minerva elnöke köszöntötte elsőként. Reményét fejezte ki, hogy február közepéig minél többen meglátogatják a tárlatot, s akár hosszabban is elidőznek munkanapokon 11 és 15 óra között a Jókai/Napoca utca 16. szám alatti galériában.
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 11:49 | 19 Ianuarie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2014.01.25. - A Barabás Miklós Céh éves kiállítása

Műértőknek és műkedvelőknek egyaránt igazi vizuális csemegét jelent a Barabás Miklós Céh (BMC) hagyományos, évi értékfelmérő kiállítása, amely nemrégiben nyílt a kolozsvári Minerva-házban. A február közepéig látogatható csoportos kiállításon 45 művésznek 64 munkája látható, amelyek átölelik a képzőművészet szinte összes ágát. Festmények, grafikák, szobrok, installációk várják a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termébe látogatókat, a kiállító művészek kora a huszonévesek és a kereken 100 esztendős Cs. Erdős Tibor között mozog. Ezáltal pedig nem csupán irányzatok, hanem korosztályok látásmódja is érvényesül a BMC nem mindennapi tárlatán.A Barabás Miklós Céh hosszú hagyományokra tekint vissza: erdélyi művészek egy csoportjának kezdeményezésére 1929-ben alakult a képzőművészeti egyesülés. Trianon után az erdélyi magyar képzőművészek jogosan érezték úgy, hogy intézményesített összefogással talán felvehetik a harcot az új hatalommal szemben, és egy céh létrehozása biztosíthatja számukra a fennmaradás és a további megjelenés lehetőségét. Az ötlet Kós Károlytól származott, aki az erdélyi magyar írókat tömörítő Helikon marosvécsi találkozóján tett javaslatot egy művészi egyesület alakítására, és Szolnay Sándor, Nagy Imre, Gallas Nándor, Mund Hugó, Jándi Dávid személyében lelkes támogatókra lelt. Már 1929-ben határozatot is hoztak „az erdélyi képzőművészek szabad munkaközössége” támogatására. 1930. március 23-án megnyitották Kolozsváron az első kiállítást, s ezzel az új szervezet ténylegesen is megalakult. Kós Károly megnyitóbeszédében az egyesülést „az erdélyi magyar képzőművészet első tudatos szervezkedési megnyilvánulása”-ként értékelte, a kiállítás méltatói pedig hangsúlyozták, hogy a kiállítók „abba a progresszív seregbe tartoznak, amely egyre erősödő hevességgel keres kifejezési formát a művészetben”. Murádin Jenő művészettörténész írja a hőskorról: „Működésének másfél évtizede alatt a Barabás Miklós Céh valósághű tükörképét adta képzőművészeti életünk jelenségeinek. Olyan korban alakult meg, amikor a művészi érték társadalmi tudatosításában az építőmunkát még az alapoktól kellett kezdeni. Példát mutatott a szervezeti élet intézményeinek kiépítésében…Számoknál, adatoknál többet mond az a felmérésekkel ki nem mutatható eredmény, mely munkájuk sikerét igazolja: 15 év szervezeti munkálkodása nyomán már korántsem arról az alapról léphettünk tovább, ami művészeti életünk viszonyait, parlagi voltát az egyesület fellépése előtt jellemezte”. 1944-ben a Barabás Miklós Céh beszüntette tevékenységét, és kereken fél évszázad után, 1994-ben alakult újra, folytatva az elődök hitvallásának életbe léptetését.

A BMC csoportos tárlatainak hagyományát követve ezúttal sem voltak műfaji megkötések, Kolozsi Tibor szobrászművész bronzból készült alkotása igen jól megfér például Valovits László nagyméretű festményével, de remekül érvényesül a tágas teremben Egri István hatalmas installációja is. Balázs László különlegesebb műfajt, a bőrmetszést képviseli, és szellemes ötletnek bizonyult a rendezők – elsősorban Starmüller Géza szobrászművész – részéről a 24 éves Máté László és a 100 esztendős Cs. Erdős Tibor portréinak egymás mellé helyezése.

A jelen tárlat is bizonyítja: Erdélyben sok a tehetséges képzőművész, akik őrzik a hagyományokat, ugyanakkor az új felé is nyitottak. Ahogyan Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja is megfogalmazta a tárlat megnyitóján, lépéseket kell tenni, hogy ezek a tehetségek országhatárokon túl is elismertté váljanak. Meglepetésre, a Magyar Művészeti Akadémia tagjai közül hiányoznak még a kolozsvári képzőművészek, ami – bizonyítja a mostani tárlat is – önhibájukon kívüli állapot.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:57 | 03 Martie, 2014

Lásd a(z) "Erdélyi Napló" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB