Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Kolozsvári Magyar Főkonzulátus

vissza
2014. január 09. - Moldován Mihály fontosság:
2014. január 9-én a romániai Fotóművészet Napja alkalmából a kolozsvári Főkonzulátus rendezvénytermében fotókiállítás megnyitójára került sor Moldován Mihály nemzetközi díjas fotóművész alkotásaiból.

Moldován Mihály a romániai fotóművészet kiváló egyénisége, a kilencvenes évektől kezdődően alkotásai nemzetközi fotókiállításokon is kiemelt helyen szerepelnek. A világszerte elismert és díjazott fotós műveiből hetven alkotás szerepel a kolozsvári Főkonzulátus tárlatán (tájképek, portrék, csendéletek).

A teltházas esemény résztvevőit Magdó János főkonzul köszöntötte, majd Moldován Mihály munkásságát Balási Csaba csíkszeredai fotóművész mutatta be
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 05:54 | 09 Ianuarie, 2014

Lásd a(z) "------ Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2014. január 09. - Moldován Mihály
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 01:38 | 10 Ianuarie, 2014

Lásd a(z) "-------- Munkái -------" újságban megjelent cikket itt.

2014.01.12. - Moldován Mihály képeiből nyílt tárlat Kolozsváron
Olyan iskolát teremtett a 90-es években csendéleteivel Moldován Mihály, amellyel nagybetűvel írta be magát a romániai fotóművészet történetébe – méltatta Balási Csaba csíkszeredai fotóművész a kőrispataki születésű Moldován munkásságát.
A nemzetközileg is elismert és díjazott fotós alkotásaiból a kolozsvári magyar főkonzulátus udvari rendezvénytermében nyílt tárlat a hétvégén. Balási Csaba kérdésünkre elmondta, a tárlat fényképei csupán ízelítőt nyújtanak Moldován Mihály rendkívül gazdag életművéből, nem egységes koncepció mentén válogatták ki a kiállított képeket.

Eredetileg 250 fényképet terveztek kiállítani, de helyszűke miatt végül hetven alkotás szerepel a tárlat anyagában. Balási Csaba azt is elmondta, a tárlaton látható alkotások négy kategóriába sorolhatóak: az első a téli tájakat mutatja be, köztük téli csendéletek láthatóak. Másik lényeges témája Moldován Mihálynak a portré. „Arcképein keresztül emberi sorsok tárulnak elénk: elég, ha csak a víg cigarettásra, vagy a vad szépségre, az indiai hölgyre nézünk” – magyarázta a fotóművész. Hozzáfűzte, külön kategóriát képviselnek azok a csendéletek, amelyekkel iskolát teremtett Moldován Mihály. A fent említett képeken kívül ugyanakkor természetfotókat is láthatnak a tárlat látogatói – többek közt annak apropóján, hogy a Magyar Madártani Intézet 2013-at a gyurgyalag évének nyilvánította. Így szerepelnek a tárlaton a vándormadárról készült fotók is – a gyurgyalag májustól augusztusig tartózkodik Erdély területén.

Balási hangsúlyozta: Moldován Mihály a romániai fotóművészet kiváló egyénisége, az 1980-as évek óta nem szerveztek olyan országos kiállítást, amelyen ne vett volna részt a munkáival, ugyanakkor a kilencvenes évektől kezdődően alkotásai a nemzetközi fotókiállításokon is illusztris helyet foglaltak el.
Kiss Előd-Gergely
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 17:56 | 07 Februarie, 2014

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

2014. január 11. - Moldován Mihály fotóiból nyílt kiállítás Kolozsváron

Fotókiállítással indult az év a kolozsvári magyar főkonzulátus székhelyén: a kőrispataki születésű, nemzetközi viszonylatban is elismert és díjazott Moldován Mihály alkotásait bemutató tárlatot csütörtökön délután nyitották meg a konzulátus rendezvénytermében. Bevezetőjében Magdó János főkonzul hangsúlyozta: régóta ismerik egymást a művésszel, Négyfaluban már gyermekkorában alkalma nyílt, hogy Moldován Mihály munkáit szemügyre vegye – azokat is, amelyeket annak idején éppen róla készített.
FZS
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 18:08 | 07 Februarie, 2014

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Színház az egész világ – a fotóművész számára is
Fekete-fehér grafikaként ható hófödte vidékek, különös színfoltok a nyári és az őszi tájban, ellopott pillanatok és érzések egy-egy portrén, hancúrozó és udvarlásban pompázó vándormadarak – Moldován Mihály brassói művész fényképeinek tárlata nemrég nyílt meg Kolozsváron, a Magyar Főkonzulátus kiállítótermében, a Főtér 23-as szám alatt. A kiállítás a Romániai Fotóművészet Napja alkalmából nyílt meg és egy hónapig látogatható.

A négyfalusi, egészen pontosan hosszúfalusi művész a táj hangulatát rendezi át saját meglátása szerint, a színekkel, a tónusokkal, az árnyékokkal játszik. A kép kiemelt elemei irányítják, vezetik a szemet, új rendet teremtenek. Sajátos csendéletei erős kontrasztokra építenek, a fehér számtalan árnyalata hódít itt is, akárcsak a hófödte dermedt tájban. A nyugalom és a harmónia szöges ellentéte akár az a dinamika, amelyet a művész egyetlen képbe sűrítve ad vissza: sportolók, motorosok száguldó mozgásának hihetetlen összefoglalása.

Moldován Mihály mindig előre kigondolja mit is szeretne fényképezni. És el is képzeli. Így születnek sorozatai, melyeknek darabjairól, szerényen állapítja meg, hogy „elég jók lettek”. A vándormadarak fotózása külön technikát és türelmet igényel. Ezeknek a képeknek az elkészüléséhez nemcsak a megfelelő les elkészítése volt fontos, hanem a fajok szokásainak kitapasztalása is. A fényképek mellett a madarak hangját is rögzíti Moldován Mihály, melyet zenével társítva mellékel a fényképekhez.

A következőkben ezekből a madárhangokból hallunk, majd a művésszel beszélgetünk, aki a fotózás nagyon sok fortélyát árulja el nekünk.
Riporter: Szuszámi Zsuzsa
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 18:14 | 07 Februarie, 2014

Lásd a(z) "-Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB