Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Györkös Mányi Albert Emlékház

vissza
2013. december 12. - Benedek Dezső fontosság:
Tizenhét évesen távolították el a középiskolából, mert szót emelt iskolájának elrománosítása ellen. Huszonnyolc évesen emigrált az Egyesült Államokba. Kulturális ujjáélesztési munkát folytatott Kelet-Ázsiában, ám ottani tapasztalataira mindinkább idehaza lenne szükség. Ádáz ellenfele az egyetemi lógásnak, és ezt a diákokon és oktatókon egyaránt számon kéri! Összesen 18 nyelven beszél, köztük japán, kínai vagy vietnámi nyelven. Az ausztronéz yami kultúra talán legavatottabb ismerője, szellemi hagyatékuk megörökítője.

Ausztronézőpontok – ezt a címet viseli az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5/1) Nyitott szemmel c. beszélgető sorozatának e havi kiadása, melynek vendége dr. Benedek Dezső nyelvész, antropológus, a Georgiai Állami Egyetem professzora, akivel a sorozat házigazdája, Laczkó Vass Róbert beszélget
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 05:06 | 13 Decembrie, 2013

Lásd a(z) "------ Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

Dr. Benedek Dezső

Dr. Benedek Dezső 1950. május 14-én született Kolozsváron. A Báthory Líceum (akkori nevén: 3-as számú Elméleti Líceum) diákja volt 1967-ig, amikor kicsapták az iskolából, miután a román osztályok betelepítése elleni tiltakozásra buzdította társait. 1972-ben végzett a Babes-Bolyai Tudományegyetemen, angol-német szakon. 1978-ban hagyta el az országot, az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le, ahol kulturális antropológiát és összehasonlító irodalmat tanult.

Az ősök éneke című doktori dolgozatát a Penssylvania Egyetemen védte meg. Terepmunkájának részeként négy évet töltött egy ausztronéziai törzs körében. Kulturális újjáélesztési munkát itt, valamint Kelet-Timorban és a Fülöp-szigeteken végzett. 1980 és 1982 között a Tajwani Egyetemen cserekutatói programban vett részt. Középiskolásként tanult meg japánul, romániai egyetemi évei alatt kínai és vietnámi nyelven, összesen 18 nyelven beszél. Jelenleg a Georgia Állami Egyetem előadótanáraként kulturális antropológiát és kelet-ázsiai nyelveket, valamint összehasonlító irodalmat tanít. A londoni székhelyű Humanitad Alapítvány kulturális igazgatója.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:18 | 13 Decembrie, 2013

2013. december 16. - Van nekünk énekünk?

A Nyitott szemmel-sorozat vendége: Benedek Dezső nyelvész, antropológus

A kolozsvári származású társadalomkutató, a Georgiai Állami Egyetem professzora pedagógiai és kultúraelméleti meggyőződéseit osztotta meg a hallgatósággal. A Laczkó-Vass Róbert által vezetett Nyitott szemmel című beszélgetéssorozat decemberi rendezvényén történeteket hallhattunk az erdélyi soknyelvűségről, a nepotizmus jól ismert eseteiről, a gyermeki elme fogékonyságáról, a délkelet-ázsiai yamik mitológiájáról, a biztonság- és realitásérzetünkről, a „kulturális újjáélesztésről”, a magántulajdon kérdéséről. A múlt hét csütörtöki találkozóra az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházban került sor.


Az igen tarka élettörténettel rendelkező professzor ezúttal is népes közönséget vonzott. Noha mind a reklámplakát, mind a kezdeti kérdések a kisebbségi jogi harcos (kissé erőltetett) brandjét kívánták ráaggatni, a beszélgetés hamarosan megfelelő mederben folyt tovább.
GYŐRI TAMÁS
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:13 | 20 Decembrie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB