Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2013. október 23. - Bethlen Gábor szobrának felavatása fontosság:
Október 23-án avatják fel Bethlen Gábor egész alakos bronzszobrát,ezzel ünnepelve meg fejedelemmé választásának 400. évfordulóját, a Kétágú (Kolozsvár Alsóvárosi) templom kertjében, ahol tegnap délelőtti ottjártunkkor éppen az utolsó simításokat végezték a talapzaton, hogy aztán a múlt héten megérkezett szobrot ráhelyezhessék.

Az egész alakos bronzszobor magyarországi közadakozásból született meg, alkotója Péterfy László székelyföldi származású, Magyarországon élő szobrászművész, aki maga is jelen volt az eseményen. A felszólaló politikusok, egyházi méltóságok Bethlen Gábor nagyságát méltatták, illetve elveinek időszerűségét hangsúlyozták, így elhangzottak a fejedelem ma is aktuális szavai, mely szerint „nem mindig lehet megtenni azt, ami kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet”.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 09:07 | 26 Octombrie, 2013
 

2013. október 24. - Áll a Bethlen-szobor Kolozsváron: kicsit kint, kicsit bent

Böjte Csaba: ma is hinnünk kell a párbeszéd konfliktusmegoldó erejében

Ünnepélyes keretek között avatták fel tegnap délután a Kolozsvári Alsóvárosi Református Egyházközség templomkertjében Bethlen Gábor szobrát, ezzel ünnepelve meg fejedelemmé választásának 400. évfordulóját. Az egész alakos bronzszobor nagyrészt közadakozásból született, alkotója Péterfy László székelyföldi származású, Magyarországon élő szobrászművész, aki maga is jelen volt az eseményen. A felszólaló politikusok, egyházi méltóságok Bethlen Gábor nagyságát méltatták, illetve elveinek időszerűségét hangsúlyozták, így elhangzottak a fejedelem ma is aktuális szavai, miszerint „nem mindig lehet megtenni azt, amit kell, de mindig meg kell tenni, amit lehet”. Többen is nyomatékosították a magyar nemzet összefogásának fontosságát, amiben történelmi nagyjaink is hittek. A leleplezés után több mint 40 koszorút helyeztek el a szobornál, amely ezentúl a Kétágú templom kertjében állva erősíti az itt élő magyarok öntudatát az idők végezetéig.
...
NAGY-HINTÓS DIANA
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 14:49 | 26 Octombrie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2013. október 23. - Leleplezték a kolozsvári Bethlen Gábor-szobrot


Felavatták szerdán a kolozsvári kétágú templom udvarán Bethlen Gábor szobrát. Az ünnepséget követően az Erdélyi Református Egyházkerületi Levéltár Bethlen Gábor oklevelei című kiállítását is megnyitották.

Hazai és magyarországi elöljárók, egyházi személyiségek jelenlétében leplezték le a Bethlen Gábor fejedelemmé avatásának 400. évfordulójára állított egészalakos bronzszobrot, amelyet Péterfy László székelyföldi származású szobrász alkotott meg. Adorjáni László lelkész elmondta, a járókelők ezentúl olyan államférfi szobrára tekinthetnek, aki Bibliáját sokat olvasó, ahhoz igazodni próbáló, és hitét nem szégyenlő ember volt.

Kató Béla erdélyi református püspök arról beszélt, Bethlen uralkodásához nem sok reményt fűztek, de ő tudatában volt annak, hogy a fejedelemségre Isten hívta el, így sokszor vívódna, bizonytalankodva élte meg választott tisztségét. A püspök úgy fogalmazott, arra kérik Bethlent, fél szemével a templom háta mögé is nézzen, őrizze azt a területet – utalva ezzel azokra az építkezésekre, amelyek ellen az egyház hónapok óta küzd.

Böjte Csaba Jézus és Bethlen Gábor között húzott párhuzamában arról szólt, hogy mindketten töretlenül járták a maguk útját, nem torpantak meg a nehézségek láttán. "A párbeszédnek élő ereje van" – hívta fel a figyelmet a fejedelem egy másik fontos tulajdonságára, amellyel szerinte ma is érdemes élnünk.

Balog Zoltán, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője elmondta, Bethlen Gábor üzenete számunkra ma az, hogy mégis lehet. Teljes élete azt üzeni, ahogy számos tudósé, művészé, egyházi vezetőé is, hogy mégis ki lehet és ki érdemes küzdeni a szabadságot, megalapítani az iskolákat, fejleszteni a gazdaságot, áldozni a kultúráért.

„Bethlen Gábor minden tényezővel számolva, de annál elszántabban tette meg lépéseit, igaz, eszközeiben nem a mindennapi erkölcsi normái szerint válogatott, de a fejedelem népe iránti elkötelezettsége szerint” – mondta Lezsák Sándor, a magyar országgyűlés alelnöke, aki szerint abban a korszakban csak így válhatott sikeres politikussá, az akkori Európában kiemelkedő államférfivá.

Horváth Anna kolozsvári alpolgármester-asszony elmondta, ha bármikor arra kérnék fel, hogy egy erdélyi politikatudományi intézet elnevezésére tegyen javaslatot, széles palettáról választhatna ugyan, de mégis Bethlen Gábor nevét választhatná.

Gergely Balázs Kató Béla püspök gondolatait folytatva a templom mögötti építkezésre hívta fel az egybegyűltek figyelmét, arról beszélve, ahogy az érmének két oldala van, úgy a templomnak is egyik oldalán egy nagy személyiség szobrát adjuk át, másik oldalán azonban építkeznek úgymond, de valójában rombolnak.

Az avatóünnepséget követően a Bethlen Gábor okleveleiből válogatott kiállítást tekinthették meg az egybegyűltek a templom karzatán. Megvizsgálhatták az erdélyi református lelkipásztorok utódait nemesi rangra emelő iratot, a fejedelem saját kezű levelét, illetve több adomány- és nemeslevelet. Ezeket október 26-án, szombaton a Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházművészeti Múzeumban ismét meg lehet tekinteni.
Kustán Magyari Attila
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 15:38 | 26 Octombrie, 2013

Lásd a(z) "Új Magyar Szó" újságban megjelent cikket itt.

Bethlen Gábor szobra Kolozsvárt
A Kolozsvári TV filmje
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:32 | 17 Decembrie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB