Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Reményik Sándor Galéria

vissza
2013. október 15. - MAGYAR GRAFIKA – 50 MŰVÉSZ, 50 GRAFIKA fontosság:
... címmel nyílik kiállítás Máté László debreceni műgyűjtő gyűjteményéből október 15-én, kedden délután 6 órakor a Reményik Sándor Galériában (Kossuth L./21 Decembrie 1989 u. 1. szám). A tárlatot Kiss László-András művészettörténész nyitja meg, a munkákat Máté László mutatja be. Közreműködik: Fogarasi Alpár színművész. A kiállítás november 17-ig, hétfőtől péntekig 10 és 18, szombaton pedig 10 és 14 óra között látogatható.

KIÁLLÍTÓ MŰVÉSZEK:

Aggod István, Aknay János, Barcsay Jenő, Bényi Árpád, Borsos Miklós, Burai István, Csohány Kálmán, Deim Pál, Égerházi Imre, Cs. Erdős Tibor, Dobesch Máté,Fátyol Zoltán, Félegyházi László, Gáborjáni Szabó Kálmán, Gonda Zoltán, Gy. Szabó Béla, Hincz Gyula, Holló László, Jakabovits Miklós, Jovián György, Józsa János, Kass János, Kádár György, Kondor Lajos, László Ákos, Löwinger Sándor (Leon Alex), Menyhárt József, Molnár C. Pál, Móré Mihály, Mottl Román, Nuridsány Éva, Plesnivy Károly, Reich Károly, Schéner Mihály, Subicz István, Sólyom Lajos, Szabó László, Szabó Vladimir, Szász Endre, Székely Géza, Szennik György, Szilágyi Imre, Szönyi István, Tamus István, Tar Zoltán, Torok Sándor, Ványai Imre, Velényi Rudolf, Vincze László
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 06:37 | 12 Octombrie, 2013

Lásd a(z) "------ Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2013. október 17. - Máté László gyűjteményéből nyílt kiállítás Kolozsváron

– Attól függően, hogy az ember éppen mire szeretne emlékezni vagy fényt deríteni, a huszadik század jelentheti a háborút, a forradalmat, illetve a gazdasági, az ipari és a technológiai fejlődés korszakát. Mindezek mellett az új művészeti felfogás, a modernizmus és a posztmodernizmus kibontakozását is magában foglalja – hangsúlyozta Kiss László-András művészettörténész kedden délután a Reményik Sándor Galériában, a debreceni Máté László gyűjteményéből szervezett kiállítás megnyitóján. Mint mondta, a Magyar grafika – 50 művész, 50 grafika című tárlat lehetőséget teremt a közönség számára, hogy 50 kimagasló művész egy-egy alkotása révén tisztább képet alkothasson a közelmúlt, valamint a jelen művészetéről. Máté László pedig, aki már közel húsz éve folyamatosan bővíti gyűjteményét, ezáltal is fejet hajt a huszadik és huszonegyedik század képzőművészete előtt. Rézkarcokat, rézmetszeteket, szitanyomatokat, linómetszeteket, pasztelleket, akvarelleket, olajfestményeket, tusrajzokat stb. tartalmazó kollekciójának a negyedét hozta magával, hogy Nagyvárad után ezúttal Kolozsváron is kiállítsa, majd a tervek szerint jövőre Nagybányán, a Teleki Magyar Házban is az érdeklődők elé tárja az anyagot. – Máté László gyűjteménye egyre csak szaporodik: nem ad el, csak vásárol, vagy olykor ajándékba kap egy-egy alkotást. Az a célja, hogy minél több embernek megmutassa az évek során összegyűjtött műveket, ezáltal is hozzájárulva a közízlés formálásához – fűzte hozzá Kiss László-András.

A műgyűjtő köszönetet mondott a galériának, valamint az evangélikus–lutheránus püspökségnek a meghívásért, és megjegyezte: harminc évvel ezelőtt éppen Kolozsváron kötött házasságot feleségével, akinek a személyisége előtt a mostani kiállítással kíván tisztelegni. Rögtönzött tárlatvezetést tartott a teremben, röviden ismertetve a festők és grafikusok munkáit és életművét, majd zárásként Fogarasi Alpár színművész olvasott fel néhány karcolatot Nagy Lajos Képtelen természetrajz című kötetéből.

A kiállításon, amely november 17-ig, hétfőtől péntekig 10 és 18, szombaton pedig 10 és 14 óra között látogatható a Reményik Sándor Galériában (Kossuth Lajos/21 Decembrie 1989 u. 1. szám), többek között Barcsay Jenő, Burai István, Deim Pál, Cs. Erdős Tibor, Gonda Zoltán, Gy. Szabó Béla, Hincz Gyula, Holló László, Jakabovits Miklós, Molnár C. Pál, Székely Géza, Szennik György és Vincze László egy-egy műve tekinthető meg.
F.ZS.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 05:49 | 17 Octombrie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2013.10.16. - Magyar grafikai kiállítás nyílt Kolozsváron

A Máté László magángyűjteményéből összeállított kiálltás ötven neves magyar képzőművész, ötven alkotását mutatja be.

„Azt lehet mondani, hogy ez egy konzervatív válogatás. A tárlat anyaga jórészt nonfiguratív képekből áll, hozzám ez áll közel. Emellett nagyon sokszínűek a grafikák műfajukat tekintve”– jellemezte Máté László debreceni műgyűjtő az evangélikus-lutheránus püspökség kolozsvári Reményik Sándor Galériájában kedd este megnyitott grafikai tárlatot. „Természetesen ez a saját válogatásom, az szerepel benne, ami nekem tetszik, de annyira színes az alkotások keresztmetszete, hogy mindenki találhat olyat közte, ami kedvére való” – nyilatkozta a megnyitót követően a Krónikának Máté László. Kiss László-András művészettörténész elmondta: Máté László húsz év alatt gyűjtötte össze a tárlaton látható műveket, amelyek néhány pasztell kivételével mind grafikai alkotások. Hozzáfűzte, a grafikák nagyon sokféle technikával készültek.

„Van köztük szitanyomat, rézkarc, linómetszet gyakorlatilag az összes hagyományos grafiaki eljárás képviseltetve van, sőt egy számítógépes nyomtatás is található köztük, ez kölcsönzi a kiállítás változatos jellegét, amiért érdemes megtekinteni” – részletezte lapunk kérdésére a művészettörténész. Hozzáfűzte: a tárlat anyagának valamennyi darabja jeles képzőművészek műve, olyan alkotóké akik meghatározó alakjai a magyar képzőművészetnek.

Máté László elmondta: többek közt akvarellek és fametszetek is láthatóak a kiállításon. A műgyűjtő szerint a tárlaton szereplő ötven alkotó között tizenegy Kossth-díjas és hat Munkácsy-díjas művész alkotása is megtekinthető. Magyarországi és erdélyi képzőművészek egyaránt képviseltetik magukat, többek közt Székely Géza, Erdős Tibor, László Ákos, Andor István, Gy. Szabó Béla, Hincz Gyula és Jakabovits Miklós egy-egy alkotását tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás megnyitót egyébként Fogarsi Alpár színművész előadása színesítette, aki Nagy Lajos Képtelen természetrajz című kötetéből olvasott fel részleteket.
Kiss Előd-Gergely
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:14 | 01 Noiembrie, 2013

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB