Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2013. október 06.- Emlékezés fontosság:
Az RMDSZ Kolozs megyei, Belmonostori- és Nők Szervezete, valamint a Belmonostori Ifjak szervezésében 2013. október 6-án, vasárnap, 16.30-tól az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc vértanúira emlékezünk. Az ünnepi eseményt a Házsongárdi temetőben tartják Tamás András honvéd alezredes emlékoszlopánál. Emlékező imát mond Kovács Árpád plébános, fellép a Kolozsvári Református Kollégium énekkara, majd ünnepi beszédekre és koszorúzásra kerül sor. Az egyház szervezésében a rendezvény 18 órától hálaadó ökumenikus istentisztelettel folytatódik a Farkas utcai református templomban.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 20:31 | 07 Octombrie, 2013

Lásd a(z) "------ Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

Az emlékezet csodás ajándék.
"Az emlékezet csodás ajándék. Segítségével a múlt sosem válik múlttá." - Agatha Christie

Az 1848-49-es forradalom hőseire való emlékezés mellett, a mai nap szorosan összefonódik nagytatám, Bitay Csaba emlékével, hiszen Tamás András sírjának felújításával egy újabb emlékhellyel tette gazdagabbá Kolozsvárt. Köszönöm, akik ebben segítettek neki és ma is őrzik emlékét!
Talpas Botond
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:34 | 07 Octombrie, 2013

2013. október 07. - „A csatavesztés tanulságait győzelemmé kell formálni”

A tizenhárom aradi vértanú emléke előtt hajtottak fejet tegnap mindazok, akik a Házsongárdi temetőben, Tamás András honvéd alezredes emlékoszlopánál gyűltek össze az RMDSZ Kolozs Megyei, Belmonostori és Nők Szervezete, valamint a Belmonostori Ifjak szervezésében. A magyar szabadságharc tábornokainak 164 évvel ezelőtti kivégzésével kapcsolatban Oláh Emese, a Kolozs Megyei RMDSZ Nők Szervezetének elnöke elmondta: a hősök halálának az ad értelmet, hogy belőle újra meg újra erőt lehet meríteni. – Nem önfeladást jelent a gyászt életerővé, a csatavesztés tanulságait győzelemmé formálni. Mert van, amikor halni kell a hazáért, van, amikor élni és tenni érte. Most az a dolgunk, hogy tegyünk érte – hangsúlyozta Oláh Emese, aki szerint nincs az az erő és nincs az a hatalom, amely képes feltartóztatni a saját útját járni akaró magyar közösségünket.
Rollinger Ágnes, a belmonostori RMDSZ elnöke röviden ismertette az emlékmű történetét, amelyet egykor a csíkszéki honvédegylet állíttatott, és amelyet a Belmonostori RMDSZ Bitay Csaba volt elnök kezdeményezésére felújíttatott. – Tamás András honvéd alezredes Kolozsvár környékén esett el, ezért szentelték az ő emlékének az emlékoszlopot, amely felújított változatának 2002-es felavatása óta minden évben összegyűlünk felidézni a kivégzett vértanúk emlékét – mondta Rollinger Ágnes.

Gáll Sándor az erdélyi református egyházkerület igazgatótanácsi kancellárja, tanügyi előadója imát mondott a hősi halált halt tábornokok emlékére. Székely Árpád igazgató vezényletében a Kolozsvári Református Kollégium énekkara alkalomhoz illő kórusműveket énekelt. Ezt követően az emlékezés koszorúit helyezte el a Kolozs Megyei RMDSZ és Nők Szervezete, a Belmonostori RMDSZ, a Kolozs Megyei Diákszövetség, a Bitay és a Talpas család nevében. Az emlékezés hálaadó ökumenikus istentisztelettel folytatódott a Farkas utcai református templomban.
(dézsi)
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:38 | 07 Octombrie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB