Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2013. augusztus 23. - Zorán koncert fontosság:
Emlékezetes marad mindenki számára Zorán koncertje az idei Kolozsvári Magyar Napok ötödik napján. Péntek este nem csak a Főtéren, hanem a környező utcákban is hatalmas tömeg várta az előadást, több mint 22 ezren hallgatták végig a 70 éves Zorán dalait, aki művészetével minden nemzedéket megszólít: fiatalokat, idősebbeket egyaránt.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 06:31 | 24 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "------ Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

Zorán-koncert: őszinte, mint mindig

Egy adott pillanatban akkora összhangban énekelt együtt Kolozsvár főtere, hogy maga Zorán is őszintén megdicsérte a spontán kórust.
Nagyjából már megvan a Zorán-dalok jól bejáratott mintája: lassan, szinte dallamosan szavalva kezd, majd a refrénnél gyorsul, hogy a végére legyen egy totális hangzása; ezt a péntek esti, Kolozsvár főterén tartott koncertjén is megfigyelhettük, mindeniknek megvolt ez a sajátos ritmusa.


És Zorán hozza/hozta a tőle elvárható maximumot,

töretlen gitárjátékkal és hanggal csinál végig egy kétórás koncertet, az emberek pedig egész hátul, a Deák Ferenc utcai harangig állnak, hogy ezt meghallgathassák. Meg is állapítottuk, hogy úristen, mi lesz itt vasárnap, ha már most bedugulnak a környező utcák is...
Zorán repertoárja bőven tág ahhoz, hogy akár két koncertet is lejátsszon ismert dalokból, amelyeket aztán a közönség végigénekelhet vele. Pénteken is belehúzott, olyan slágerekkel kezdett, mint a Valaki mondja meg vagy az Amikor elmentél, amivel megadta a felszabadult, éneklős alaphangulatot. S ha pár percre lankadt is közönség lelkesedése egy-egy kevésbé ismert dal erejéig, utána megint eljátszott egy slágert – Ne várd a májust, Boldog idő, Így is jó, Kell ott fenn egy ország –, Egy adott pillanatban akkora volt az összhang, hogy Zorán meg is dicsérte az együtt éneklő térkórust.


s mindenki tudhatta, hogy jó helyen van.

A korábbi koncertekhez hasonlóan ismét volt pár kedvenc közönségpillanatunk: a harmadik sortól a huszonharmadikig mindegyikben lehetett olyan ismerőst látni, aki még a legandalítóbb dallamokra is rettenetesen bulizik; az első sorban karonülő kisgyerek passzolgatta a lufiját a biztonságiaknak, és még a színpad mögött, a járdán is tele torokból éneklő emberek mentek szembe egymással: bár nem pont a koncertre igyekeztek, azért A szerelemnek múlnia kell sorai mellett lehetetlen csak úgy elsietni...
Úgy telt el több mint másfél óra visszahívásig, hogy észre sem vettük. Nem buliztunk végig úgy, mint csütörtökön Szörényi pár dalnyi örömkoncertjén, de a taps ugyanolyan lelkesen, s teljesen megérdemelten szólt. A végén pedig az Apám hittét és a legutóbbi, 2011-es album slágerét, a Kólót hallgathattuk meg, s ha nem is álltunk rá körtáncba, az általános meghatott hangulat mindent pótolt.
G. L.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:00 | 27 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Tranindex" újságban megjelent cikket itt.

Szemelvények a Zorán kocertből
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:21 | 28 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

A nagy sztoriktól az örömzenéig
A pénteki Zorán-koncerten gyakorlatilag zsúfolásig megtelt rajongókkal a kincses város Főtere, másnap a Tankcsapda fellépésén pedig annak ellenére sem voltak kevesebben, hogy az eseményre nem a belvárosban, hanem a sportcsarnok előtti parkolóban került sor. Zorán ezúttal a ráadásra hagyta az Apám hitte című dalát, amely korábbi kolozsvári koncertjén nyitó dal volt, zárásként pedig a Kell ott fent egy ország akkordjaira érzékenyülhetett el a sokezres közönség. A Tankcsapda sem adta alább, a ráadásnál a rajongók számára csak az volt kérdéses, hogy a Mennyország Tourist mellett még melyik régi slágert játssza el az új lemeze dalait is bemutató debreceni rockbanda.

"Magyar zenekar minden szélsőség nélkül"

A Tankcsapda koncertjét megelőzően a közönség a Kolozsvári Rádió szervezésében tartott közönségtalálkozón Lukács László, a zenekar frontembere elmondta: bár elsősorban a zenélés öröme motiválja őket, jó adag tudatosság is van abban, amit tesznek. Mint részletezte: terveik közt szerepel, hogy kibővítik az erdélyi lemezterjesztést, továbbá kisebb klubfellépéseket is szeretnének tető alá hozni Erdélyben.

Arra kérdésre, hogy nyugat-európai turnéjuk során tervezik-e angolra fordítani a dalszövegeket, Lukács László úgy nyilatkozott: ők magyarul éneklő magyar zenekar, így lesz ugyan olyan koncert, ahol a dalok húsz százaléka angol nyelvű szöveggel megy, de azért a legtöbb számot magyar nyelven adják elő. "Mi a szó legjobb értelmében vagyunk magyar zenekar minden szélsőség nélkül, magyarul éneklünk, hiszen a szövegeket nehéz lenne átültetni angolra" – magyarázta a Tankcsapda frontembere.

Zorán "vitte a bőrét a vásárra"

Várhatóan októberben jelenik meg Zorán új duettlemeze – derült ki a Tiff-házban tartott közönségtalálkozón. A lemez újdonsága, hogy Zorán életében először szerbül is énekel, a Rúzsa Magdival közösen előadott daluk két szakaszát éneklik szerb nyelven. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész erről úgy nyilatkozott, korábban sosem érezte szükségét annak, hogy szerbül énekeljen csak azért, mert szerb származású. Ugyanezen a lemezen többek közt Palya Beával, Bródy Jánossal, Gerendás Péterrel, és Presser Gáborral közösen énekelt duettek lesznek halhatók. A kolozsvári hallgatóság megtudhatta azt is, hogy nem egyfajta művészkedés miatt, hanem gyakorlati szempontból lett egyszerűen csak Zorán az előadó neve.

Mint részletezte, a Sztevanovity Zorán túl hosszú lett volna, ráadásul a családnevét nehezebb kiejteni magyarul. A népszerű zenész mesélt a testvéréhez, a dalszövegíró Dusánhoz fűződő viszonyáról is, hiszen a legtöbb általa előadott dal Presser Gábor és Sztevanovity Dusán közös szerzeménye. A 71 éves kora dacára fiatalos előadóművész ugyanakkor azt is elárulta, hogy neki is volt beleszólása abba, hogy milyenek legyenek a dalok, a kért változtatásokat azzal az indoklással ültették gyakorlatba, hogy "úgyis te viszed a bőröd a vásárra".

Aki kezet fogott John Lennonnal

A számos régi történet közül, amelyeket Zorán elmesélt, kiemelkedő jelentőségű a találkozása John Lennonnal, a The Beatles együttes és az egyetemes könnyűzene-történet legendás alakjával. Mint részletezte, egy impresszáriónak köszönhetően jutott el Londonba, ahová a magyarországi előadók közül Zalatnay Sarolta tartott vele. John Lennonnal a Speakeasy elnevezésű klubban találkozott, ahová az akkori angol rockzenészek jártak.

Mint mesélte, John Lennon és Ringo Starr két másik fiatallal ült egy asztalnál – Zorán elmondása szerint biztosan nem a másik két Beatles-taggal, mert őrájuk azért emlékezett volna – amikor Gáborral, az impresszárióval beléptek a klubba. "Gábor pofátlanul odament az asztalukhoz, és azt mondta: Uraim, itt van egy kelet-európai kollégájuk. Ők meg felugrottak, mert rendes angol urak egy ilyen felszólításra nem maradhatnak ülve, én meg mindenkivel kezet fogtam" – emlékezett vissza a rendkívüli pillanatra a Kossuth-díjas zenész.

Pesti önkéntesek a Kolozsvári Magyar Napokon

Számos magyarországi turistát vonzott a Kolozsvári Magyar Napok (KMN), de nem csak turistáskodni jöttek a budapestiek. A Keresztény Demokrata Néppárt ifjúsági szervezetének hat fős önkéntes csapata a rendezvény szervezéséből is tevékenyen kivette a részét. Egyikük, Kocsis Dániel a Krónikának elmondta, a Tusnádfürdőn szervezett Bálványosi Nyári Szabadegyetemen találkoztak a Kolozsvári Magyar Diákszövetség vezetőivel és innen jött az ötlet, hogy önkéntesként szerepet vállaljanak a KMN szerevezéséből. Mint részletezte, tizenegyedik alkalommal jár Kolozsváron, rengeteg itt az ismerőse.

Társai közül többen már hétfőn Kolozsváron voltak, ő csak csütörtökön érkezett, de azonnal munkához látott, segített a szervezők csapatának, az esti koncerteket sem volt ideje megnézni-meghallgatni. "Inkább a barátaim miatt vagyok itt" – magyarázta mosolyogva. Tóth Bence, aki szintén önkéntesként érkezett Kolozsvárra és hasonlóan nem először jár itt, lapunknak elmondta, több budapesti turista is érkezett az eseménysorozatra, a rendezvénynek ugyanis jót tett, hogy a magyar közszolgálati tévé is reklámozta. "Számomra egyértelmű, hogy ilyenkor itt vagyok, hiszen Kolozsvár most igazából Kolozsvár" – tette hozzá Tóth Bence.
Kiss Előd-Gergely
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 13:50 | 29 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB