Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2013. augusztus 20. - Kisebbségek néptáncfesztiválja Kolozsváron fontosság:

Nyolc ország (Magyarország, Szlovákia, Vajdaság/Szerbia, Kárpátalja/Ukrajna, Lengyelország, Lettország, Horvátország, Erdély/Románia) 13 kisebbségi kultúrát képviselő néptáncegyüttese, valamint hét Kolozs és Szilágy megyei település mintegy 180 hagyományőrző fiatalja vesz részt az idei Szent István-napi Néptánctalálkozón Kolozs és Szilágy megyében.

A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes 15. alkalommal szervezi meg a nagyszabású eseményt, amely 16–21. zajlik majd. A fesztivál kolozsvári programjai szerves részét képezik az idét negyedszer megszervezendő Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatának is.

A szervezők szerint a fesztivál Erdélyben egyre fontosabb identitásmegőrző és a kisközösségi önszerveződést elősegítő szerepet játszik de a nemzetközi kulturális kapcsolatépítésben is fontossá vált. A fokozódó érdeklődésnek köszönhetően ma már az egyik legrangosabb Kárpát-medencei Szent István-napi rendezvénnyé fejlődött, és az európai kisebbségi és regionális kultúrák számon tartott találkozóhelyévé vált. A fesztivál ezúttal is Kolozs és Szilágy megyében zajlik majd, Kolozsvár mellett Magyarfenesen, Zsobokon, Mákófalván, Válaszúton, Désen, Gyaluban, Kalotaszentkirályon szerveznek ünnepi rendezvényeket.

Pénteken, augusztus 16.-án kerül sor a falunapok, helyi ünnepségek párhuzamos rendezvényeire. Zsobokon, Mákófalván, Gyalun és Válaszúton népviseleti felvonulásra is sor kerül. Szombaton, augusztus 17-én délben a csoportok Kolozsvár főterén táncolnak, majd 17 órától népviseleti felvonulással kezdődik a Magyarfenesi Szabadtéri Gálaműsor, melyre a szervezők is, a helybéli faluközösség is számos meglepetéssel készülnek, lesz például tábortűz, tűzijáték, táncház, falubál. Vasárnap délben ismét Kolozsvár Főterén ropják a néptáncot, majd a fesztiválon résztvevő együttesek mutatkoznak be, délután népviseleti felvonulás és szabadtéri gálaműsor lesz Kalotaszentkirályon és Désen. Hétfőn délelőtt Kolozsvár polgármestere és más hivatalosságok találkoznak a résztvevőkkel a sétatéri Kaszinó fogadótermében, 19 órától a Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláján lépnek fel a kolozsvári amatőr néptáncegyüttesek a Kolozsvári Magyar Operában, késő este pedig a Heltai kávéházban szerveznek táncház. Kedden, augusztus 20-án délután 5 órakor indul a hagyományos népviseleti felvonulás Kolozsváron a Heltai Alapítvány – Szent György/Béke tér – Főtér útvonalon, ezt a Mátyás-szobor előtti tánc-kavalkád, és a Szent Mihály templomban tartandó Ünnepi Áldás követi.

Este héttől kezdődik a 15. Szent István-napi Néptánctalálkozó kolozsvári zárógálája a főtéri nagyszínpadon, amelyen a résztvevő külföldi együttesek mellett fellép még a kolozsvári Dor Transilvan Táncegyüttes valamint a házigazda Szarkaláb Néptáncegyüttes is.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 06:19 | 24 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.
 

2013. augusztus 20. - Néptánctalálkozó zárógála
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:31 | 25 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "------ Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.

A 15. Szent István-napi Néptánctalálkozó zárógálája
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:00 | 26 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB