Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Kolozsvári Magyar Opera

vissza
2013. augusztus 19. - KMN nyítógála fontosság:
x
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 06:10 | 24 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "------ Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2013. augusztus 21. - Bálint Tibor emlékharangja összefogó erő lehet
Több politikus felszólalása tarkította hétfőn este a magyar operában megtartott IV. Kolozsvári Magyar Napok nyitógáláját. Máté András Levente, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke, parlamenti képviselő azt hangsúlyozta: a romániai magyarság saját maga határozhatja meg jövőjét, jobban mondva azt közösen kell építenünk. Sándor Krisztina az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) nevében szólva felelevenítette: bő négy évvel ezelőtt sokan kételkedtek a Kolozsvári Magyar Napok sikerében, de már az első rendezvény után eloszlott minden kételye. – A Kolozsvári Magyar Napok sikere példátlan teljesítmény. Minta és követendő példa lett sok más erdélyi nagyváros, Brassó, Nagyvárad és Marosvásárhely magyarságának is, ahol hasonló rendezvényeket szerveznek. Habár a fentebbi városok etnikai összetétele megváltozott az 1970-es és 1980-as évekhez képest, mégis a magyar közösség megtalálta a számára megfelelő magyar napos rendezvénysorozatot – összegzett a politikus.
Gheorghe Vuşcan prefektus először gratulált a Kincses Kolozsvár Egyesületnek a szervezésért és a gazdag programkínálatért, majd elmondta: a politikusok radikalizálódó nyilatkozatai közepette Kolozsvárnak meg kell maradnia a tolerancia és a kölcsönös tisztelet, valamint a két nemzetség békés együttélése példájának. – A románok és a magyarok történelme nem volt mentes a megpróbáltatásokról, ám ezek nem távolítottak el minket egymástól. Bebizonyosodott, hogy őszinte párbeszéddel minden megoldható. Váljon hagyománnyá a Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat, és a kultúra ezen templomában kijelentem: Kolozsvár az Önök kultúrája és művészete által gazdagodik! – összegzett a prefektus.

A Kolozs Megyei Tanács elnöke, Horea Uioreanu beszéde „a két nép közös bölcsője, Erdély” gondolat alapján körvonalazódott. – Mindkét nép bölcsője Erdély. Örüljünk tehát ennek a rendezvénynek, amelyet a megyei tanács is támogatott. Kiváló az együttműködés a tanács RMDSZ-es alelnökével, Vákár Istvánnal és a szövetséggel, s ez remélem, a jövőben is megmarad. Isten védje Kolozsvárt! – közölte a liberális politikus.

Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja a magyar napok nyitottságát hangsúlyozta először beszédében, majd a szervezőket dicsérte, és úgy vélekedett, hogy a példamutató kolozsvári rendezvény valóságos magyar napok vonzalmat indított el Erdély-szerte. – Amikor egy évvel ezelőtt – még beiktatásom előtt – eljöttem Kolozsvárra, pont a magyar napok idején érkeztem. A magyarországi Szent István-nap mottója: együtt az ország. Ha ezt Kolozsvárra vonatkoztatjuk, akkor elmondhatjuk: együtt Kolozsvár – fogalmazott a főkonzul.

A Kolozs Megyei Tanács alelnöke, Vákár István jelképes töltetű gesztusnak nevezte azt, hogy Erdély fővárosának magyar színpadán mondhat köszöntőt a kincses város egyik legfontosabb eseményén, a Kolozsvári Magyar Napokon. – Szent István királyunk országot, hazát és nemzetet alkotott, s hagyott örökségül. Ez az ünnep itt, Mátyás király szülővárosában annak a bizonyítéka, hogy tudunk együtt szervezni és ünnepelni. Kolozsvár igazi kincseit az itt élő és alkotó emberek alkotják, ám mi csak kis részecskéi vagyunk ennek az időórának. Feladatunkat a történelem diktálja nekünk, értékeinket ápolnunk kell egymást erősítve. Ahogy eddig, továbbra is magaménak tekintem a KMN-t és támogatom – mondta Vákár.

Tőkés László európai parlamenti képviselő először a Marosvásárhelyen első alkalommal megszervezendő Vásárhelyi Forgatagról beszélt. – A demokrata-liberális párti Dorin Florea a magyar vandalizmustól félti Marosvásárhelyt, habár az eddigi magyar napos rendezvények során nem történt rendbontás, hanem emelkedett méltósággal mutattuk fel értékeinket. Távolról sem lehetünk elégedettek azzal, amit elértünk Kolozsváron, Erdélyben, Romániában. Távolról sem beszélhetünk még magyar jövőről. A magyar napos rendezvények a jövő irányába mutatnak, és ezért a jövőért cselekednünk, dolgoznunk, harcolnunk kell. Szent István olyan alapokat teremtett, amelyre a jövőben is számíthatunk – kezdte beszédét Tőkés.

– Huszonnégy évvel a kommunista diktatúra után nem találjuk a jövőbe vezető utat, az ország a csőd szélén áll, és a regionalizmus veszélyével kell szembenézni. A többségi nacionalizmus egymás ellen uszítja a románokat és a magyarokat – hangsúlyozta a politikus. Tőkés szerint az ország regionalizálása három történelmi nagyrégiót kíván: Erdélyt, Havasalföldet és Moldvát, majd hozzátette: egy föderális Romániában a visszacsatolt Moldova Köztársaság is elférne. Tőkés szerint a Szent István-i állameszme szellemében rendezzük dolgainkat, majd arra buzdított, hogy 2014-ben vegyünk részt a választásokon „ideát és odaát”.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Kolozsvárt a legnagyobb erdélyi magyar városnak nevezte, pontosabban Erdély szellemi fővárosának, ahol elsődleges volt a kulturális értékek létrehozása. – Kolozsvár azért vált szellemi fővárossá, mert mindig befogadó város volt. A kérdés most csak az: tudunk-e élni ezzel a tartalékkal, erővel, amit Kolozsvár jelent az erdélyi magyarság számára – mondta a politikus. – Nem siránkozni kell, hanem cselekedni. Döntéseink tekintsenek a jövő fele, mi pedig őrizzük meg a transzszilván szellemiséget és értékeinket – hangoztatta a politikus, majd az önbecsülés és az egymásba vetett bizalom megerősítésének fontosságát hangsúlyozta. Bejelentette ugyanakkor, hogy politikai tárgyalások eredményeképpen Marosvásárhelyen mégis a Városligetben szervezik meg a Vásárhelyi Forgatagot.

A nyitógála után Gergely Balázs főszervező kérésének eleget téve Kelemen Hunor és Tőkés László együtt húzták meg az épület előcsarnokában elhelyezett Bálint Tibor-emlékharangot, majd ezt követően Horváth Anna alpolgármester és Gergely Balázs is közösen harangozott. A harangozást a nyitógála közönségének nagy része is kipróbálta.
NAGY-HINTÓS DIANA
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:09 | 25 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2013. augusztus 20. - Közösen kongatta a harangot Kelemen és Tőkés
Lezajlott hétfőn este a Kolozsvári Magyar Napok nyitógálája a Magyar Opera nagytermében, a három órás műsort beszédek és néptáncegyüttesek előadásai alkották. Magyar és román közéleti szereplők szólaltak fel, a színpadon ropta a Szarkaláb, a Bogáncs, a Kamara Kaláka és a Kalotaszeg néptáncegyüttes, a talpalávalót a Harmadik zenekar szolgáltatta.

Miután Váta Lóránd színész Bálint Tibor Egyszer én is harangoztam című írását olvasta fel, Gergely Balázs főszervező köszöntőbeszédében elmondta, Kolozsvár idős, ma éppen 687. születésnapját tölti, de ugyanakkor egy sokat megélt, ám fiatalos városnak is nevezhetjük. Elárulta, van egy hasonlóképp fiatalos nagyapja, aki idén augusztusban töltötte 97. évét, így három év múlva maga is, a város is kerek évszámot ünnepel, és akkor látszani fog: Kolozsvár mindössze hétszer idősebb a nagyapánál. Gergely a Bálint-szöveg mentén előbb a közönséget, majd a jelenlévő politikusokat, majd Kelemen Hunort és Tőkés Lászlót kérte fel arra, együtt kongassák meg az épület előterében felállított harangot.
„Ezeréves megmaradásunkat hagyományaink megőrzése szavatolta, és amíg magyarul beszélünk, énekelünk, és táncolunk, létezni fogunk” – fogalmazott Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató, Máté András Levente azt hangsúlyozta, a jövőnk rajtunk áll, közösen kell építkeznünk.

Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke a Kolozsvári Magyar Napokat mintának nevezte, hiszen Nagyváradon, Brassóban is megszerveznek már hasonló rendezvényeket, Marosvásárhelyen pedig készülnek rá. Beszéde végén bejelentette: tizennégy kolozsvári év után visszaköltözik Székelyföldre.

Gheorghe Ioan Vuşcan, a megye prefektusa a magyar kultúrát, mint a Kolozsvárt gazdagabbá tevő jelenlétet nevezte meg azzal a vággyal, hogy az utóbbi hetek erősödő interetnikus konfliktusai ellenére a város megmutatja, továbbra is toleráns marad. Horea Uioreanu megyei tanácselnök arról beszélt, a magyarok és románok számára Erdély közös ügy, az együttműködést illusztrálandó a tanácsban is béke uralkodik.
A város magyar vállalkozói segítségével ingyenessé lehetett tenni a Magyar Napokat, emelte ki Magdó János kolozsvári főkonzul, aki poénosan megjegyezte azt is, mivel ez a negyedik rendezvény, a négy pedig tökéletes szám, ezért remek hétre számíthatunk. Vákár István, a megyei tanács alelnöke arról beszélt, a Magyar Napok fölemel, büszkévé tesz minket, de egyben kötelez is, ez az ünnep annak bizonyítéka, hogy együtt tudunk szervezkedni és ünnepelni.

Tőkés László üdvözölte a rendezvényt támogató román hatóságokat, akik feledtetik velünk azt a korszakot, amikor a sovinizmus uralkodott Kolozsvár városában, majd arra figyelmeztetett, „a mérges kígyóknak fajzatait előbb-utóbb eltapossa a történelem”. Radu Lupescu történész szavait idézve emlékeztetett Mátyás király erényeire, majd úgy fogalmazott, ma az ország a csőd szélén van, az erdélyi magyarság nem találja honát a hazában, a regionalizáció veszélyével kell szembenéznie. Havasalföld, Moldova és Erdély történelmi nagyrégiókról beszélt, saját autonómiával, ahol a visszacsatlakozó Moldovai Köztársaság is jól elférne.

Számára minden nap magyar, hiszen „Kolozsváron élő emberekként minden nap magyarul élünk” – mondta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, aki hangsúlyozta, Erdély fővárosáról beszélünk, amiről elmondható: első helyen áll minden tekintetben. Ez a város mindig befogadó volt, szeretettel várta az embereket, a kérdés pedig az, hogy tudunk-e élni azzal az erővel, amit Kolozsvár jelent az erdélyi magyarság számára. Kiemelte, nem siránkozni és bosszankodni kell, hanem cselekedővé válni. Jó döntéseinket transzilván értékeink garantálják, és ha a jóhiszeműséget feltételezzük, ez a közösség sikeres lesz.
Kitért arra is, bár megpróbálták kiszorítani a marosvásárhelyi Forgatagot, azt a hírt hozhatja, hogy a rendezvényt a Városligetben tartják meg, az összefogásnak köszönhetően. Szent István döntése a történelmi létet biztosította a magyarság számára, a kérdés pedig az, hogy a huszonegyedik században azok, akik döntéseket hoznak a magyar közösség érdekében, képesek-e úgy dolgozni, hogy az ezer esztendeje megalapozott létet biztosítani lehessen.
A gálát követően előbb a kiáramló közönség, majd Kelemen Hunor és Tőkés László harangozott, együtt ragadva meg Bálint Tibor emlékharangjának kötelét. Kelemen beszédének végén elhangzott intelme, miszerint óvatosan kell majd harangozniuk, hogy a nagy lendületben ne tépjék le a harangot, értő fülekre talált, a szimbolikus esemény így békésen tett pontot az estre.
Kustán Magyari Attila
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:17 | 25 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Új Magyar Szó" újságban megjelent cikket itt.

2013.08.20. - Közösen harangozott Tőkés László és Kelemen Hunor
A magyar összefogást, a pártpolitikai érdekeken való felülemelkedést szorgalmazták a felszólalók a Kolozsvári Magyar Napok hétfő esti nyitógáláján.

Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke egyaránt az összefogás fontosságát hangsúlyozta, míg Gergely Balázs, a rendezvénysorozat főszervezője arra kérte a két erdélyi magyar politikai tábor vezetőjét, hogy az összefogás jelképeként közösen húzzák meg a színház előcsarnokában felállított harangot. Mint ismeretes, ezt a tavalyi rendezvényen avatták fel Bálint Tibor író emlékére.

Tőkés László elismerően nyilatkozott az immár negyedik alkalommal megtartott rendezvénysorozat szervezőiről, amiért példaértékű módon felülemelkedtek a pártpolitikai megosztottságon, és összefogtak a közös ügyért, ez, mint fogalmazott, „Erdély és kincses városunk leghaladóbb hagyományaiba illeszkedik bele". Azonban hozzáfűzte: „távolról sem lehetünk elégedettek azzal, amit elértünk Kolozsváron, Erdélyben, Romániában mi, magyarok, mert azt szeretnénk, hogy ne csak magyar napokban legyen részünk, hanem magyar jövőről beszélhessünk Erdélyben és Kolozsváron".

Kelemen Hunor szintén a magyar összefogást és Kolozsvár kulturális teljesítményét dicsérte. „Ha a teljesítményt mérni lehetne a kulturális értékek létrehozásában, a szellemi teljesítményben, akkor mondhatnám, hogy Kolozsvár első helyen áll Erdélyben" – jelentette ki az RMDSZ elnöke. Úgy vélte, az erdélyi magyar közösségnek elsősorban bizalomra van szüksége, hogy tagjai elhiggyék egymásnak: a másik magyart is a jó szándék vezérli.

Az est nyitómomentumaként Váta Loránd színművész olvasta fel Bálint Tibor Egyszer Én is harangoztam című írását, amelyben az író a szülővárosához, Kolozsvárhoz fűződő viszonyáról vall. A Kolozsvári Magyar Színház nagytermét zsúfolásig megtöltő közönséget elsőként Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató köszöntötte, a hagyományok fenntartásának és továbbadásának fontosságára híva fel a figyelmet.

„Addig leszünk magyarok, ameddig magyarul énekelünk, és magyarul táncolunk" – szögezte le a néprajzkutató, rámutatva, nemcsak a beszélt nyelv, hanem a zene és a mozgáskultúra is egyfajta anyanyelv, amely szervesen kapcsolódik egy nép kultúrájához. Ennek jegyében állt össze a gála programja is, melynek keretében a Zurboló, a Szarkaláb, a Bogáncs, a Kalotaszeg és Szamosújvárról érkezett Kamara Kaláka néptáncegyüttes előadását tekinthette meg a közönség, a talpalávalót pedig a Harmadik Zenekar szolgáltatta.
Kiss Előd-Gergely
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:23 | 25 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

A negyedik Kolozsvári Magyar Napok nyitógálájának összefoglalója
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 18:48 | 26 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB