Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2013. augusztus 19. - Átadták a megtisztított Szent György szobrot fontosság:
A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaságnak, Magyarország Külügyminisztériumának támogatásával, sikerült a kolozsvári Szent György szobor tisztítását elvégeztetni 110 éves fennállásának alkalmából. A beállványozott és hálóval letakart műemlék restaurálási munkálatait Kolozsi Tibor szobrászművész, a Barabás Miklós Céh elnöke vezetésével végzik a bronzanyagon és a kőtalapzaton egyaránt. Fontosnak tartjuk, hogy a város tulajdonát képező szobor tisztítása egy erdélyi szakmai civil szervezet kezdeményezésére és szervezésében történhetett. A Kolozsvári Magyar Napok keretén belül, augusztus 19-én délután 17:00 órakor kerül sor a szobron végzett tisztítási munkálatok átadási ünnepségére.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 22:16 | 23 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.
 

A megtisztított Szent György szobor
A kolozsvári Szent György-szobor (románul Statuia Sfântului Gheorghe) a Farkas utcai református templom előtt áll, a hársfák alatt. Az eredeti művet 1373-ban készítette a kolozsvári testvérpár, Márton és György, és Prágában, a Hradzsin udvarán áll.

I. Ferenc József király a prágai Szent György-szoborról két gipszmintát készíttetett, ezek közül az egyiket az Erdélyi Múzeumnak ajándékozta. Az 1900-as évek elején Kolozsvárott gyűjtést indítottak a gipszminta alapján készítendő bronzszobor felállítására. A másolat Róna József budapesti öntödéjében készült el és 1904. szeptember 28-án leplezték le az Arany János-téren (utóbb Szent György, Gheorghe Sion, Béke, jelenleg Lucian Blaga tér). 1960-ban, a Diákművelődési Ház építésekor a szobrot átköltöztették jelenlegi helyére.
Tartalomjegyzék
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:15 | 25 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "------ Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.

Megújult a sárkányölő


Ünnepélyes keretek közt leplezték le hétfő délután a restaurált Szent György-szobrot Kolozsváron, a Farkas utcában. A munkálatokat a Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság végezte el Kolozsi Tibor restaurátor tervei alapján.
A felújításra a magyar külügyminisztérium ötmillió forintot bocsátott a műemlékvédő társaság rendelkezésére. Magdó János kolozsvári magyar főkonzul beszédében arról biztosította a jelenlevőket, hogy a magyar külügyminisztérium a jövőben is támogatni fogja a Szent György-szobor felújításához hasonló kezdeményezéseket. Bár az ünnepségre korábban Emil Boc polgármestert is meghívták, a városházát végül Horváth Anna alpolgármester képviselte.

A Kolozsvári Magyar Napok keretében megszervezett ünnepség keretében Sebesi Karen Attila színművész Szent György-legendákból olvasott fel részleteket, Szép Márton és Szőcs Szabolcs pedig Bartók-darabokat adtak elő. A rendezvény végén a történelmi egyházak képviselői megáldották a restaurált alkotást.

A Farkas utcai Szent György-szobor eredetijét Kolozsvári Márton és György készítette 1373-ban, az alkotás Prágában a Szent Vitus-székesegyház udvarán áll. I. Ferenc József király a prágai szoborról két gipszmintát készíttetett, ezek közül az egyiket az Erdélyi Múzeumnak ajándékozta. Az 1900-as évek elején Kolozsvárott gyűjtést indítottak a gipszminta alapján készítendő bronzszobor felállítására.

A másolat Róna József budapesti öntödéjében készült el és 1904. szeptember 28-án leplezték le az Arany János-téren (utóbb Szent György, Gheorghe Sion, Béke, jelenleg Lucian Blaga tér). 1960-ban, a Diákművelődési Ház építésekor a szobrot átköltöztették jelenlegi helyére. Tavaly májusban Sepsiszentgyörgyön is felállítottak a szoborról egy másolatot.
Kiss Előd-Gergely
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 13:55 | 29 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB