Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2013. szeptember 17. - Felházi Ágnes festménykiállítása fontosság:

„Felházi Ágnes, kolozsvári származású festőművész legújabb alkotásait az alig megfogható szépségek és talányosságok gazdag indázata járja át. Egy meglehetősen halk szavú, intim természetű alkotóval szembesülhetünk, aki a historikus tapasztalatok felől közelít a kortársi élmények tolmácsolásához. Hagyományőrzés és modern látomásosság szimbiózisa teszi oly meggyőzővé, reménytelivé a művész piktúráját.” Szuromi Pál – művészeti szakíró
Felházi Ágnes 2004-ben a Kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetemen végezte tanulmányait, ahol jelenleg is doktorandusz hallgató. A Magyar Tudományos Akadémia, Pro Scientia kitüntetettje, első díjas a XXVII. OTDK-án és a hazai Communitas Alapítvány kétszeres alkotói támogatásának elnyerője.
Eddig mintegy 30 önálló bemutatkozása volt, s képeivel ugyanúgy szerepelt nemzetközi tárlatokon és seregszemléken, nem is szólva tekintélyes párizsi, müncheni, milánói vagy budapesti jelenléteiről.
Ez a kiállítás Főtisztelendő Dr. Szabó Árpád Unitárius Püspök emléke előtt tiszteleg, mert Felházi Ágnes életében egy meghatározó egyéniség volt.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 07:36 | 17 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "------ Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2013. szeptember 19. - Alig megfogható szépségek és talányosságok indázata

Felházi Ágnes kiállítása az unitárius egyházközség tanácstermében

Az elmúlt három évben készült festményei közül hozott el egy csokorra valót a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség tanácstermébe Felházi Ágnes, hogy a Nyitott kapuk a kolozsvári unitáriusoknál elnevezésű rendezvénysorozat résztvevőinek megmutassa. A szamosújvári születésű, jelenleg Budapesten élő képzőművész a 2010-ben elhunyt Szabó Árpád unitárius püspök emlékének szenteli a tárlatot, akinek neve és személyisége sokak számára meghatározó volt – mondta bevezetőjében a kedd délutáni megnyitón Rácz Mária segédlelkész, aki az egybegyűltek és az alkotó köszöntése után Szuromi Pál művészeti író méltatását olvasta fel.
– Az alig megfogható szépségek és talányosságok gazdag indázata járja át Felházi Ágnes kiállítását. Itt az elemző, okoskodó szavakkal nem sokra jutunk, többet ér viszont, ha időről időre egészen közel megyünk műveihez. Mert meglehetősen halk szavú, intim természetű alkotóval szembesülhetünk – hangzott el a méltatásban. Szuromi Pál véleménye szerint tehetséges, szorgalmas, termékeny és szépen induló művész munkáit vehetjük szemügyre, amit eddigi pályája igazol: mintegy harminc önálló kiállításon mutatkozott be, emellett a Vásárhelyi Őszi Tárlaton, a Plein-Air nemzetközi seregszemléin, valamint Párizsban, Milánóban és Münchenben is. – Hagyományőrzés és modern látomásosság? Nekem ez az a szimbiózis, amely Felházi Ágnes piktúráját oly meggyőzővé, reménytelivé teszi. Mert ami nála meglehetősen szigorú, szerkezetes és nyitott terű festői alapvetés, az a későbbiekben belső kibomlású, analitikus és ritmikus tálalásban kerül elénk – tolmácsolta Szuromi Pál gondolatait Rácz Mária. A színekhez való viszonya kapcsán kiderült: míg más festők általában imádják a színeket, Felházi Ágnes „csak respektálja, becsüli a színviszonyokban rejlő lehetőségeket”. Nem véletlen tehát, hogy rengeteg munka előzi meg, amíg „egy-egy sárgás, vöröses jelzése kiemelt reflektorfénybe kerül, ragyogó, tündöklő tónuscsillámai pedig egyféle ünnepi hangulatot reprezentálnak”.

Karel Schulz gondolatával zárult a méltatás, amelyet a művészeti író szerint Felházi Ágnes egészében magáénak érez: „Az élet legmagasabb rendű formája a művészet, mert a művészet a legnagyobb, a legmagasabb rendű életszeretet”. A kiállító művész ennyit mondott a kedves szavak hallatán: „hazajöttem, és ez felüdülés számomra”.

A megnyitó zenei hangulatáról a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjai gondoskodtak: zongorán, gitáron és hegedűn közreműködött Kiss Dalma, Fekete Tekla, Silvia Zervu, Garfield Adrienne és Rózsa Réka. Felházi Ágnes tárlata hétköznapokon 9 és 19 óra között tekinthető meg az Unitárius Egyházközség tanácstermében (Brassai Sámuel utca 6. szám).
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 02:42 | 19 Septembrie, 2013

Felházi Ágnes munkái
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:53 | 19 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "------- munkái ------" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB