Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2013. augusztus 19. - Legszebb utca – legszebb város? fontosság:
Beszélgetés Kolozsvárról a Komp-Press kiadásában megjelenő Kolozsvári beugró című könyv kapcsán. Résztvevők: Horváth Anna alpolgármester, Guttmann Szabolcs építész és a kötet szerkesztői, szerzői.

Időpont: augusztus 19. (hétfő), 15.30 óra
Helyszín: Kolozsvár Társaság, Főtér 22., II. emelet

A rendezvényre a Kolozsvári Magyar Napok keretében kerül sor.
Szeretettel várjuk!
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 16:20 | 18 August, 2013

Lásd a(z) "------ Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2013. augusztus 17. - Kolozsvári beugró – a városról sokféleképpen

Újszerű Kolozsvár-kötettel készül a negyedik Magyar Napokra a Korunk–Komp-Press Kiadó, a város épített öröksége, az utcák és a terek mellett a kulturális intézményekre, a sokak által kedvelt fesztiválokra, valamint az itt működő magyar szórakozóhelyekre is ráirányítva a figyelmet. Interjúk, versek, fényképek és grafikák egyaránt helyet kaptak a Kolozsvári beugró című kiadványban, amelyet elsőként a rendezvénysorozat nulladik napján, a Minerva-házban zajló kiállításmegnyitón (Jókai/Napoca utca 16. szám, délután 6 óra) vehetnek kezükbe és vásárolhatnak meg az érdeklődők, majd másnap a Kolozsvár Társaság székházában is (Főtér/Piaţa Unirii 22. szám, délután fél 4), ahol ennek apropóján szerveznek kerekasztal-beszélgetést.
– A helytörténeti kézikönyvekhez képest ez inkább városhasználati útmutató, amely megmutatja, hogy Kolozsvárról nem csak egyféleképpen lehet beszélni, és főleg nem múlt időben, mint egy muzeális tárgyról vagy egy elsüllyedt Atlantiszról. Kolozsvár hangulatát erőteljesen meghatározzák a benne élők igényei, képzeletvilága, amelyet találkozásaik és beszélgetéseik során építenek – nyilatkozta lapunknak Rigán Lóránd, a Komp-Press Kiadó frissen kinevezett igazgatója, aki Kántor Lajos irodalomtörténésszel közösen szerkesztette a Kolozsvári beugrót. A munkában oroszlánrészt vállalt Adorjáni Panna is, aki a művelődési és szabadidős lehetőségekről szóló ismertetőket írta, valamint interjúkat készített sokakkal, a kulturális személyiségektől kezdve el egészen a kocsmatulajdonosokig.

– Elsősorban azokat a turistákat próbáljuk megcélozni ezzel a könyvvel, akik némiképp türelmetlenül viszonyulnak a város megismeréséhez, vagy csak kevés időt tudnak eltölteni itt. Snittszerű képeket villantunk fel előttük, ezáltal viszont megismerhetik azokat a lényeges pontokat, amelyek a várost fémjelzik. Kibontakozik előttük a városkép, hogy aztán felkerekedjenek, és bejárják Kolozsvárt – részletezte Rigán Lóránd. A zsebkönyvformátumra tervezett, 160 oldalas kiadvány egyik érdekessége, hogy a magas kultúrától az undergroundig sokféle művészeti stílust megmutat, természetesen a kolozsváriak érdeklődésére is számot tartva. Ugyanakkor abban a tekintetben is újdonság a Beugró, hogy nyomtatásban mindeddig nem készült ilyen jellegű kötet, amely a vendéglátóipari egységekkel is foglalkozott volna.

A képeket három fotós – László Miklós, Miklóssy Gyula és Szentes Zágon – készítette, akik a különböző életkorú szerzőkhöz és szerkesztőkhöz hasonlóan szintén eltérő módon viszonyulnak Kolozsvárhoz. – Az ünnepi hangulatok mellett a hétköznapok Kolozsvárja, a modern, folyton nyüzsgő város pillanatai is megelevenednek a felvételeken – fűzte hozzá a kiadó vezetője, ugyanakkor azt is elárulta: a Beugró kétezer példányban jelenik meg.
F.ZS
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 10:05 | 19 August, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2013. augusztus 20. - Kolozsvár kábé – élettel teli városbemutató
Kolozsvári beugró címmel mutatták be tegnap délután a Kolozsvár Társaság székhelyén a Kolozsvári Magyar Napok keretében a Korunk–Komp-Press Kiadó negyedik Kolozsvárról szóló könyvét, amely azonban a megszokott helytörténeti kézikönyvekhez képest a város hajdani és jelenlegi állapotát próbálja egyeztetni, és polifonikusan bemutatni.
A Legszebb utca – legszebb város címmel meghirdetett könyvbemutatón és beszélgetésen részt vett a kötet szerkesztője és több szerzője, a beszélgetést Kántor Lajos, a Kolozsvár Társaság elnöke moderálta.

Rigán Lóránd, a kötet szerkesztője elmondta, hogy nem állt szándékukban megjelentetni a sokadik helytörténeti kézikönyvet, sokkal inkább igyekeztek kikezdeni a műfaj monopóliumát, és rávilágítani arra, hogy milyen sokféleképpen lehet a városról beszélni, hiszen a város nem egy materiális dolog, hanem a benne lakók élményei, elképzelései és elvárásai alkotják. A városlakók hangjainak sokaságából pedig összeállt egy olyan városkép, amely a sétálás szinesztéziás hatását idézi. A könyv másik különlegessége, hogy elsőként jelent meg róla beharangozó videó az interneten, és a történetekhez térképet is rajzoltak három fotós segítségével – mondta Rigán Lóránd.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere is szerzőként szerepel a könyvben. A könyvbemutatón bevallotta, hogy két szempontból is kételyekkel fogadta az ötletet: egyrészt tudta, hogy rengeteg turisztikai ismertető megjelent már a városról, másrészt pedig a líceumi magyar olimpiászokon edzett írói vénájában is bizonytalan volt. Azonban, amikor a rendezvény előtt kézhez kapta a könyvet, minden kételye eloszlott – vallotta be Horváth Anna, és belátta, hogy a mozaikszerű bemutatás mindenki számára élvezhető képet alkot Kolozsvárról.

Adorjáni Panna, aki a kötetben több interjút és beszámolót is közöl, elmesélte: írásaiban igyekezett azt tükrözni, hogy ő milyen, és milyennek látja a várost, ugyanakkor kihívásnak is tekintette, hogy mindenben megtalálja a szerethetőt. Egyik leginspirálóbb találkozásának a Guttmann Szabolccsal, a zenelíceum igazgatói szobáján történő beszélgetését vélte, amely miniatűr tükre a kötetnek.

Guttmann Szabolcs a Szentegyház utcát mutatta be, mint kedvenc utcáját, kifejtve, hogy ez az utca mutatja leginkább a város fejlődését, s ugyanakkor rákfenéjét is: az utca északi részén ugyan még peres hangulat uralkodik, de így legalább megőrződött egy oldal, ahonnan vissza lehet restaurálni a déli oldal enteriőrjét. Az ilyen esetek megelőzése szempontjából lenne fontos a megfelelő adminisztráció, amelyet akár alulról rendeződve is fel lehetne építeni – mondta az építész –, hiszen az élő város maga kell megoldja ezeket a gondokat.

Sepsiszentgyörgyről Kolozsvárra költözéséről, és a város megismeréséről anekdotázott Egyed Ákos történész, elmesélve, hogyan lett a nősüléssel városi polgár, és milyen változásokat tapasztalt a városban az évek folyamán. Demény Péter számára nem az idegeskedés, hanem a személyes történetek jelentik Kolozsvárt, legyen szó akár gyermekkori emlékekről – fogalmazott –, és mivel ezek nem vesznek el, számára a város is örökké élni fog.
HÁROMSZÉKI ESZTER
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:06 | 13 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Kolozsvári beugró - könyvbemutató
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 18:46 | 26 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

Kolozsvári beugró
Legszebb utca – legszebb város? Címmel beszélgettek a Komp-Press kiadásában megjelenő Kolozsvári beugró című könyv kapcsán hétfő délután a Kolozsvár Társaság székhelyén. A beszélgetésen a kötet szerzői és szerkesztői mellett részt vett: Horváth Annna alpolgármester és Guttmann Szabolcs építész is. A kötetről az egyik szerzővel, Adorjáni Pannával beszélgettünk. Szerk. Deák Anita
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:51 | 26 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Agnusi Rádió" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB