Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
A Kolozsvár Társaság rendezvényei a 2013-as Magyar Napokon fontosság:
Augusztus 18. (vasárnap), 18 óra
A Kolozsvári Magyar Napok nulladik napján: Kolozsvári grafikai iskola – egy nagy nemzedék. Képzőművészeti kiállítás a Kolozsvár Társaság rendezésében. Megnyitja: Tibori Szabó Zoltán és Kántor Lajos. (Megnyitó után fogadás.)
Helyszín: Minerva Művelődési Egyesület (Jókai/Napoca u. 16., emelet)

Augusztus 19. (hétfő), 11 óra
A Szervátiusz Múzeum meglátogatása. Tárlatvezető: Kolozsi Tibor szobrászművész.
Partner: a Barabás Miklós Céh.
Helyszín: a Szent Mihály Plébánia udvara, Főtér 15–16. sz.

Augusztus 19. (hétfő), 15.30 óra
Legszebb utca – legszebb város? Beszélgetés Kolozsvárról a Komp-Press kiadásában megjelenő Kolozsvári beugró című könyv kapcsán. Résztvevők: Horváth Anna alpolgármester, Guttmann Szabolcs építész és a kötet szerkesztői, szerzői.
Helyszín: Kolozsvár Társaság, Főtér/Piaţa Unirii 22. II. emelet

Augusztus 19. (hétfő), 18 óra
Szakmai beszélgetés a kolozsvári grafikai iskola nagy nemzedékéről. Kántor Lajos beszélgetőtársai Németh Júlia, Székely Sebestyén György, Tibori Szabó Zoltán.
Helyszín: Kolozsvár Társaság, Főtér/Piaţa Unirii 22. II. emelet

Augusztus 20. (kedd), 16 óra
A Művelődés Egyesület kiadványai. 15 év termése – kiállítás és könyvbemutató. Házigazda Szabó Zsolt.
Helyszín: Kolozsvár Társaság, Főtér 22., II. emelet

Augusztus 21. (szerda), 12 óra
Kolozsvár vonzáskörében. A fotóverseny kiállítással egybekötött eredményhirdetése. A kiállítást megnyitja Farkas György.
Helyszín: Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának Főtérről nyíló terme

Augusztus 23. (péntek), 11 óra
A Kolozsvári Református Egyházközség oklevelei – stúdiókiállítás, megnyitja Ősz Sándor Előd levéltáros.
Helyszín: Kolozsvár Galéria, Főtér 22., II. emelet

Augusztus 23. (péntek), 17 óra
Beszélgetés Balázs László iparművésszel. Beszélgetőtárs Párdy Klára.
Helyszín: New York Kávéház (a volt Continental szálló hallja, a Jókai utca és az Egyetem utca sarkán)

Augusztus 24. (szombat), 12 óra
Tíz éve hunyt el dr. Sebők M. Péter agrárszakember. A megemlékező rendezvényen résztvesznek volt munkatársak, barátok, tanítványok. Házigazda Farkas Imreh Mária és Bódis András
Helyszín: Kolozsvár Társaság, Főtér 22., II. emelet

Augusztus 24. (szombat)
Fotó- és filmművészetről, Koós Ferenc könyvtárából. Fotó- és filmművészettel kapcsolatos kiadványok (lapok, szakkönyvek, albumok) interaktív (lapozgatható) kiállítása.
Helyszín: Kolozsvár Galéria, Főtér 22., II. emelet

A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy a Kolozsvár Társaság a Korunk – Komp-Press Kiadóval közösen a vásár ideje alatt a fesztivál utcában standot is működtet.

Várjuk Önöket!
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 14:38 | 18 August, 2013
 

A negyedik Kolozsvári Magyar Napok nyitógálájának összefoglalója
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:27 | 23 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

2013.08.12. - Forr a város vasárnaptól

Minden eddiginél több, színesebb program várja a látogatókat az augusztus 19–25. között negyedik alkalommal megrendezett Kolozsvári Magyar Napokon. A Kárpát-medence egyik fontos rendezvényévé vált hét napos programsorozat fénypontja az István, a király rockopera lesz, amelyet első ízben mutatnak be a kincses városban.
A szervezők hétfői sajtótájékoztatóján kiderült, a rendezvény 60 különböző helyszínen zajlik, az érdeklődők, összesen 390 programpont közül válogathatnak. A hagyományosnak számító főtéri színpad és a Farkas utcai helyszín mellett a környező mellékutcák is – köztük az Egyetem és a Király utca egy része – bekapcsolódnak a fesztivál forgatagába, így térben is kiterjed a magyar napok.

Gergely Balázs, a fesztivál főszervezője elmondta: a rendezvénysorozat idei költségvetése mintegy 250 ezer euróra rúg, jelenleg a teljes költségvetés 10 százaléka hiányzik még bevételi oldalon, azonban ezt remélhetőleg a rendezvény kezdetéig pótolni tudják, hiszen ígéreteik már vannak támogatóktól.

Hangsúlyozta, a Kolozsvári Magyari Napok részint Kárpát-medencei kulturális seregszemle, részint közeledési pont kíván lenni a többségi román közösség felé. Ezért minden plakát, a KMN honlapja is kétnyelvű, hiszen a kolozsvári román lakosság eddig is pozitívan viszonyult a magyar napokhoz. Ugyanakkor hozzáfűzte: idén nulladik napja is lesz a Kolozsvári Magyar Napoknak: augusztus 18-án vasárnap négy kiállítás is nyílik az eseménysorozat beharangozójaként.

Példátlan, de példaértékű rendezvény

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere példátlannak, de példaértékűnek nevezte a rendezvénysorozatot. Kifejtette, azért is lehetett sikeres a Kolozsvári Magyar Napok, mert egyetlen politikai szervezet sem próbálta kisajátítani, így mindenki egyformán magának érezheti, és jó szívvel részt vehet a színes eseménysorozaton. Hozzáfűzte: az önkormányzatnál a szó jó értelmében rutinná vált a Kolozsvári Magyar Napok helyszíneinek, rendezvényeinek engedélyeztetésével járó hivatalos ügyintézés.

Szabó Lilla, a fesztivál programigazgatója ugyanakkor elmondta: az ifjúsági programoknak a Farkas utca, a gyerekeknek szóló rendezvényeknek a Romkert ad otthont. A Kolozsvári Magyar Filmnapoknak ugyanakkor három helyszíne is lesz, a szokásos Tranzit-házon kívül a Művész+Moziban és a Tiff-házban is lesznek a vetítések. A filmnapok keretében több mint 40 filmet tekinthet meg a mozikedvelő közönség. Ezenkívül 30 irodalmi program, 20 kiállítás is szerepel a rendezvény kínálatában, emellett gazdaság és sport témájú beszélgetésekre is sor kerül.

Sánta Levente fesztiváligazgató elmondta: a három fő színpadon több mint 30 koncertet láthat a közönség. A főtéri színpadon az István a király rockopera mellett többek közt a Lovasi Andrással és Hobóval kiegészülő Csík Zenekar, Zorán, Demjén Ferenc, Szörényi Levente és az Intim Torna Illegál is fellép. A sportcsarnok előtti színpadon idén először rockzenei maratont szerveznek, melynek keretében fellép a húszéves fennállását ünneplő kolozsvári Knock Out és a debreceni Tankcsapda is.
Kiss Előd-Gergely
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:31 | 29 Septembrie, 2013

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB