Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Györkös Mányi Albert Emlékház

vissza
2013. június 19. - KELE BRIGITTA szoprán fontosság:
..., a kolozsvári és düsseldorfi operaház magánénekese lesz a ZeneSzó e havi, egyben évadzáró rendezvényének meghívottja, akivel Horváth Zoltán, az est moderátora beszélget. Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza (Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5/1.) által szervezett eseményre június 19-én, szerdán délután 6 órától kerül sor.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 07:21 | 17 Iunie, 2013
 

2013. június 22. - Két világ között a zenében találva menedékre

Kele Brigitta operaénekessel zárult a ZeneSzó

A Györkös Mányi Albert Emlékházban szerdán ért véget a ZeneSzó elnevezésű rendezvénysorozat első évada. A meghívott ez alkalommal Kele Brigitta operaénekes volt, aki nem csak a Kolozsvári Magyar Operának, hanem a Düsseldorfi Operaháznak is a magánénekese.
R. Wagner Tannhäuser című operájából Erzsébet Csarnok-áriájának előadásával kezdődött a rendezvény, amelyen a házigazda, Horváth Zoltán ezúttal Kele Brigitta operaénekessel beszélgetett. – Ezzel az áriával én köszöntöm a megjelenteket – magyarázta Kele Brigitta operaénekes, aki 2012–2014 között a Düsseldorfi Operaház tagja. A fiatal művésznő elmondta: ötgyerekes nagyváradi családban nőtt fel, ahol a három lány között ő volt a legkisebb. Gyerekkorában többször énekelt a helybéli római katolikus templomban, ahol egyik nővére volt a kántor. Majd Boros-Konrád Erzsébettel kezdte énektanulmányait. Felsőfokú zenei tanulmányait a nagyváradi konzervatóriumban végezte Lavinia Cherecheş növendékeként, aki alig három évvel volt idősebb tanítványánál. Kolozsváron végezte a mesteri tanulmányait, majd 2004 őszén került a Kolozsvári Magyar Operához. Az intézményben hamarosan évi 3-4 szerepet tanult meg és játszott el.

Puccini Gianni Schicchi című operájából Lauretta áriáját adta elő a folytatásban Kele Brigitta, majd mesélt a düsseldorfi operaházi tevékenységéről, amely intézménnyel kétéves szerződést írt alá a 2012–2014-es időszakra. – Estéről estére telt házas előadások vannak, sokkal többet kell dolgozni, mint Kolozsváron. Előadás után mindenki rohan haza, nem úgy, mint itt, amikor a kollégákkal felmegyünk a büfébe, és elbeszélgetünk. Düsseldorfban a rendezők szabad kezet kapnak, és amit a rendező kér, az parancs az előadóművész számára – magyarázta a művésznő a hetven különbözőféle nemzetiségű munkatárssal rendelkező művészeti intézményről.

Ami a beugrásokat illeti, kifejtette: ha valaki betegség miatt lemond egy előadást, egy nap alatt találnak helyettesítőt, akinek a kezébe nyomnak egy DVD-t az illető operáról, majd megtörténik a beugrás. Az is előfordul, hogy a beugró a színpad szélén áll és énekel, míg a beteg énekes eljátssza szerepét a színpadon. – Két világ, a kolozsvári és a düsseldorfi között, a zenében találom meg a menedéket – hangsúlyozta Kele Brigitta, majd elárulta: Düsseldorfban gyakran gyötri a honvágy, főleg azért, mert párja Erdélyben él. Bartók népdalfeldolgozásainak előadása után magyarországi és párizsi vendégszereplései is szóba kerültek. Felvételről tekintettük és hallgattuk meg Lehár Ferenc Víg özvegy című operettjéből a Vilja-dalt. Ennek érdekessége az volt, hogy a rendező egy hajón képzelte el a cselekményt. Amikor tehát a művészek jobbra-balra inogtak a színpadon, ezzel a hajó mozgását jelezték.

Megtudtuk: Nedda szerepe (Leoncavallo: Bajazzók című operájából) fontos állomása Kele Brigitta karrierjének, hiszen mind a párizsi, mind a düsseldorfi operaházban ezzel a szereppel debütált.

A düsseldorfi meghallgatást Kele Brigitta kölcsöncipőben énekelte, amely túl nagy volt, ezért a hatalmas színpad közepére való eljutás is rendkívüli teljesítménynek bizonyult. A művésznő elmondta: vallásos lelkületű családból származik, és az Istenbe vetett hit mindig erőt adott neki a próbatételek elviseléséhez.

A párizsi előadásbeli Nedda áriáját is felvételről hallgathattuk meg. A modern díszlettel és jelmezzel megvalósított darabban a női főszereplő egy teherautó kerekén egyensúlyozva kezdi el áriáját, majd egy lépcső fokán folytatja. Kele Brigitta azt is elárulta, hogy a 2013/2014-es évadban Verdi Traviata című operájának főszerepét fogja énekelni Düsseldorfban. Ezzel a szereppel régi álma valósul meg.
NAGY-HINTÓS DIANA
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 12:41 | 22 Iunie, 2013

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB