Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2013. május 6. - Nyílt Napok a Sapientia Erdélyi Tudományegyetemen fontosság:
2013. május 6–13. között szervezi meg a már hagyományosnak tekinthető Nyílt Napjait a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem kolozsvári Természettudományi és Művészeti Kara.

A rendezvény első napján, hétfőn, 2013. május 6-án Szórvány, anyanyelv és könyvkiadás címmel szervez könyvbemutatóval színesített kerekasztal-beszélgetést a Fehér Holló Médiaklub/Szórványtengelyek és a Sapientia EMTE.

A rendezvény 18 órától kezdődik a Bocskai-ház Óváry termében, terítéken pedig mind a médiaklub tagjainak szórványjáró munkája, feltáró és kapcsolatteremtő tevékenysége, mind kiadói/publicisztikai munkássága.

A beszélgetés moderátori szerepét Szabó Csaba vállalta, míg a Fehér Holló Újságíró-sorozat legújabb kötetét, Kuti Márta: Kincsünk a szó című nyelvművelő publicisztika-füzérét Egyed Emese méltatja.

A kerekasztal további házigazda-hollói:

• Bodó Márta (Keresztény Szó)

• Benkő Levente (Krónika/Művelődés)

• Bodolai Gyöngyi (Népújság)

• Mihály István (Kolozsvári Rádió)

• Simon Ilona (RTV Kolozsvár)

• Ötvös József (Üzenet)

• Szabó Csaba (RTV Kolozsvár)

• Kuti Márta (Népújság/Vásárhelyi Hírlap)
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 20:39 | 05 Mai, 2013

Lásd a(z) "--- Több fotó ---" újságban megjelent cikket itt.
 

2013.05.10. - Kincses szófejtés Kolozsváron és Marosvásárhelyen
Kolozsváron és Marosvásárhelyen egyaránt nagy érdeklődés mutatkozott Kuti Márta vásárhelyi nyelvészpublicista Kincsünk a szó című kötetének bemutatója iránt. A kolozsvári rendezvényen Egyed Emese költő, a vásárhelyin Bodolai Gyöngyi publicista mutatta be a mutatós kiadványt, amely a Fehér Holló Újságírósorozatban jelent meg.

A Sapientia EMT Óváry-termében mintegy harmincan hallgatták május 6-án a Fehér Holló Médiaklub/Szórványtengelyek médiapróza-csapatának élménybeszámolóit. Ötvös József (Üzenet), Bodolai Gyöngyi (Népújság), Bodó Márta (Keresztény Szó), Mihály István (Kolozsvári Rádió), Simon Ilona és Szabó Csaba (RTV Kolozsvár) a terepjárás fontosságáról és a közösséggel való állandó, és élő kapcsolattartás szükségességéről beszéltek, konkrét eseteket hozva fel arra, hogyan tudja az erdélyi magyar média elősegíteni a szórványgondok megoldását. Fontosnak tartották azon erdélyi közhiedelem fokozatos leépítését, miszerint a lelkes média-együttműködésnek, a meggyőződéssel végzett, ember- illetve témacentrikus újságírásnak nincs sem értelme sem keletje. A médiaklub tagjai tucatnyi példát hoztak fel arra, hogy a közösséget komolyan vevő, a médiafogyasztókkal közvetlen és hasznos kapcsolatot teremtő és fenntartó publicistákat milyen érdeklődéssel, sőt szeretettel fogadják. Konkrét példaként a Fehér Holló Újságírósorozatot nevezték meg, amelynek példányait még a legeldugottabb maros-mezőségi településeken is fellapozzák, de szóba került az Erdélyi Napló és a Marosvásárhelyi Rádió terepjáró és közösségépítő tevékenysége is.

Az „új fehér hollót”, Kuti Márta nyelvész-publicistát Egyed Emese mutatta be. Elmondta, nemcsak kiváló olvasószerkesztőként, de lélekbarát emberként is nagyraértékeli munkáját. – Ritka manapság az olyan ember, aki a lexikonok világában nemcsak otthonosan, de kedvvel is barangol, de azoké még ritkább, akik a szófejtés nehézkes folyamatát olyan játékosan tárják a szóra szomjas hallgatóság elé, mint azt Kuti Márta teszi – mondta a népszerű költő és egyetemi oktató. Hozzátette: amennyiben tematikus könyvespolcon keresne helyet a kis kötetnek, Kosztolányi és a kolozsvári nyelvész-kutató Murádin László közé tenné a könyvet.
Kuti Márta játékosan komoly szófejtő-kincskereső nyelvészeti tevékenysége a marosvásárhelyi bemutatón is kiindulási pontot jelentett a recenzens Bodolai Gyöngyi publicista számára. Kolozsvártól eltérően itt, a Maros-parti városban nyilvános interjú formájában ismerkedtek a szép számban egybegyűltek a pernahajderek, terembúrák, maszlagok illetve az alán, finn-ugor, török és óperzsa szógyökerekkel.

A Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesület szervezésében május 9-én az Unitárius Egyházközség tanácstermében lezajlott bemutató a végére egyértelműen nagycsaládias jelleget öltött. A sorozatszerkesztő Szabó Csaba ugyanis azt a Kolozsváron is elhangzott színes megjegyzést elevenítette fel, miszerint a sokoldalú Kuti Márta univerzális értelemben is őszinte barátja a világnak, hiszen a kutyájával nézi a tévét, és nem neheztel négylábú barátjára, ha az titokzatos indíttatást érezve hangosan belecsahol a csókos jelenetekbe.

Kuti Márta Kincsünk a szó című holló-kötetének kettős, azaz kolozsvári és vásárhelyi ikerbemutatóját amolyan plakát-férfimunkának tekintette a Fehér Holló Médiaklub, hiszen – szerintük – sikerült a közvélemény figyelmét ráirányítani arra, hogy a két erdélyi főváros közötti kétórás út könnyebben és gyakrabban járható, mint azt a borúlátók közül sokan gondolják

Fehér Holló Médiaklub
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 22:39 | 14 Iulie, 2013

Lásd a(z) "Erdély ma" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB