Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2013. április 27. -Tükörképek. Forró Ágnes pasztellkiállítása fontosság:
Április 27-én, szombaton du. 5 órakor a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházának emeleti folyósóján Forró Ágnes képzőművészeti kiállítását nyitják meg, a XXII. Festum Varadinum keretében. A 2012-ben bemutatott kiállítás szervezője a kolozsvári Minerva Művelődési Egyesület. A nagyváradi megnyitón beszédet mond a Partiumi Magyar Művelődési Céh részéről Pintér István elnök, a társszervező Kolozsvár Társaság részéről László Miklós titkár, mint programfelelősök.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 18:57 | 23 Aprilie, 2013
 

2013. április 29. - Tükörképek láthatóról és láthatatlanról
Forró Ágnes kolozsvári képzõmûvész, mûvészetterapeuta szürrealista pasztellképeibõl nyílt kiállítás szombat délután a Királyhágómelléki Református Egyházkerület váradi székházának elsõ emeleti elõcsarnokában.
A Tükörképek címû tárlat egy hétig tekinthetõ meg.
A résztvevõket Pintér István,a kiállítást szervezõ Partiumi Magyar Mûvelõdési Céh elnöke köszöntötte. A Festum Varadinum keretében megtartott vernisszázson László Miklós,a Kolozsvár Társaság tagja olvasta föl Tibori Szabó Zoltán újságíró, mûfordító, egyetemi oktató írását. A orró Ágnes munkásságát, mûvészetét méltató cikkbõl az érdeklõdõk egyebek között megtudhatták:az alkotó „a kolozsvári Ion Andreescu Képzõmûvészeti Fõiskolán végezte mûvészeti tanulmányait, a fõiskola kerámia szakán szerzett oklevelet 1987-ben, egy olyan idõszakban,amikor onnan a magyar mûvésztanárok jelentõs részét –esetenként éppen magyar segítséggel – már régen eltávolították.
Forró Ágnesnek azonban szerencséje volt,mert az erdélyi magyar mûvészet legnemesebb hagyományait tthon,festõmûvész desapjától,a szintén rendkívül tehetséges Forró Antaltól sajátíthatta el.”
Pályája kezdetén dolgozott illusztrátorként
a Napsugár és a Szivárvány címû gyermek-lapoknál,továbbá a rendszerváltás utáni új magyar ábécéskönyv rajzait is a mûvésznõ készítette el. Elsõ nagyobb lélegzetû kolozsvári bemutatkozása 1996 júniusában történt a Gy.Szabó Béla Galériában rendezett kiállítása lkalmával. „Már akkor megjelentek Forró Ágnes pasztell-lapjain azok az elemek,amelyekbõl azóta is építkezik,s amelyek attól kezdve mûvészi kifejezésmódjának lválaszthatatlan eszközeivé váltak:az omladozó ház, a régi,olykor bedeszkázott ablak, a beomlás elõtti percben megörökítettháztetõ, a régi ajtók és ablakok vasazata, majd késõbb
’a lenti és a fenti’ világok,az ezeket összekötõ létra, a házát mindig magával cipelõ csiga és így tovább. Az elmúlás fájdalma és az elmúlhatatlanság esélye és sóvárgása már akkor egyaránt megjelent a munkáiban. (…) A mostani kiállítás már teljes pompájában mutatja be ezt a világot, amely azóta – persze – formában,
kompozíció tekintetében és színvilágában is sokat alakult.
Forró Ágnes lapjain új elemek jelentek meg, de ugyancsak a régi mondanivaló hangsúlyozása érdekében. Mára a látható
és a láthatatlan világ közötti határ élesebbé vált, egyik a másik tükörképévé lett, de olyan huncut módon, hogy a nézõ már sokszor azt sem képes megállapítani, hogy tulajdonképpen melyik is a másiknak a tükrözõdése. Hogy a láthatatlan oldalon, a föld vagy víz alatt is folyamatosan épülneképítkeznek a dolgok, amelyeknek egyre gyakrabban gyökereik is vannak, és minden onnan ered tehát, vagy pedig a látható világban létrehozott alkotások tükrözõdnek majd a másik oldalon, s gyökeret eresztve építkeznek öntörvényûen a másik szférában, és ott új életet kezdenek élni. Azt sem könnyû sokszor eldöntenünk,hogy éppen melyik térbõl is tekint ránk ez a világ. Kerámiáiban és textíliáiban a mûvész a pasztelljeinek a világát álmodja ovább. Mondom,hogy álmodja, mert vegyes technikájú alkotásai az amerikai indiánok álomfogóira emlékeztetnek.A mi álmainknak állítana csapdát? Vagy pedig éppen álmaink tükörképének?
Tehát a valóságnak?” A méltató írásában kifejtette: a szürrealista kompozíciók a mûvésznõ világnézetérõl is anúskodnak:Lesz-e jövõnk? A romlást az enyészet kapujából vissza lehet-e fordítani? A válasza pedig egyértelmûen: igen. Ezt a többnyire hideg, kékekbõl,szürkékbõl építkezõ színskálájában megjelenõ sárgák, vörösek és zöldek is hangsúlyosan ugallják.”Forró Ágnesnek a tavaly a kolozsvári Minerva Galériában volt egyéni kiállítása. Ott nemcsak pasztelljeit, hanem kerámiáit is megcsodálhatták az érdeklõdõk.
A mûvésznõ elmondta:a ’80-as években többször járt Váradon. Örömmel fogadta a meghívást, szívesen jött a Körös-parti városba. Mûvészetterápiával kilenc éve foglalkozik.
Az egyik Kolozs megyeikórházban irányítja a személyre szabott kreatív oglalkozásokat.
A pszichés betegségben szenvedõ emberekre jó hatással van a mûvészetterápia,lehet eredményeket elérni.
Az alkotások elvarázsolt világba viszik a szemlélõdõt,ezért mindenképp érdemes llátogatni a tárlatra.
Tóth Hajnal
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 16:41 | 01 Mai, 2013

Lásd a(z) "Reggeli Újság" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB