Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2013. április 20. - A Kelemen Lajos Műemlékvédő Társaság díjátadása fontosság:
x
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 19:55 | 21 Aprilie, 2013
 

2013. április 20. - A Kelemen Lajos műemlékvédelmi díjakat adták át Kolozsváron

A Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Társaság tiszteleti díját adták át szombaton Kolozsváron Répás Zsuzsannának, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárának. A társaság szakmai díjait a sepsiszentgyörgyi Benczédi Sándor, és a kolozsvári Guttmann Szabolcs kapta.
Répás Zsuzsanna méltatásában Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke indokoltnak tartotta a kételyt, hogy a hatalomnak szól-e a díj, vagy a személynek. A kérdésre maga a püspök adott választ, aki elmondta, Répás Zsuzsanna mindig többet tett az erdélyi műemlékvédelem ügyéért, mint amennyit az általa viselt tisztség megkívánt tőle.Benczédi Sándort méltatója, Furu Árpád Erdély legnagyobb műemlékvédőjeként mutatta be, aki építészként is, oktatóként is nagy hatással volt az erdélyi műemlékvédelmi mozgalomra. Legjelentősebb alkotásai között a segesvári evangélikus nagytemplom Europa Nostra nagydíjjal kitüntetett helyreállítását említette.

Guttmann Szabolcsot Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere méltatta. Felidézte a kitüntetett Nagyszeben főépítészeként végzett munkáját, mint mondta, a szászok által épített dél-erdélyi városban elvégzett munkájára az Európa Kulturális Fővárosa cím 2007-es viselése idején irányult különös figyelem. Elmondta, az építészt Kolozsvár főépítészi állásába is meghívták, kinevezését azonban a politikai nézetkülönbségek meghiúsították.

A kolozsvári ferencrendi kolostor refektóriumában tartott díjátadón Németh Zsolt külügyi államtitkár nyitotta meg Maksay Ádám Kolozsvár rejtett kincsei című fotókiállítását. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára bibliai példát idézve jelentette ki: meg kell szólaltatni a köveket. „Ha megmentjük a köveket, a kövek szólni fognak, és életben tartják azt a közösséget, amely megalkotta azokat” - jelentette ki Németh Zsolt.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:58 | 21 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

2013. április 22. - Átadták a Kelemen Lajos műemlékvédelmi díjakat

Első alkalommal adta át műemlékvédelmi díjait a kolozsvári székhelyű Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Társaság. A szervezet az idei, március 9-i közgyűlésén jelentette be a Kelemen Lajos-díj megalapítását, amellyel névadója halálának 50. évfordulójára emlékezik. A díjjal olyan személyeket tüntetnek ki, akik a műemlékek helyreállításában, gondozásában, védelmében vagy népszerűsítésében, művészettörténeti értékelésében kimagasló eredményeket értek el, de azok is esélyesek, akik jelentős támogatással járultak hozzá a műemlékek megóvásához, restaurálásához. Az elismeréseket évente, a műemlékvédelmi világnapon (április 18.), vagy ahhoz közel eső dátumon adják át. A szombati ünnepségen egy tiszteleti és két szakmai díjat osztottak ki, előbbit Répás Zsuzsanna kapta, szakmai díjban pedig Benczédi Sándor és Guttmann Szabolcs részesült.
A Kelemen Lajos Műemlékvédelmi Társaság (KLMT) és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa által szervezett rendezvényre a Ferenc-rendi kolostor refektóriumában került sor, ahol Gaal György, a KLMT elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Az eseményen jelen volt Németh Zsolt, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke, Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövete, Magdó János kolozsvári főkonzul, valamint Horváth Anna, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármestere.

Bevezetőjében Gaal György elmondta: a díjnak két fokozatát különböztetik meg, a tiszteleti díjat – ezt olyan személyek kapják, akik bár nem szakemberek, de hathatósan előmozdítják a műemlékvédelem ügyét –, valamint a szakmait, amellyel olyan szakembereket tüntetnek ki, akik ténylegesen tevékenykednek a műemlékvédelem területén.

Elsőként a tiszteleti díjat adták át, amelyet idén Répás Zsuzsanna, Magyarország nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kapott, a díj indoklása szerint: „A Kárpát-medencei műemlékvédelmi támogatási rendszer kialakításáért”. Laudációjában Kató Béla kifejtette: sokakban felmerül a kérdés, miért esett rá a választás. A püspök úgy vélte, a kételkedés természetes akkor, amikor egy kormányon lévő párt politikusát éri ez a megtiszteltetés, hiszen sokan felteszik a kérdést: a hatalomnak szól-e vagy a személynek. Kató Béla szerint „a kételkedésen túl ez a díj biztosan a személynek szól, annak a Répás Zsuzsannának, aki nem csupán az elmúlt három év alatt viselte szívén az erdélyi magyarok iskoláinak, templomainak, és egyéb intézményeinek a sorsát”.

A szakmai díjakat idén két építésznek ítélték oda: Benczédi Sándornak (Sepsiszentgyörgy) és Guttmann Szabolcsnak (Kolozsvár). A Benczédi Sándort méltató Furu Árpád műemlékvédelmi szakmérnök szerint „a jó műemlékvédő hivatástudatból lesz műemlékvédő, zavarja, hogy életterét mások megváltoztatják, elrondítják. Minél inkább növeli szakmai tapasztalatait, annál inkább tudatosítja, hogy nagyon sok mindent nem tud, ezért folyamatosan tanul”. Furu Árpád szerint a műemlékvédő ugyanakkor azt is tudja, hogy a műemlékvédelem csapatmunka, és azt is, hogy a sikernek ára van és nem titka, ezért megfeszítetten és makacsul dolgozik.

Guttmann Szabolcs méltatására Horváth Annát, Kolozsvár alpolgármesterét kérték fel, aki hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés számára, hogy Nagyszeben volt főépítészét, a Romániai Építészkamara Erdélyi Szervezetének vezetőjét laudálhatja. Elhangzott: Guttmann Szabolcs neve elválaszthatatlanul összefonódik a Nagyszeben – Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerésével, illetve ennek a projektnek a lebonyolításával. 2007-ben szülővárosa, Kolozsvár főépítészi tisztségének betöltésére kap felkérést, amelyre a Nagyszeben Kulturális Főváros projektben vállalt feladatai lezárulását követően mond igent. Ennek jegyében 2008-ban visszatér Kolozsvárra, de kinevezése a politikai erőviszonyok megváltozása után elmarad. Szakmai méltatásában Horváth Anna kitért a díjazott nagyszebeni és kolozsvári munkásságára, végül pedig kiemelte: Erdély-szerte elismerik Guttmann Szabolcs szaktudását, magyar, román és német közösségek igénylik tanácsait, közreműködését. „Személy szerint hiszem és remélem, hogy Kolozsvár, az itteni városvezetés, a helyi érdekeket felismerve értékelni és értékesíteni tudja az általa képviselt európai szintű szakmaiságot, és felül tud emelkedni a kicsinyes politikai számítgatásokon”, jegyezte meg az alpolgármester.

A díjak átadása után Németh Zsolt méltatta Kelemen Lajos életét és munkásságát, ugyanakkor megnyitotta Maksay Ádám: Kolozsvár rejtett kincsei című fotókiállítását. A tárlat anyagát a rendezvény végén a szerző felajánlotta a most épülő Sapientia Egyetem épületének belső díszítésére.

Az ünnepség művészi műsorral zárult, amelyben közreműködött Zongor Réka színművészeti szakos hallgató, valamint Márkos Albert és Szőcs Márton hegedűművészek.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 05:19 | 22 Aprilie, 2013

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB