Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Minerva ME

vissza
2013. április 22. - CSÓKA SZILÁRD ZSOLT ÉS GERGELY MIKLÓS-CSABA fontosság:
...egyéni festészeti kiállítása nyílik meg április 22-én, hétfőn 17 órakor a Minerva Művelődési Egyesület Jókai/Napoca utca 16. szám alatti alagsori galériájában. Megnyitja: Tibori Szabó Zoltán. Közreműködik Szántó Loránd (hegedű) és Halmen József (gitár).
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 07:24 | 20 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "---- Több fotó ---" újságban megjelent cikket itt.
 

2013. április 24. - Két fiatal művész, két mesterjelölt, egy kiállítás
Játékosság, komolyság, alázat, fájdalom, öröm, empátia egy nagy adag cinizmussal körítve – azaz újabb két fiatal képzőművész mutatkozhatott be a közönség előtt a Minerva Művelődési Egyesület jóvoltából: Csóka Szilárd Zsolt és Gergely Miklós-Csaba, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem mesteri szakos diákjainak tárlatát hétfőn délután nyitották meg a Minerva pincegalériájában. A kiállított festményeket Tibori Szabó Zoltán, az egyesület elnöke méltatta, a megfelelő zenei aláfestésről pedig Halmen József (gitár) és Szántó Loránd (hegedű) gondoskodott.


Első ránézésre két teljesen külön világ találkozásának lehetnek szemtanúi a tárlatra ellátogatók. Csóka Szilárd Zsolt vásznain színek és vonalak szinte rendszertelen kavalkádjából születnek meg a formák. Mindenféle szépítés nélkül, önmaguk valóságához hűen lépnek elő az alakok, akik által nemegyszer kritikusan ábrázolódik a valóság. Ezzel szemben Gergely Miklós-Csaba festményei sokkal visszafogottabbak. Kordában tartott körvonalak, finom színhatások jellemzik ezt a világot, titokzatos, mégis kibontakozik a művész sokoldalúsága.

Végeredményben azonban, ahogyan azt Tibori Szabó Zoltán is elmondta, alkotásaik tematikailag egységet teremtenek, mindketten ugyanannak a folyamatnak, az élet rezdüléseinek megörökítésére vállalkoztak, ehhez a feladathoz pedig mindketten egyformán komolyan viszonyultak. Igaz, ábrázolásaik nem mindig a boldog, gondtalan világot tükrözik, ám csak körül kell nézni magunk körül, és megértjük, miért.

A két mesteris diák ugyan – egyetemüknek és csereprogramoknak köszönhetően – megtette már az első lépéseket, túl vannak már első bemutatkozásukon. Mégis, a teltházas megnyitó és a kiállított művek egyaránt arra mutatnak rá, hogy a fiatal alkotók felkarolására igenis nagy szükség van, és hogy megéri odafigyelni feltörekvőben lévő diáktársainkra.

Csóka Szilárd Zsolt és Gergely Miklós-Csaba tárlata május 10-ig, munkanapokon 10 és 14 óra között tekinthető meg a Jókai/Napoca utca 16. szám alatt.

SIMÓ HELGA
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 12:07 | 24 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2013. április 27. - Érzékenység és kiszolgáltatottság

Csóka Szilárd Zsolt és Gergely Miklós-Csaba festményei a Minervánál

Két fiatal művész, két mesterje lölt mutatkozik be városunk közönségének a Minerva Galériában (Minerva-ház, Jókai/Napoca u. 16. szám, alagsor). Csóka Szilárd Zsolt és Gergely Miklós-Csaba a kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetem festészeti szakos mesteri programjának hallgatói, előbbi végzős, utóbbi pedig elsőéves. A legszebb életkorát éli mindkettő, a huszonötödik évüket tapossák. Olyan életkor ez, amikor alkotó energiájának és tudásszomjának tetőfokán az ember úgy érzi, hogy bevehetetlen akadályok nincsenek.
Csóka Szilárd-Zsolt Marosvásárhelyen született, középfokú tanulmányait 2008-ban a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum festészeti szakán végezte. 2008 és 2011 között a kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetem festészeti szakának hallgatója volt. 2010 őszétől, Erasmus-ösztöndíjjal, egy félévet töltött Spanyolországban, a Castilla-La Mancha-i Cuenca Egyetemen; 2011 ősze óta váro sunk képzőművészeti egyetemén mesteri képzésben részesül. Első alkalommal, 2008-ban, szülőváro sának Philo tea Klubjában rendezett egyéni kiállítást, majd 2009-ben ugyanott csoportkiállításon vett részt. Munkáit a közönség 2011-ben a spanyolországi Castillo Galériában, továbbá a kolozsvári egyetemi tanulmányzáró tárlaton is láthatta.

Gergely Miklós-Csaba Csíkszeredában született, és 2009-ben ugyanott érettségizett a Nagy István Művészeti Líceum festészeti szakán. 2009 és 2012 között ő is a kolozsvári Képzőművészeti és Design Egyetem festészeti szakán folytatta egyetemi tanulmányait, tavaly ősszel pedig az egyetem mesterképző programjára is felvételt nyert. Munkáit 2012-ben két alkalommal is láthatta a nagyérdemű kolozsvári közönség, az Apáczai Galériában rendezett februári Portré, illetve a márciusban megnyílt Színhangzat című csoportos kiállításokon.

A két fiatal alkotó által most kiállított munkák eddigi tevékenységük összegzését képezik. Az alkotásaik tematikailag egységet alkotnak, mindketten énjük felfedezésére, e folyamat rezdüléseinek megörökítésére vállalkoztak, és ehhez a feladathoz egyformán komolyan viszonyultak. A teljesítmény önmagában véve is figyelemre méltó, s lehetővé teszi annak megállapítását is, hogy a két mesterjelölt birtokolja a feladatok bravúros elvégzéséhez szükséges szakmai tudást. Jó formaérzékről, a rajz és a szín összhangja megteremtésének nagyszerű készségéről győzik meg a nézőt.
Csóka Szilárd-Zsolt vásznain a színek és a vonalak kavalkádjából kerekedik ki a látvány, és az effektus nem marad el. Az összhatás – a művész hangulatának megfelelően – komolyságot, pajkosságot, alázatot, fájdalmat, örömet, empátiát, de esetenként cinizmust is sugallhat. A képek, sajátos eszközökkel, a megélt világot teremtik újra, olyannak, amilyen, és anélkül, hogy azt szépíteni akarnák. A szemlélődésre kínált terméke némely esetben éppen hogy kíméletlen kritikával varázsolja szemünk elé a még kíméletlenebb valóságot.

Gergely Miklós-Csaba visszafogottabb, nála a kordában tartott forma és a finom árnyalatokra bontott szín rafinált párbeszédéből születik a mondanivaló. Valamivel titokzatosabb művésztársánál, ő sem fedi fel egy csapásra önmagát; lépésről lépésre kell követnünk őt ahhoz, hogy a misztérium megoldódjék. Az eredmény nem kevesebb érzékenységet és egyben kiszolgáltatottsági érzést sugall, és jó adag leleményességre utal. A munkákból végül sokarcú és hangulatokban szintén dúskáló egyénisége bontakozik ki.

Mindkét fiatal művészt ígéretes alkotónak és tehetségnek tekintjük. A munkáikból áradó általános hatás ugyan nem minden esetben a derűlátás, a bizakodás és az életigenlés, ezt viszont elsősorban a társadalomnak, az életkörülményeknek a számlájára írhatjuk. Önarcképeik sem a magamutogatás legyőzhetetlen vágyának termékei. Kétségtelen azonban, hogy ha ezzel az erővel és elkötelezettséggel folytatják, a legjobb úton haladnak majd tovább a szakmai kiteljesedés és az általános elismertség irányába. Ehhez mindkettőjüknek sok sikert kívánunk, az eddigi eredményeikhez gratulálunk.

(Elhangzott április 22-én, a kiállítás megnyitóján. Csóka Szilárd-Zsolt és Gergely Miklós-Csaba tárlata május 10-ig, munkanapokon 10 és 14 óra között tekinthető meg a Minerva Galériában, Minerva-ház, Jókai/Napoca utca 16. szám, alagsor).
TIBORI SZABÓ ZOLTÁN
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:08 | 27 Aprilie, 2013

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB