Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Kolozsvári Magyar Főkonzulátus

vissza
2013. április 18. - Pénzmágnes fontosság:
Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, együttműködésben a Romániai Magyar Közgazdász Társasággal és a Magyar Mágnás Egyesülettel 2013. április 18-án, csütörtökön, 10.00 órai kezdettel szeretettel meghívja az Apáczai Csere János Líceum (Kolozsvár/Cluj-Napoca Király utca/Str. I. C. Brătianu 26. szám) első emeletén tartandó sajtótájékoztatóra.

A sajtó munkatársai előtt Magdó János főkonzul, Szőcs Endre RMKT ügyvezető igazgató, Pénzmágnes.ro főszervező, valamint a „Pénzmágnes - kulcs a gyarapodáshoz” verseny támogatói ajándék köteteket adnak át az iskola diákjainak, vezetőinek, és tájékoztatást nyújtanak a verseny fejleményeiről.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 21:31 | 19 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "---- Még több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

Pénzmágnes – kulcs a gyarapodáshoz
SZERKESZTŐ: Székely Blanka
OPERATŐR: Tofán Zsolt
VÁGÓ: Péter Anna
  
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:14 | 20 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "-- ETV ---" újságban megjelent cikket itt.

Sajtóközlemény

Április 25-én délután lezajlott a „Pénzmágnes - kulcs a gyarapodáshoz” elnevezésű, magyar nyelvű közgazdasági tanulmányi verseny első, online fordulója. A kezdeményezés iránti nagy érdeklődést jelzi, hogy a www.penzmagnes.ro honlapot 2.047-en, a Facebook-oldalt pedig 14.390-en tekintették meg.

A versenyre 452 diák regisztrált 67 erdélyi közép- és szakiskolából, a regisztráltak közül végül 266-an töltötték ki az 50 kérdésből álló tesztet. A legtöbb diák a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumból jelentkezett, köszönetképpen ők egy a Szervezők által felajánlott ajándékcsomagot vehetnek át. Az összpontszám felét teljesítő diákok oklevelet kapnak.

Az verseny első 20 helyezettje május 24-én Kolozsváron részt vehet a döntőben. Az első három helyen végzett diák értékes pénznyereményekben részesül, és különdíjak kiosztására is sor kerül.

Köszönjük minden diáknak a részvételt. A szervezők fontosnak tartották a széles körű, összerdélyi mobilizálást annak érdekében, hogy a versenyre való felkészülés során minél több magyar gyerek szerezhessen olyan alapvető és gyakorlati gazdasági-pénzügyi ismereteket, amelyeket a mindennapokban kamatoztathat. A magyar nyelvű közgazdasági szakzsargon megismerése ugyancsak minden résztvevő hasznára válik. Így azok számára sem volt hiábavaló a versenyzés, akik végül nem kerültek a továbbjutók közé.

Köszönjük a résztvevő középiskolák igazgatóinak, szaktanárainak, a tanfelügyelőknek, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetségnek, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek és a sajtó munkatársainak, hogy felkarolták a kezdeményezést és eljuttatták a verseny hírét az érdekeltekhez.

Külön ki szeretnénk emelni az esemény anyagi támogatóit. Bár nem pénzügyi intézményekről van szó, e cégek fontosnak tartották, hogy hozzájárulásukkal elősegítsék az erdélyi fiatalok ismereteinek bővítését, felismerve azt, hogy a jelen felkészült diákjai a közeljövőben az erdélyi gazdasági élet értékes szereplőivé válhatnak.

Kolozsvár, 2013. április 25.

Magdó János Szécsi Kálmán Bitai László
főkonzul RMKT elnök Magyar Mágnás Egyesület
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 17:56 | 26 Mai, 2013

Eredmény
Az alábbiakban tájékoztatjuk a sajtót a Pénzmágnes – út a gyarapodáshoz című középiskolai vetélkedő mai döntőjének végeredményéről.


Első helyezett, nyereménye 500 euró:

Bagoly Szabolcs Szilágysomlyó
Simion Bărnuţiu Főgimnázium XI. Osztály


Második helyezett, nyereménye 300 euró:


Pataki Ildikó Székelyudvarhely
Tamási Áron Elméleti Liceum XI. Osztály

Harmadik helyezett, 200 euró:


Szász Bálint Székelyudvarhely
Tamási Áron Gimnázium X. OsztályKülöndíjasok:

Magdó Sándor Tg. Mures
Bolyai Farkas Elméleti Líceum IX. Osztály

Vaida Zsolt Szatmárnémeti
Kölcsey Ferenc Főgimnázium XI. Osztály

Timár Zoltán Péter Csikszereda
Joannes Kájoni Szakközépiskola X. Osztály

Varga Csilla Laura Szatmárnémeti
Kölcsey Ferenc Főgimnázium XI. Osztály

Köpecsiri Kinga Négyfalu
Áprily Lajos Főgimnázium X. Osztálydr. Szűcs Zoltán

konzul
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 17:58 | 26 Mai, 2013

Működik a Pénzmágnes

Erdélyi középiskolások pénzügyi ismereteit mérték fel egy verseny keretében Kolozsváron a Romániai Magyar Közgazdásztársaság (RMKT) és Magyarország kolozsvári főkonzulátusa szervezésében.

A Pénzmágnes – kulcs a gyarapodáshoz elnevezésű magyar nyelvű közgazdasági tanulmányi versenyről Magdó János főkonzul elmondta: az ötletet Bitai László közgazdásznak a Pénzügyi kézikönyv című, középiskolásoknak szánt könyve adta, amelyet tananyagként használhattak a diákok. Négyszáznegyvenen jelentkeztek a versenyre, kétszázötvenen töltötték ki az ötven kérdésből álló online tesztsort, és közülük válogatták ki a legjobb huszonegyet, aki pénteken Kolozsváron vettek részt a verseny második fordulóján.

A főkonzul szerint a verseny elérte a célját, hiszen sikerült Erdély számos iskolájába eljuttatni a verseny hírét, és megmozgatni az ottani diákságot. A rendezvény fő támogatói kolozsvári vállalkozók voltak, akik a főkonzul szerint megértették, hogy előbb-utóbb a mostani diákok közül kell kiválasztaniuk jövendő munkatársaikat, így érdemesnek tartották a támogatást.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 18:08 | 26 Mai, 2013

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

A második fordulóba továbbjutott diákok névsora


A kolozsvári döntőbe jutott diákok névsor szerint: Név Középiskola
Abodi Szilárd Mihai Eminescu Pedagógiai Líceum
Bagoly Szabolcs Simion Barnutiu Főgimnázium
Bordi Beatrix Marosvásárhelyi Református Kollégium
Farkas Eszter Báthory István Elméleti Líceum
Hallai Klementina Gergardinu Római Katolikus Teológiai Líceum
Házy Dorottya Apor Péter Szakközépiskola Kézdivásárhely
Ionas Henrietta Zajzoni Rab István Középiskola
Kertész Norbert Tamási Áron Elméleti Líceum
Köpecsiri Kinga Áprily Lajos Főgimnázium
László Zoltán Salamon Ernő Elméleti Líceum
Magdó Sándor Bolyai Farkas Elméleti Líceum
Pál Fruzsina Tamási Áron Gimnázium
Pataki Ildikó Tamási Áron Gimnázium
Soare Szende Sepsiszentgyörgyi Református Kollégium
Szabó Eszter Mikes Kelemen Elméleti Líceum
Szász Bálint Tamási Áron Gimnázium
Timár Zoltán Péter Joannes Kájoni Szakközépiskola
Vaida Zsolt Kölcsey Ferenc Főgimnázium
Varga Csilla Laura Kölcsey Ferenc Főgimnázium
Vári Kinga Mihai Eminescu Szakközépiskola
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 18:10 | 26 Mai, 2013

2013. április 19. - Pénzmágnes: ragadjon rád 500 euró!
Kevesebb mint egy hét múlva, április 24-én éjfélkor zárul a regisztráció a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) és a Magyar Mágnás Egyesület által középiskolásoknak szervezett, 500 eurós fődíjú közgazdasági versenyre – emlékeztette az Apáczai-líceum diákjait tegnap Magdó János, Magyarország kolozsvári főkonzulja. A diplomata Szőcs Endre, az RMKT ügyvezető igazgatója, valamint a versenyt támogató Mendola Group vezérigazgató-helyettese, Székely Tibor társaságában látogatott az Apáczai Csere János Elméleti Líceum két osztályába, ahol könyveket is osztogattak: Bitai László Pénzügyi kézikönyvét, amely egyfajta tananyag a versenyhez, és amely azért is kötődik szorosan a versenyhez, mert a kiadvány kolozsvári bemutatóján pattant ki a verseny megszervezésének ötlete.
Magdó János főkonzul nem véletlenül választotta a közgazdasági verseny népszerűsítésének helyszínéül az Apáczai-líceumot, hiszen – mint azt az eseményen tett sajtónyilatkozatában Vörös Alpár iskolaigazgató is kifejtette –, az Apáczai jelenleg az egyetlen kolozsvári és egyben Kolozs megyei líceum, amely közgazdasági szakosztályt működtet. A főkonzul a sajtónak elmondta: eddig már több mint 200-an regisztráltak a versenyre, és ezúttal is mindenkit arra biztat, hogy éljen e lehetőséggel, hiszen „egy kicsit olyan ez, mint az olimpia: a részvétel számít, (…), az, hogy a diákok felkészüljenek az életre – ez ugyanis a célja a versenynek”.

Vörös Alpár arról is beszámolt, hogy a könyv szerzőjével már több éve együttműködnek. „Ő volt az, aki ezen könyv megírása előtt gyakorlatilag az iskolánkban tesztelte le azt, hogyan adható át az a pénzügyi tudás, amely a mai ifjúság számára szükséges. Azzal keresett meg két és fél éve, hogy neki lenne egy oktatási programja középiskolások számára, és azt szívesen, ingyen és bérmentve felajánlja diákjainknak. Így indult be iskolánkban a Pénzmágnás klub, amely a mai napig is sikerrel működik. Bitai László nagyon bonyolultnak tűnő pénzügyi fogalmakat ismertetett meg számukra közérthetően a diákokkal, megmutatva azok hasznát, jelenlétét a mindennapi életben. Így született meg végül ez a kötet, amely nemrég jelent meg. Nagyon örülök annak, hogy a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa felkarolta ezt a kezdeményezést, hiszen a szerző mindent ingyen és bérmentve tesz annak érdekében, hogy a magyarság pénzügyi kultúrája gyarapodjon, és ezáltal a magyarság is szolidabb anyagi alapokon állva tudja tervezni életét” – összegzett az igazgató, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy Bitai könyve az egyetlen olyan pénzügyi könyv, amely a gyerekvállalás kérdését is felveti, és a nagycsalád mellett teszi le a garast.

Székely Tibor, a versenyt támogató Mendola Csoport vezérigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az iskola nem tanít az életre, éppen ezért van szükség az ilyen versenyekre, illetve kiadványokra, amelyek gyakorlati útmutatást adnak, jelen esetben a pénzügyekről. Szőcs Endre, a Pénzügyi kézikönyvet kiadó Romániai Magyar Közgazdász Társaság ügyvezető igazgatója a megjelenés körülményeiről szólva arra emlékeztetett, hogy az RMKT egyik célja az, hogy úgymond hasznosabb legyen a romániai magyar társadalom életében, ezért adták ki ezt a sok hasznos pénzügyi tanácsot nyújtó kézikönyvet is. Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette: a közeljövőben további kézikönyvekkel igyekeznek segíteni az érdeklődőket, hogy a különböző gazdasági kérdésekben könnyebben eligazodjanak.

A Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság és a Magyar Mágnás Egyesület által meghirdetett verseny egyébként kétfordulós, egyéni tanulmányi megmérettetés, amely középiskolásokhoz szól, Pénzmágnes – Kulcs a gyarapodáshoz címmel. A versenyen minden erdélyi magyar középiskolás részt vehet, az indulni szándékozók április 24-én éjfélig regisztrálhatnak a penzmagnes.ro honlapon. Másnap, 25-én 14–16 óra között kerül sor a verseny első fordulójára, az 50 kérdésből álló tesztre a diákok egyénileg, online kell hogy válaszoljanak a honlap felületén. A május 25-i, kolozsvári döntőben a legjobb 20 diák méri össze tudását; a feladatok között esettanulmányok, kifejtős kérdések várhatóak, a díjak odaítéléséről egy szakemberekből álló zsűri dönt. A verseny fődíja 500 euró, második díja 300 euró, harmadik díja 200 euró készpénz, ezenkívül különdíjakat is osztanak. A honlap tartalmazza a versenyszabályokat és a felkészüléshez szükséges anyagokat is, így letölthető onnan a már említett, Bitai László által elsősorban fiataloknak írt Pénzügyi kézikönyv is.

Az eseményen készült fotóriport és videó megtekinthető a www.szabadsag.ro-n, a Riport, illetve a Bonifácz rovatban.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 18:24 | 26 Mai, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2013.04.26. - Megvolt a Pénzmágnes első fordulója

Lezajlott a Pénzmágnes - kulcs a gyarapodáshoz elnevezésű, magyar nyelvű közgazdasági tanulmányi verseny első, online fordulója április 25-én délután. A kezdeményezés iránti nagy érdeklődést jelzi, hogy a www.penzmagnes.ro honlapot 2047-en, a Facebook-oldalt pedig 14 390-en tekintették meg.

A verseny főszervezője Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság és a Magyar Mágnás. A Sapientia EMTE kolozsvári kara partnerként szerepelt a projektben.

A versenyre 452 diák regisztrált 67 erdélyi közép- és szakiskolából, a regisztráltak közül végül 266-an töltötték ki az 50 kérdésből álló tesztet. A legtöbb diák a nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégiumból jelentkezett, köszönetképpen ők egy, a Szervezők által felajánlott ajándékcsomagot vehetnek át. Az összpontszám felét teljesítő diákok oklevelet kapnak.

Az verseny első 20 helyezettje május 24-én Kolozsváron részt vehet a döntőben. Az első három helyen végzett diák értékes pénznyereményekben részesül, és különdíjak kiosztására is sor kerül.

Köszönjük minden diáknak a részvételt. A szervezők fontosnak tartották a széles körű, összerdélyi mobilizálást annak érdekében, hogy a versenyre való felkészülés során minél több magyar gyerek szerezhessen olyan alapvető és gyakorlati gazdasági-pénzügyi ismereteket, amelyeket a mindennapokban kamatoztathat. A magyar nyelvű közgazdasági szakzsargon megismerése ugyancsak minden résztvevő hasznára válik. Így azok számára sem volt hiábavaló a versenyzés, akik végül nem kerültek a továbbjutók közé.

Köszönjük a résztvevő középiskolák igazgatóinak, szaktanárainak, a tanfelügyelőknek, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetségnek, a Romániai Magyar Középiskolások Szövetségének, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek és a sajtó munkatársainak, hogy felkarolták a kezdeményezést és eljuttatták a verseny hírét az érdekeltekhez.

Külön ki szeretnénk emelni az esemény anyagi támogatóit. Bár nem pénzügyi intézményekről van szó, e cégek fontosnak tartották, hogy hozzájárulásukkal elősegítsék az erdélyi fiatalok ismereteinek bővítését, felismerve azt, hogy a jelen felkészült diákjai a közeljövőben az erdélyi gazdasági élet értékes szereplőivé válhatnak.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 18:31 | 26 Mai, 2013

2013. május 28. - Ötszáz euró ragadt a gimis diákokra
Pénteken került sor a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság és a Magyar Mágnás Egyesület által szervezett Pénzmágnes – kulcs a gyarapodáshoz elnevezésű, magyar nyelvű közgazdasági tanulmányi verseny második, döntő fordulójára Kolozsváron.

A versenyre 67 erdélyi középiskolából közel 500 tanuló nevezett be. Áprilisban, az első fordulóban 50 kérdésből álló tesztet kellett megoldaniuk a diákoknak, akik közül a legjobb 21 jutott a kolozsvári döntőbe.

A Tamási Áron Gimnáziumból jelentkező 17 tanulóból 4 jutott a második fordulóba, így a „Gimiből” jutottak legtöbben a döntőbe. „A verseny egyedisége abban nyilvánult meg, hogy a zsűri nemcsak a pénzügyi és tőzsdei fogalmak ismeretét mérte fel teszt által, hanem egy esettanulmány bemutatásának keretében a diákok befektetési elképzeléseit, a döntésük megalapozottságát és kockázatvállalását is alaposan megvizsgálta. A díjak nagyon vonzóak voltak: 500, 300, 200 euró készpénz. Vonzották is a pénzt a „gimisek”, a második (Pataki Tímea XI. C) és harmadik (Szász Bálint X. A) helyet sikerült megszerezniük, így összesen 500 eurót hoztunk el a versenyről. (…) Jó lenne, ha az iskolánk is hasonló módon vonzaná az épület felújításához szükséges pénzt” – nyilatkozta az esemény kapcsán Dimén-Varga László, a gimis diákok felkészítő tanára.

Az ötszáz eurós fődíjat a szilágysomlyói Bagoly Szabolcs, a Simion Bărnuţiu Főgimnázium tanulója vitte haza, a Főkonzul Különdíját Köpecsiri Kinga – Áprily Lajos Főgimnázium, Brassó – érdemelte ki.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 05:55 | 28 Mai, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2013. május 25. - Erdélyi középiskolások pénzügyi ismereteit mérték fel

Erdélyi középiskolások pénzügyi ismereteit mérték fel egy verseny keretében Kolozsváron a Romániai Magyar Közgazdásztársaság és Magyarország kolozsvári főkonzulátusa szervezésében.

A Pénzmágnes - kulcs a gyarapodáshoz elnevezésű magyar nyelvű közgazdasági tanulmányi versenyről Magdó János főkonzul az MTI-nek pénteken elmondta: az ötletet Bitai László közgazdásznak a Pénzügyi kézikönyv című, középiskolásoknak szánt könyve adta, amelyet tananyagként használhattak a diákok.

Négyszáznegyvenen jelentkeztek a versenyre, kétszázötvenen töltötték ki az ötven kérdésből álló online tesztsort, és közülük válogatták ki a legjobb huszonegyet, aki pénteken Kolozsváron vettek részt a verseny második fordulóján. A főkonzul szerint a verseny elérte a célját, hiszen sikerült Erdély számos iskolájába eljuttatni a verseny hírét, és megmozgatni az ottani diákságot.

A rendezvény fő támogatói kolozsvári vállalkozók voltak, akik a főkonzul szerint megértették, hogy előbb-utóbb a mostani diákok közül kell kiválasztaniuk jövendő munkatársaikat, így érdemesnek tartották, hogy pénzt fordítsanak egy ilyen versenyre.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:27 | 28 Mai, 2013

Lásd a(z) "Új Magyar Szó" újságban megjelent cikket itt.

Gimis siker a Pénzmágnesen
Pénzügyi és közgazdasági tudásukat mérhették fel az erdélyi középiskolások. A Pénzmágnes - kulcs a gyarapodáshoz elnevezésű versenyen Székelyudvarhely kiválóan teljesített. A Tamási Áron Gimnázium diákjai egy második és egy harmadik díjjal tértek haza.
 
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:32 | 28 Mai, 2013

Lásd a(z) "Digital3tv" újságban megjelent cikket itt.

"Pénzmágnes - kulcs a gyarapodáshoz" - díjátadás
xx
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 22:45 | 30 Mai, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB