Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Györkös Mányi Albert Emlékház

vissza
2013. április 24. - Gally A. Katalin fontosság:


...festészeti és grafikai kiállítása nyílik meg 2013. április 24-én, szerdán, 18 órakor az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5/1).


Az alkotásokat Székely Sebestyén György művészettörténész méltatja.


A kiállítás megtekinthető 2013. május 15-ig, hétköznapokon 13-17 óráig.


Szeretettel várjuk a művészetkedvelő közönséget!
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 07:23 | 18 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "---- Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2013. április 26. - Gally A. Katalin, az árnyalatok festője
– Ha a képeken érzékelhető kéket, zöldet, vöröset közelről megnézzük és elemeire lebontjuk, láthatjuk, hogy összetevőik tompa, élettelen színek. Ezekből az árnyalatokból épülnek fel érzékeny és finoman színezett képei. Festményeinek ereje és határozottságuk ebből a színtudományból ered – magyarázta Székely Sebestyén György művészettörténész szerdán délután, Gally A. Katalin festészeti és grafikai tárlatának megnyitóján az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában. Hozzáfűzte: a kiállító művész képeinek üzenetét a korántsem hivalkodó színtudás és az absztrakt gondolkodás teszi igazán kifejezővé.
Ebbe a különleges világba tekinthettek be az emlékházba betérők, akik az erdélyi magyar művészet egyik visszatérő sajátosságával, a társadalom és az emberi értékek féltésével is szembesülhettek az alkotások nézegetése közben. – A kisebbségi lét fokozottan érzékennyé teszi az erdélyi művészeket a társadalom ökológiai szemléletére – mondta továbbá Székely Sebestyén György, utalva Gally A. Katalin munkáira, amelyek a társadalom és a természet hasonlatosságát fejezik ki. Az értékek iránti nosztalgia révén pedig, amely közben folyamatosan jelen van a művészetében, reményt, bátorítást nyújt a közönségnek – „továbbörökít, és ha kell, újraéleszt”.

Kós Katalin, az emlékház vezetője emlékeztetett: a kidei születésű Gally A. Katalin tagja a Barabás Miklós Céhnek és az Erdélyi Magyar Művészpedagógusok Egyesületének, a csoportos kiállítások mellett pedig – grafikai és festészeti szalonok Kolozsváron, az alkotótáborokban készült munkákat felvonultató tárlatok Magyarországon és Németországban stb. – az évek során 11 alkalommal mutatta be munkáit egyénileg, Kolozsváron, Tordán és Nagybányán.

A tárlat május 15-ig, hétköznapokon 13-tól 17 óráig tekinthető meg a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Majális/Republicii u. 5/1. szám), április 30-án, május 8-án és 15-én pedig, 15 és 17 óra között tárlatvezetést tart a művész.
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 15:21 | 26 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2013. április 30. - A múló idő hídján

Gally A. Katalin kiállítása a Györkös Mányi Albert Emlékházban

Gally A. Katalin az árnyalatok festője.
Pasztellkészletét nézve meglepett, hogy a tompa okkerek és színes szürkék rúdjaiból csak kis végek maradtak meg. Az angolvörös, a sárgák, narancssárgák és néhány vörös árnyalat, amelyek még valamennyire kopottak, akárcsak a fehér is. A fekete azonban s a „hevesebb” színek érintetlenek. A kékek és zöldek is alig fogynak, bár munkáit nézve azt hittem, hogy ezeket gyakran veszi kézbe.

Ha a képeken érzékelhető kéket, zöldet, vöröset közelről megnézzük, és elemeire lebontjuk, láthatjuk, hogy összetevőik tompa, élettelen színek. Ezekből az árnyalatokból épülnek fel érzékeny és finoman színezett alkotásai. Festményeinek ereje – használjuk ezt a szót, mert Gally munkái erősek – és határozottságuk ebből a színtudományból ered. Képeinek üzenetét ez a nagy és ritka, nem hivalkodó színtudás és absztrakt gondolkodás teszi kifejezővé.
Ez a csendes erő a nemes penészre emlékeztet, amelyet több munkáján is megfestett. A pókhálóra hasonlító és így az idő múlására is emlékeztető gomba, amely a boros palackokat és hordókat beborítja, leheletfinom élő szervezet, amely a borral együtt él, és azt nemesíti, ízesíti. Ennek a penésznek a talányossága, hallgatag tevékenysége – amit metafizikusnak mondanánk, ha ezt Gally Katalin szerénysége megengedné – az, ami a képek hangulatát meghatározza.

A múló időnek a törékeny hídján kelnek életre a színek is, megidézve az újabb és régebbi idők formáit: kilincseket, kazettás mennyezetek és kalotaszegi kapuk kopott figuráit, lepergő vakolatot, bábukat, lépcsőket, facsonkokból felsejlő álmokat, eldobott műanyag palackokat. Az alakok és tárgyak mind az emberről beszélnek, az értékalkotó és romboló emberről egyaránt, valamint ember és történelem, ember és társadalom, ember és természet viszonyáról.
A történelmet ebben az esetben nem politikatörténetként, az események és nemzetek történeteként, hanem az időről és az annak alávetett emberről folytatott szubjektív elmélkedésként értelmezzük.

A társadalom és az emberi értékeknek a féltése sajátossága az erdélyi magyar művészetnek. A kisebbségi lét, esetenként a kétszeresen kisebbségi lét (Gally Katalin magyar–szász származású, és kevés barátja maradt már Kolozsváron, Erdélyben, akivel németül beszélhet) fokozottan érzékennyé teszi az erdélyi művészeket a társadalomnak az ökológiai szemléletére.

Klasszikusaink közül Nagy Albert, nagy művészeink közül Pallos Sch. Jutta, Soó Zöld Margit, Kusztos Endre s immár Gally A. Katalin képein is felfedezhetjük a társadalomnak az ökológiai értelmezését. A társadalom és természet hasonlatosságát fejezik ki műveik. A fák és az emberek, az erdők és a falvak, városok hasonló modellt képviselnek. Természetesen kihallatszik azonban műveikből az is, hogy az embert a fákhoz hasonlóan el lehet pusztítani, a fák viszont nem tudnak úgy pusztítani, ahogy csak maga az ember tud.
Ideje említenünk, hogy Gally képi világában jelen van a nosztalgia. Egy világkép, esetleg társadalmi modell s főleg bizonyos társadalmi értékek iránti nosztalgia. Egy jobb, leülepedett társadalom iránti vágy. Ezt érzékelni abból a fájdalomból, amellyel felismeri ezeknek az értékeknek a romjait. És a megörökítés céljával festi meg őket, mert a művészet célja az kell legyen, hogy reményt nyújtson és építsen. Továbbörökítsen és ha kell, újraélesszen.

Elhangzott 2013. április 24-én a Györkös Mányi Albert Emlékházban, a kiállítás megnyitóján.

SZÉKELY SEBESTYÉN GYÖRGY
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 05:35 | 30 Aprilie, 2013

Gally Katalin festményei Kolozsváron
Egy letűnő világ részletei sorjáznak Gally Katalin festményein, melyek a Györkös Mányi Albert Emlékházban láthatók, Kolozsváron, a Majális utca 5-ös szám alatt, május közepéig. A zömében pasztellképek sajátos tónusa remek párbeszédet folytat a mondanivalóval, a gondolattal és az érzelmekkel. Pusztuló örökségünk, romok, népi ihletésű motívumok faragványokról, öreg tárgyak, melyek már senkinek nem kellenek – múlt és jelen többnyire szomorú keveredése van jelen Gally Katalin képein, melyek, a teljesség kedvéért gyakran párokba, sorozatokba állnak össze. A művésszel beszélget Szuszámi Zsuzsa.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:53 | 08 Mai, 2013

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB