Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Reményik Sándor Galéria

vissza
2013. április 13. - Versverseny fontosság:
A Járosi Andor Keresztyén Kulturális Műhely és a Kolozsvári Televizió Erdélyi Figyelő című műsora szeretettel vár minden verskedvelőt a vers ünnepére.
Időpont: 2013 április 12, péntek, 17:00 óra.
Helyszín: Evangélikus Püspökség Reményik Sándor Galériája.
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 07:29 | 13 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "----- Több fotó -----" újságban megjelent cikket itt.
 

A nyertes
Kovács András Ferenc - Október. Őszi könyvtár

    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:21 | 13 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

Versverseny eredményhirdetés az Erdélyi Figyelőben
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 16:50 | 14 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

2013. április 15. - Vers, szerző, előadó és közönség találkozása
Az idei nagysikerű Versverseny szervezőivel, valamint alkotóinak és előadóinak egy részével találkozhatott a közönség április 12-én, pénteken a Reményik Galériában. A rendezvény bepillantást engedett a második alkalommal megszervezett megmérettetés kulisszatitkaiba, levonva a következtetést, hogy a virtuális tér nyújtotta lehetőségek segítségével a vers nagyobb tömegekhez juthat el, élő műfaj maradhat, és képes a legkülönbözőbb korosztályokat is megszólítani
A versenyben idén is 11 alkotó versét ismerhette meg a közönség – ajándékként Jancsó Noémi egyik versével kiegészítve – a kolozsvári magyar színház művészeinek tolmácsolásában, és a Facebook közösségi oldalon szavazhatott ki-ki ízlése szerint az általa leginkább kedvelt alkotásra. Az ötlet Víg Emesét, a kolozsvári televízió magyar adásának szerkesztőjét dicséri, aki elmondta: úgy gondolta, mivel manapság már mindenféle termék esetében divattá vált piackutatást végezni, a vers is megérdemli, hogy egyfajta közvélemény-kutatás alanya legyen. – A vers végigkíséri életünket: már az anyaméhben is ajánlott verseket, mondókákat skandálni a magzatnak, később a kisgyermeknek az óvodában is ezek lesznek az első előadott szövegei, de a nagy diákok is verset keresnek, válogatnak a ballagási kártyájukra – részletezte az ötletgazda, hozzátéve: maga választotta ki a tizenegy, versenyben lévő költemény előadóját, a tolmácsolás módját azonban a művészekre bízta, így történhetett meg, hogy Laczkó Vass Róbert a számára kiosztott verset Szép András segítségével megzenésítette. Az ötlet sikert aratott: Kovács András Ferenc Október. Őszi könyvtár című verse 400 szavazattal vitte el a virtuális pálmát. Őt Kinde Annamária, majd László Noémi követte, a verseny összességében pedig mintegy 2234 szavazatot vonzott – ismertette a részleteket Víg Emese, akinek a szervezésbe fektettet munkáját és lelkesedését Pákai Enikő, a kolozsvári televízió magyar szerkesztőségének megbízott vezetője méltatta. Úgy értékelte: a verseny legnagyobb hozadéka, hogy a műfaj nem rendszeres fogyasztóihoz is eljutottak a versek.

Köllő Katalin, lapunk kultúra rovatának vezetője műsorvezetői minőségében már üdvözlő szavaiban is a vers és a költők egykori és mai megítélését állította párhuzamba, és erről kérdezte beszélgetéseik során a tizenegyből jelen lévő költőket, Papp Attila Zsoltot, Király Zoltánt és Balázs Imre Józsefet is. Az alkotók mind pozitívan értékelték a lehetőséget és a művészek hozzáállását, kifejtve: mást jelent a vers a szerzőnek és mást az előadónak. Csatlakozott a véleményhez Váta Lóránt színművész is (Király Zoltán versének tolmácsolója), aki szerint az előadásmód azt jelzi, hogy adott pillanatban a művész éppen hol tart a szöveggel. Azok a költők, akik nem tudtak jelen lenni a pénteki rendezvényen – a második és harmadik helyezett mellett Jánk Károly, Fekete Vince, Ferenczes István, Farkas Wellmann Endre –, üzenetet küldtek, amelyeket a színművészek – Albert Csilla, Kali Andrea, Kántor Melinda, Farkas Loránd és Váta Loránd – olvastak fel. A megzenésített első helyezett vers természetesen el is hangzott, több más énekelt vers társaságában, Laczkó Vass Róbertnek és Szép Andrásnak köszönhetően, a szép számban egybegyűlt közönség pedig azt a filmecskét is megtekinthette, amelyet a versek előadásáról készítettek a tévések. A tizenegy versenymű ugyan nem hangzott el, de ezért bőséges kárpótlást nyújtott Vass Ákos fiatal költő erre az alkalomra írt és előadott, Pál apostol utolsó slamje a korinthusiakhoz című alkotása, benne a rendezvény sommájaként is értékelhető (és megszívlelhető) kijelentéssel: Olvassanak kortárs költőket, mielőtt meghalnak!

A rendezvény sorsolással zárult: a támogató Koinónia és Kriterion kiadók jóvoltából három értékes könyvcsomag talált gazdára a Versverseny szavazói között.
S. B. Á.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 03:53 | 15 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Versverseny. Összefoglaló.

Hogyan készültek el a versek videóklippjei, hogyan viszonyultak az előadóművészek a szövegekhez, hogyan zajlott a szavazás, kik lettek a dobogósok - mindez a versverseny összefoglalójában.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:38 | 21 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

KAF a nyerő!
Víg Emesének, a Kolozsvári Televízió „Erdélyi Figyelő” című műsora szerkesztőjének tavaly rendhagyó ötlete született: versversenyt kellene szervezni, amelynek határideje József Attila születésnapján, április 11-én délelőtt 11 órakor lenne. Irodalmi lapok szerkesztőinek segítségével összeállította a 11 kortárs romániai magyar költő nevéből és 11 címből álló jegyzéket és a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeivel elmondatta a verseket.

A verseny az „Erdélyi Figyelő” facebook-oldalán zajlott, a győztes kilétéről az ott szavazók döntöttek.

A tavalyi Versverseny sikerén felbuzdulva idén ismét meghirdették a vetélkedőt. A következő romániai magyar költők versei szerepeltek a megmérettetésben: Balázs Imre József, Farkas Wellmann Endre, Fekete Vince, Ferenczes István, Jánk Károly, Kinde Annamária, Király László, Király Zoltán, Kovács András Ferenc, László Noémi, Papp Attila Zsolt.

Gergely Zsuzsa összeállításában először a nyertesekről számol be Víg Emese szerkesztő.

A Költészet Napi Versversenyről Víg Emese ötletgazda beszél, a Kolozsvári Televízió „Erdélyi Figyelő” című műsorának szerkesztője. Költészetnapi összeállításunk végén József Attila: Ülni, állni, ölni, halni című versét a Hobo Blues Band együttes előadásában hallják.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:34 | 21 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB