Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Minerva ME

vissza
2013. április 15. - MÁTHÉ LÁSZLÓ fontosság:
...egyéni festészeti kiállításának megnyitójára kerül sor a Minerva Művelődési Egyesület szervezésében április 15-én, hétfő délután 5 órakor. Megnyitja: Tibori Szabó Zoltán. Helyszín: Minerva-ház, Cs. Gyimesi Éva terem, I. emelet (Jókai/Napoca u. 16 szám).
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 07:28 | 11 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "---- Több fotó ----" újságban megjelent cikket itt.
 

2013. április 17. - Fiatal, ám különösen tehetséges művész mutatkozik be a Minerva-házban
Máthé László napról napra bizonytalanabbá és kegyetlenebbé váló világban, egyre elidegenedettebbnek, türelmetlenebbnek és agresszívebbnek látszó időszakban indul el a művészi pályán. Olyan pillanatban lép a nagyközönség elé, amikor nem kevesen gondolják úgy, hogy a társadalomnak a művészetre van a legkevésbé szüksége. Pedig ez messzemenően nem így van! – hangsúlyozta Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke hétfőn délután, a kézdivásárhelyi születésű Máthé László első egyéni kiállításának megnyitóján, a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében. Hozzáfűzte: a társadalomnak nagy szüksége van napjainkban a művészekre, akik abban is segíthetnek, hogy a közösséget eligazítsák, felismerjék a botlást, a téves irányt, s jelezzenek, amennyiben veszélyt észlelnek.
Ilyen feladatok várnak a 23 esztendős fiatalra is, akinek pályáját Vetró András szobrászművész és Ütő Gusztáv festő, grafikus és performanszművész egyengette Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön, a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem festészeti szakán pedig Nicolae Man és Ioan Aurel Mureşan irányításával folytatja tanulmányait. Alkotásait csoportos kiállításokon láthatta a közönség az elmúlt időszakban Sepsiszentgyörgyön, Budapesten, Kolozsváron, Középajtán, Esztergomban, tehetségét pedig, amiről személyesen is meggyőződhetünk a mostani bemutatkozáson, különböző elismerésekkel jutalmazták: Önarckép (Apámnak) című, 2010-ben készült olajképével első díjat nyert tavaly, az Erdélyi Művészet folyóirat Iuventus Pro Arte Transilvaniae pályázatán, emellett a budapesti Pro Professione Alapítvány tanulmányi ösztöndíját és a Sissi portréfestő pályázat második díját is elnyerte.

– Tehetsége már az első lépéseitől olyan nyilvánvaló volt, hogy többé-kevésbé komolyan figyelmeztettem is az oktatóit: túlságosan sokat ne foglalkozzanak vele, mert még elrontják – mondta Tibori, utalva a fiatal alkotó monumentális méretű festményeire is, amelyekhez inspirációt a hétköznapi emberek élete és személyes emlékei is szolgáltatnak. Terveinek megvalósításához sikereket kívánt Máthé Lászlónak, aki, mint kiderült, az egyetem elvégzése után Franciaországban szeretné folytatni tanulmányait. – Azt kívánjuk neki, hogy a szükséges ösztöndíjakat nyerje el, külföldön elsajátított, továbbfejlesztett tudását pedig hazatérése után ossza majd meg velünk is – hívta fel a figyelmet Tibori Szabó Zoltán.

Máthé László kiállítása április 26-ig, munkanapokon 10 és 15 óra között tekinthető meg a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében (Jókai/Napoca utca 16. szám).
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:32 | 17 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

Máthé László egyéni tárlata a kolozsvári Minerva házban
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:14 | 25 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

Máthé László képei a Minerva Galériában
Az Erdélyi Művészet folyóirat által szervezett Juventus Pro Arte Transsylvaniae pályázat tavalyi nyerteseként tűnt fel a porondon Máthé László kézdivásárhelyi származású festőművész, aki ritka tehetséggel rendelkezik. 23 évesen a Kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetem végzőse, és még keresi útját és kifejezési módját. Ennek ellenére egy nagyonis öntudatos művész köszön vissza képein, melyek hét végéig láthatók Kolozsváron, a Minerva Galériában, a Jókai utca 16. alatt.

Hatalmas, monumentális alkotások mesélnek életéről, melyeknek szereplői a család, és önmaga. Önarcképek ezek, életének, világának leképezései, olykor szívszaggató történetek révén. A visszafogott színvilág és a laza, széles ecsetkezelés csak hangsúlyozza a nehéz gyerekkort és mindazt, amit Máthé László a világról gondol. Ezekkel az alkotásokkal ellentétben ott vannak történelmi témájú hatalmas festményei, melyek a mesélés és rácsodálkozás színes világába vezetnek.

Máthé László még keresi útját. Életét el kell mesélnie, a történelem és az élethű portré pedig felettébb vonzza. Jelenlegi színvilága és ecsetkezelése nem biztos, hogy megmarad. Egyben azonban nagyon biztos: a monumentalitás a legjobb kifejezési forma számára
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:27 | 25 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

MÁTHÉ LÁSZLÓ
x
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 22:03 | 25 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "--- munkái ----" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB