Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Györkös Mányi Albert Emlékház

vissza
2013. április 4. - Kovács Attila operaénekes fontosság:
2013. április 4-én, csütörtökön, 17 órától az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékházában (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5/1.) bemutatásra kerül a Korunk kiadásában megjelenő, Kovács Attila operaénekes életútját ismertető könyv.


Közreműködik: Laskay Adrienne, a könyv szerzője; Kovács Attila; Angi István, a könyv előszavának írója; Demény Péter, a Prospero Könyvek sorozat szerkesztője; Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 02:48 | 29 Martie, 2013

Lásd a(z) "---- Több fotó -----" újságban megjelent cikket itt.
 

Laskay Adrienne: Kovács Attila

Kovács Attila 1942 operaénekes -basszus


A beszélgetőkönyv főszereplője világhírű és világsikerekben gazdag kolozsvári származású basszus, Kovács Attila – ami a munka belvilágát illeti, a kötet ludikusan bájos dekonstrukciója egy drámai hangsúlyokkal teli előadói életműnek, amelyet epizódokra szétszedve a kérdezett és a kérdező gondolatainak kereszttüzében, az emlékezeti optimizmus rózsaszín hamvával lefedve tárja az olvasó elé. Oly módon azonban, hogy, hasonlóan ahhoz a nézőhöz, aki az impresszionista kép pontszerűségeit egyesítve a recehártyáján létrejött látványban gyönyörködik, az olvasó is élő képsorokban vetítheti maga elé a művész életrajzának egészét a gyerekkor, a fiatalság, az itthon és külföldi művészi karrier pars pro toto-iban.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 22:59 | 04 Aprilie, 2013

2013. április 05. - Prospero-könyv Kovács Attila operaénekesről
Több mint egyéves szünet után újra Prospero-könyvet mutattak be a Györkös Mányi Albert Emlékházban.

A több mint harminc éve Németországban élő és ott fényes karriert befutó kolozsvári operaénekesről, Kovács Attiláról a Kolozsvári Magyar Opera egykori karnagya, Laskay Adrienne készített beszélgetőkönyvet, amelyet ezúttal is Demény Péter író szerkesztett, és a Korunk Komp-Press Kiadónál jelent meg. A kolozsvári születésű Kovács Attila az 1960-as évek közepén, a zeneakadémia elvégzése után került a magyar opera jogelődjéhez (akkor: Kolozsvári Állami Magyar Opera). Az itt töltött másfél évtized alatt már körvonalazódott az ígéretes karrier, ami végül a Kieli Operaházban (Németország) teljesedett ki. Az eseményen a szerző és az interjúalany mellett a könyv előszavának írója, Angi István zeneesztéta, Szép Gyula operaigazgató és Demény Péter osztotta meg gondolatait.
(N.-H. D.)
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:44 | 05 Aprilie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2013. április 06. - „Ez a könyv olyan emlékezés, amely a jövő felé vezet”

Laskay Adrienne beszélgetőkönyve a Prospero-sorozatban

Verdi Attila című operájának hangjaira érkeztek a Györkös Mányi Albert Emlékházba mindazok, akik részt vettek az új Prospero-könyv bemutatóján. Kovács Attila operaénekesről Laskay Adrienne, a Kolozsvári Magyar Opera nyugalmazott karnagya írt beszélgetőkönyvet. A művész több mint másfél évtizeden át volt az opera szólistája, majd 1981-ben Németországba távozott, a Kieli Operaház tagjaként folytatta karrierjét.
– Ismét büszke vagyok erre az új Prospero-könyvre. Ahogy beléptem a terembe, azt láttam, hogy mindenki örül Attilának, a régi kollégákkal való találkozásnak, pedig még egy szót sem szóltunk – mondta bevezetésként Demény Péter író, a könyv szerkesztője.

Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera jelenlegi igazgatója a társulat nevében mondott köszönetet Kovács Attilának és társainak, akik a kolozsvári magyar operajátszást olyan szintre emelték, amelyre ma is büszkék a tagok, ám azt is hangsúlyozta, hogy a magyar opera előadásai és művészei most is igen magas szintet érnek el; hírük túlhaladta az országhatárt, és idén is számos magyarországi meghívásnak tesznek eleget rangos zenei eseményeken, illetve helyszíneken. – Felemelt fejjel folytatjuk azt a nemes munkát, amit ránk hagytatok, becsülettel állunk helyt mi is – tette hozzá Szép.

Demény Péter saját gyerekkori emlékeit idézte, amikor felmutatta azt az 1970-es évek végén készült lemezt, amelyen a magyar opera művészei –többek között Kovács Attila is – énekelnek. – Ezt a lemezt nagymamám Széchenyi téri lakásában hallottam először, édesanyámmal pedig rendszeresen jártunk operába, színházba. Amikor először hallgattam meg Kovács Attila előadásában Mefisztó rondóját (Eladó az egész világ), beleborzongtam. Ebben a könyvben, illetve a sorozatban benne van gyerekkorom illata, aromája, a régi Kolozsvár, a régi opera – emlékezett a könyv szerkesztője, majd arról beszélt, hogy a karizmatikus művészek számára nélkülözhetetlen a művészetüket befogadó közönség.

Angi István zeneesztéta, a könyv előszavának írója kifejtette: ez a könyv olyan emlékezés, amely a jövő felé vezet, és amely egyfajta lelki térképhez hasonlít. – A kötet nagysága abban áll, hogy példát szolgáltat a mostani generációnak – mondta a zenetudós, majd arra buzdította Demény Pétert, hogy a nehézségek ellenére is folytassa a sorozatot.

A könyv írója, Laskay Adrienne elmondta: örömmel írta ezt a könyvet Kovács Attiláról, akivel egy iskolába (a mostani Báthory-líceumba) és ugyanazon egyetemre (a zenekonzervatóriumba) járt. – A könyvet azok számára írtam, akik szeretik a művészeket, kíváncsiak rájuk és egy élettapasztalattal fűszerezett karrier állomásaira, sikereire. Ugyanakkor ez a könyv „sanda kacsintás” a szakma felé is, amely megtudhatja, hogyan lehet az operát úgy bemutatni, hogy egyúttal ráneveljük a fiatalokat az opera szeretetére – hangsúlyozta a szerző.

Kovács Attila operaénekes megköszönte a lehetőséget, hogy ő is bekerült a sorozatba, majd kifejtette: ő és kortársai is csak azt a hagyományt őrizték meg, amelyet elődeiktől kaptak. – A mai magyar opera diplomás szakemberekkel dolgozik, ám az 1950-es és talán az 1960-as években ez nem így volt. Akkor olyan karmesterekkel és rendezőkkel dolgoztunk, akik átadták nekünk azt, hogy mit jelent tolmácsoló művésznek lenni. Volt igazgatónk és rendezőnk, Szinberger Sándor megkövetelte az énekesektől, hogy a történelmi tárgyú operák, mint például Verdi Attila című operája esetében a szólisták olvassanak el minden olyan forrásmunkát, amely a mű történelmi hátteréhez kapcsolódik. Az a tőke, amit akkor összegyűjtöttünk, a fiatal kollégákban kamatozik. Kiemelném még kollégáim ügyszeretetét és odaadását. Albert Annamária szoprán például naponta kétszer is leénekelte volna Turandot szerepét, ha kellett volna – mondta az énekes, miközben a teremben ülő művésznő helyeslő tekintetét kereste.

A kiváló hangulatú rendezvény két, Kovács Attila által felvételről előadott ária meghallgatásával végződött, majd a szerző és a barátságos, közvetlen művész dedikált a szép számban összegyűlt résztvevőknek.
NAGY-HINTÓS DIANA
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 09:57 | 06 Aprilie, 2013

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB