Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Események » Más helyszín

vissza
2013. március 14. - Nemzeti Ünnep alkalmából rendezett ünnepi koncert fontosság:
Március idusa előtti napon, március 14-én ünnepi rendezvénnyel adózott az 1848-as forradalom emlékének Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) Auditorium Maximum nagytermében Magdó János főkonzul beszédében kifejtette: március 15-e olyan sikerélménye volt a magyar nemzetnek, amely közös, önzetlen cselekvésre sarkallta az embereket. Soós Anna, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektorhelyettese felszólalásában arra összpontosított: a fiataloknak ma is nemes célért kell küzdeniük. Magdó János kolozsvári magyar főkonzul hat erdélyi személyiségnek nyújtott át kitüntetést Áder János, Magyarország köztársasági elnöke nevében. Ezt követően az anyaországi Savaria Barokk Zenekar lépett fel. A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) az erdélyi magyar ifjúságnak a közösség irányába megfogalmazott elvárásait tizenkét pontban foglalta össze.
...

NAGY-HINTÓS DIANA
 
    
 
 
beirta: Horváth László - 19:08 | 15 Martie, 2013

Lásd a(z) "------ Még több fotó ------" újságban megjelent cikket itt.
 

2013. március 15. - Magyar állami kitüntetéseket osztottak ki Kolozsváron

A nyomtatott díszmeghívóktól a köszöntések utolsó szaváig minden kétnyelvű (magyar és román) volt a Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusa által szervezett ünnepségen, amelyet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emlékére tartottak az Auditorium Maximum koncertteremben. A meghívottakat az est házigazdái, Magdó János főkonzul és felesége fogadták a bejáratnál, az est pedig a magyar és román himnusz meghallgatásával kezdődött.

„A Mit kíván a magyar nemzet? tizenkét pontja körbejárta az országot, azokat a magyarok egyöntetűen, napokon belül elfogadták. Talán még soha azelőtt a történelem során nem volt ilyen átfogó és spontán egyetértés, és nem tudnánk hasonló példát felhozni a szabadságharcot követő, több mint másfél évszázadból sem. Pedig fontos egy nemzet számára, hogy legyenek sikerélményei, amelyek felrázzák, összeterelik, közös és önzetlen cselekvésre sarkallják az embereket" – mondta beszédében Magdó János, hozzátéve, hogy a mai magyar társadalomnak hiányzik egy ilyen közös élmény, egy közös cél, amely mögé a nemzet minden egyes tagja fel tud sorakozni.

A szabadság eszméje 48-ban a románságot éppúgy megérintette, mint a magyarokat – emlékeztette a hallgatóságot a főkonzul. „Számos román értelmiségi örömmel fogadta a pesti változások hírét. A román nemzeti program első változatát március 28-án, itt, Kolozsváron fogadta el a román fiatalok gyűlése. Olyan követeléseket tartalmazott, mint a románság egyenlőségének elismerése, a politikai képviselet, a vallási egyenlőség, az anyanyelvű oktatás biztosítása, egyenlő közteherviselés, jobbágyfelszabadítás, vagy az, hogy a törvényeket közöljék románul is, a teljesen vagy nagyrészt románok lakta településeken az értekezés nyelve legyen a román, ahol pedig kisebb arányban élnek, nevezzenek ki románul jól tudó hivatalnokokat."

Soós Anna, az ünnepségnek helyet biztosító Babes-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese az épület szimbolikus jelentőségéről beszélt, ahol az ünnepség folyt. „Azon a helyen vagyunk, ahol az első magyar kőszínház állt, ahol - korát megelőzve – otthont kapott a hivatásos magyar színjátszás, amelynek megnyitására kiírt pályázat Katona Bánk bánjának megírásához vezetett, ott, ahol Déryné Széppataki Rózának és Egressy Gábornak tapsolhatott a közönség. A hely, ahol most összegyűltünk, a kolozsvári magyar kulturális élet virágkorát idézi, s figyelmeztet arra, hogy gazdag örökségünk egyúttal a jelenre és jövőre is vonatkozó felelősséget is ró ránk" – mondta Soós Anna.

A főkonzul – Áder János magyar köztársasági elnök nevében – hat erdélyi személyiségnek nyújtott át magyar állami kitüntetést a jeles ünnep alkalmából:

Szabó Judit nyugalmazott orvos a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét kapta az erdélyi magyarság érdekében kifejtett gyógyító és közegészségügyi tevékenységéért, a bajba jutottak melletti kitartó és állandó jelenlétéért, tudományos munkásságáért. Zsakó Erzsébet nyugalmazott műszaki és unitárius egyházi író a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át a Magyar Unitárius Egyházban kifejtett közösségépítő és közművelődési tevékenységéért, az Unitárius Nők Országos Szövetségének újraalakításában vállalt szerepéért.

Mócsy Ildikó nyugalmazott fizikus, kutató a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét kapta az erdélyi és nemzetközi környezetvédelmi kutatás terén kifejtett áldozatos munkájáért, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen a környezetvédelmi szak megalapításáért.

Jakobovits Márta képzőművész, keramikus a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vette át a főkonzultól művészi, tanári és szervezési tevékenységéért, az erdélyi magyarság és művészet szolgálatáért, művészetszervezői tevékenysége elismeréseként.

Bálint-Benczédi Ferenc, az Erdélyi Unitárius Egyház püspöke a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést kapta egyházépítő tevékenységéért, a Magyarországi Unitárius Egyház és az Erdélyi Unitárius Egyház egyesülése létrejöttében kifejtett elévülhetetlen érdemeiért.
Serfőző Levente, a Nagyszebeni Magyar Kulturális Központ igazgatója a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át a nagyszebeni magyarság kulturális életében vállalt szerepe, a dél-erdélyi szórványmagyarság gondozásában, kulturális identitás-erősítésében végzett munkássága elismeréseként.

T. Koós Imola
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:11 | 15 Martie, 2013

Lásd a(z) "Új Magyar Szó" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB