Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Kulturális rendezvények » Györkös Mányi Albert Emlékház

vissza
2013. február 20. - Pataki Adorján tenor fontosság:
..., a Kolozsvári Magyar Opera magánénekese lesz a ZeneSzó c. zenés beszélgető sorozat következő meghívottja, akivel Horváth Zoltán, az est moderátora beszélget.


Az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza (Kolozsvár, Republicii/Majális u. 5/1.) rendezvényére 2013. február 20-án, szerdán, 18 órától kerül sor.


Szeretettel várjuk a zenekedvelő közönséget!
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 22:25 | 20 Februarie, 2013

Lásd a(z) "---- Még több fotó -----" újságban megjelent cikket itt.
 

2013. február 22. - A rocktól az operáig

Zeneszó Pataki Adorján operaénekessel

A Györkös Mányi Albert Emlékház idén elkezdett, Zeneszó című rendezvénysorozatának legújabb eseményén Pataki Adorján operaénekes válaszolt a moderátor, Horváth Zoltán zongoratanár kérdéseire. Fiatal művészünk magától értetődő természetességgel és kedvességgel tárta fel gyerekkorának és eddigi pályafutásának fontosabb állomásait.

Kós Katalin, a Györkös-emlékház háziasszonya köszöntötte a szép számban megjelent közönséget. – A gyakori hangversenyek, operaestek alkalmával a közönségnek nincs lehetősége az előadóművészekkel való személyes kapcsolat megteremtésére. A Zeneszóval ezt a hiányt kívánjuk pótolni – mondta Kós Katalin.

Horváth Zoltán jól sikerült tréfával kezdte mondandóját, amikor bejelentette: az est vendége Pataki Adorján lett volna, ám a művész… eltűnt.

– Még szerencse, hogy hoztam magammal pár kottát, mert ameddig Adorján előkerül, zongorázom egy kicsit – mondta Horváth, majd „véletlenül” pont Verdi: Rigoletto című operájából a Mantuai herceg első áriájának kíséretét kezdte el játszani. Természetesen a „hívó szó” nem maradt hatástalan, és tenorunk pontosan belépett, amikor szólama ezt megkívánta.

Horváth Zoltán első kérdése az énekes gyerekkorát, a zene felé fordulását célozta meg. – Dicsőszentmártonban születtem, és ott töltöttem el gyerekkorom jó részét, tehát a világhírű Ligeti György (1923–2006) zeneszerzővel „egyfalusiak” vagyunk. A zenetanulás úgy kezdődött, hogy szüleim zongorázni taníttattak Dicsőben. Persze, nem volt ez annyira komoly, hiszen csak „klápás”-hoz jártam zongoraórára, ahol nem klasszikus, hanem egyfajta könnyűzenét tanultam – mesélte az énekes, majd azt is elmondta, hogy rockrajongóként véletlenül került a kezébe az Amadeus című film zenéjének kazettája, amelyet meghallgatva szeretett bele Mozart zenéjébe. – Akkor már én kértem zongoratanáromat: nem lehetne egy kis klasszikus zenét, Mozartot is tanulni? Iskolai zenetanárom, Dézsi Ferenc is felfigyelt a hangomra, és javasolta, hogy tanulmányaim folytatásaként iratkozzam be a Kolozsvári Református Kollégiumba, mert ott komoly kórustevékenység folyik, és tenorként biztos szükség lesz rám. A kórusban baritonként kezdtem, és az is előfordult, hogy hamisan énekeltem – idézte fel gyerekkori élményeit a fiatal tenor.

Pataki Adorján kitért arra is, hogy a Református Kollégium diákjaként Székely Árpád igazgató vitte el egy másik énektanárhoz, majd érettségi után sikeresen felvételizett a kolozsvári zeneakadémia zenepedagógia szakára. Másodévesen iratkozott át a magánének szakra, ahol Anastasia Buruiană és Marius Vlad Budoiu növendéke volt.

Horváth Zoltán a beszélgetés során felemlegette, hogy pár évvel ezelőtt Segesváron közösen léptek fel Schumann-liedeket tolmácsolva, ezért zenei intermezzóként pár Schumann-dalt adtak elő.

Pataki a negyedév elvégzése után került be a Kolozsvári Magyar Opera énekkarába, majd Vajda János kortárs zeneszerző Leonce és Léna című operájában debütált. Erről a műről az énekes elmondta: a klasszikus zene modern változata, amelyben a zeneszerző az énektechnika ismeretében komponálta meg a szólamokat. A meghívott elégedetten nyilatkozott fiatal művésztársairól is: Balázs Borbáláról, Covacinschi Yolandáról, Veress Orsolyáról, Víg Ibolyáról, Tony Bardonról, Sándor Árpádról, Szilágyi Jánosról stb.

Három áriát hallgathattunk meg felvételről: Rodolphe áriáját az első felvonásból (Puccini Bohémélet), Renato áriáját a harmadik felvonásból (Verdi: Álarcosbál), és a Mantuai herceg áriáját a harmadik felvonásból (Verdi: Rigoletto).

Mivel idén ünnepeljük a XIX. századi operairodalom két óriása, Giuseppe Verdi és Richard Wagner születésének 200. évfordulóját, ezért a beszélgetés fonala erre terelődött. Pataki Adorjántól megtudtuk: idén a Kolozsvári Magyar Opera budapesti vendégművészekkel közösen három kevésbé ismert Verdi-operát mutat be: a Luisa Millert, a Haramiákat és a Jeanne d’Arcot. A Luisa Miller című Verdi-operából is meghallgattunk egy áriát. A beszélgetés alatt kiderült, hogy a 25 operaszerep mellett legalább annyi vokál-szimfonikus mű tenor szólamát is elsajátította a művész.

A rendezőkkel való együttműködés kapcsán Pataki először Ascher Tamás magyarországi rendezőt emelte ki, akivel Kolozsváron volt alkalma együtt dolgozni Verdi Álarcosbál című operájának színrevitelekor, majd Ivan Stefanutti került szóba, akivel Budapesten, egy másik Verdi-opera, a Simon Boccanegra révén került munkakapcsolatba. Természetesen felvételről ebből az operából is meghallgattunk egy áriát Pataki tolmácsolásában.

Családjáról is beszélt a meghívott, akit a barátok és a rokonok „Ady”-nak becéznek. Megtudtuk: felesége az opera zenekarában csellista, Endre fia 10 hónapos. Az énekes egyik álma az, hogy pár év múlva, amikor fiával este hazatér, a felesége úgy hívja majd őket: „Ady, Endre, gyertek vacsorázni”.

Az énekes jelenleg egy szarajevói fellépésre készül, ahol Egyed Apollóniával és Sándor Árpáddal Verdi- és Wagner-részleteket ad elő, Selmeczi György zongorakíséretével.

Utolsó zeneszámként felvételről hallgattuk meg Kodály: Székelyfonójából az A csitári hegyek alatt... népdalt (Balázs Borbálával). Végül a közönség kérdéseire is válaszolt a meghívott.
NAGY-HINTÓS DIANA
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 05:08 | 22 Februarie, 2013

2013.03.01 - Zenetér Szmokingban - Életutak ZeneSzóban
Kolozsvár zenei élete valósággal dúskál az izgalmas eseményekben, úgyhogy nemegyszer a bőség zavarával megküzdve kell válogatunk a rendezvények között. A Györkös Mányi Albert Emlékház új sorozata azonban különlegesnek mondható, ugyanis „másképpen” kívánja bemutatni a muzsikusokat: a ZeneSzó vendégei „duplán” mutatkoznak be: hiszen a muzsikálással is bőven „fűszerezett”, hangulatos beszélgetések során egyszerre esik szó szakmai sikerekről és az élet dolgairól. Így a hallgatóság a meghívottak „másik” arcát is megismerheti, megtudhat róluk olyan érdekességeket, amelyek egy-egy „szabályszerű” koncerteket hallgatva talán sohasem kerülnének szóba. Így derült ki például, hogy Béres Melinda hegedűművészt szinte semmi sem tudja kihozni a sodrából, meg az, hogy Pataki Adorjánnal kisfia jelenleg feledtet minden egyéb hobbit.

Február 20-án pontban délután hatkor másodízben ültünk be a Györkös Mányi Albert Emlékházba, azért, hogy a népszerű tenorral találkozzunk. Csakhogy, kicsit meglepődtünk, ugyanis a házigazda, Horváth Zoltán azzal fogadta a népes hallgatóságot, hogy...

„Eltűnt” a tenor :)

Persze kicsit gyanús volt a bejelentést kísérő nyugalom, no meg a bujkáló mosoly is. Szerencsére hozott kottákat, úgyhogy addig is zongorázik ígérte. És hát persze, milyen más kotta lehetett volna a házigazdánál, aki tenor vendéget készült fogadni, mint éppen tenoráriák kísérete?
...

Szerkesztette: Benkő Judit
Fényképezte: Balla Zoltán és Horváth László
Hangtechnikus: Szabó István
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 00:19 | 03 Martie, 2013

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

ZeneSzó Pataki Adorjánnal

Zenés beszélgető sorzatot indított az EMKE ez év januárjától ZeneSzó címmel,
melynek keretében jeles előadóművészeket hívnak meg a Györkös Mányi Albert
Emlékházba. A múlt hét derekára esett ennek a sorozatnak a második kiadása, az est
vendége Pataki Adorján, a Kolozsvári Magyar Opera közkedvelt tenorénekese volt.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:24 | 08 Martie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

Az Erdélyi Figyelő vendége: Pataki Adorján

Pataki Adorjánt jól ismerik már az operarajongók a Kolozsvári Magyar Opera, de a Transilvania Filharmónia vokál-szimfonikus hangversenyeiről is, hiszen ezeknek is gyakori közreműködője. Sok külföldi fellépése is van, hiszen évek óta együttműködik a Magyar Állami Operaházzal is. Nemrég, a Györkös-Mányi Albert Emlékházban megrendezett Zene-Szó vendégeként nagyon sok érdekes "apróságot" elmesélt életútjáról:
többek között azt, hogy ő is Ligeti György szülővárosából származik, és hogy gyermekként kezdődött barátsága a zenével. Ezt a beszélgetést szőttük tovább az Erdélyi Figyelő stúdiójában.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 07:54 | 21 Martie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB