Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Quadro Galéria

vissza
2013. február 13. - FELEKI ISTVÁN fotókiállítása fontosság:
...nyílik meg Ante mare, undae – A tenger előtt a vizek címmel február 14-én, csütörtökön délután 6 órakor a Quadro Galériában (Jókai / Napoca utca 2–4. szám, I. emelet, 64.). A könyvbemutatóval egybekötött megnyitón közreműködik: Pavel Şuşară. A könyvet 2013-ban a Strasbourgi Fotográfiai Szalon Könyvdíjára jelölték. A tárlat február 15. és március 8. között látogatható. Nyitva tartás: hétfő–péntek, 11.00–14.00 és 15.00–19.00 óra között.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 07:54 | 13 Februarie, 2013
 

2013. február 16. - Mennyei és földi szférák találkozása Feleki István fényképein

Földi és égi dimenziók kerülnek egymás mellé Feleki István fényképein az Exit Kiadónál tavaly megjelent Ante mare, undae/A tenger előtt a vizek című albumban, valamint a Quadro Galériában szervezett kiállításon, amely csütörtökön délután, számos érdeklődő jelenlétében nyílt meg. Székely Sebestyén György művészettörténész, galériaigazgató köszöntője után Pavel Şuşară író, műkritikus méltatta a művész munkásságát, hangsúlyozva: Feleki István a fent és a lent, az anyag és a lélek között teremt kapcsolatot, fotóit szemlélve pedig, amelyek jócskán túlmutatnak a hagyományos értelemben vett fényképkészítésen, a nappal és az éjszaka, a fény és a sötétség, az élet és a halál, az Isten és a teremtés kérdéseiről merenghetünk – amint azt az albumban is megfogalmazza, ugyanolyan természetességgel, „mint amilyennel a zenét vagy a szelet hallgatod, vagy egy verset olvasol, vagy a csillagok között vándorolsz. Ugyanazzal a természetességgel, amellyel megéled a pillanatok csodáját.”

Fotóinak függőleges regiszterei voltaképpen az eredeti paradicsomi harmóniát teremtik újra, „a földet és eget képviselő két képmező között azonban nem mechanikus tükröződésről van szó, hanem sokkal mélyebb összefüggésről, a szellemi harmóniáról és kiteljesedésről, annak megfelelően, hogy »amint a mennyben, úgy a Földön is«.” A műkritikus tiszta és áttetsző közegnek nevezte Feleki István művészetét, nyitott ablaknak, amelyen bárki benézhet, hogy „akinek van szeme, lásson!”.

Képaláírások vagy címek helyett egyetlen szöveg társul a kiállításhoz, amely a galéria falán és az albumban is helyet kapott. – Nem szeretem azt, amikor egy cím rákényszeríti valamire a nézőt. Ehelyett olyan szöveget próbáltam írni, amely a képek és az egész kiállítás hangulatát tükrözi – magyarázta lapunknak Feleki István. Kifejtette: a felvételeken megjelenő dualitás lehetőséget teremt arra, hogy például a felhő leereszkedjen a földre, de ugyanakkor arra is, hogy a virágcsokor az égbe emelkedjen. – A fent-lent értelmezés kapcsán pedig megszületik egy gondolat, amely jóval több, mint a két kép külön-külön – fűzte hozzá a művész. Örült annak, hogy az Ante mare, undae/A tenger előtt a vizek című albumát jelölték az idei Strasbourgi Fotográfiai Szalon Könyvdíjára, s ezáltal a 12 legjelentősebb kiadvány egyike lehet.

A mostani megnyitón – a hagyományostól eltérően – a művész karalábét tartott a kezében, amelyet, mint kiderült, barátjától, Liviu Mocan szobrásztól kapott. – Értelmezésem szerint a karalábé volt a virágcsokor, s amiként ez utóbbit sem szokás letenni, jó szívvel megtartottam ezt is – mondta Feleki.
A kiállítás március 8-ig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 11 és 14, valamint 15 és 19 óra között a Quadro Galériában (Jókai/Napoca utca 2–4. szám, I. emelet, 64-es ajtó).
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:54 | 16 Februarie, 2013

film
"Ante mare undae"
Filmezte: ANTAL ÁRON
Riporter: VÍGH EMESE
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 16:15 | 23 Februarie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

2013. február 18. - Tárlat nyílt Feleki István fényképeiből

A transzcendens és az immanens, azaz a világon túli és az evilági között teremtenek kapcsolatot Feleki István fotóművész munkái – méltatta Pavel Şuşară író, műkritikus a kolozsvári Quadro Galériában hétvégén megnyílt tárlatot.
A kiállítás anyaga tavaly megjelent az Exit Kiadó gondozásában, az album címe Ante mare, undae – A tenger előtt a vizek.A tárlatnyitón Székely Sebestyén György művészettörténész, galériaigazgató köszöntötte a kiállítócsarnokot zsúfolásig megtöltő, műkedvelő közönséget, majd átadta a szót Pavel Şuşarának, aki kifejtette: ezeken a képeken ugyanolyan természetességgel merenghet az ember az anyag és lélek, fény és sötétség, élet és halál, és Isten és a teremtés kérdéseiről, mint ahogyan zenét vagy a szelet hallgatja. A kiállított fényképek tulajdonképpen fotómontázsok, minden esetben két fotó látható, az egyik a föld felszínét, a másik az eget mutatja.

A műkritikus kifejtette, a földet és eget ábrázoló két képmező között nem mechanikus tükröződésről van szó, hanem sokkal mélyebb összefüggésről, a szellemi harmóniáról és kiteljesedésről, annak megfelelően, hogy „amint a mennyben, úgy a Földön is.” A tárlatot hétköznapokon 11 és 14, valamint 15 és 19 óra között tekintheti meg az érdeklődő közönség a Quadro Galériában.

Kiss Előd-Gergely
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 23:08 | 25 Februarie, 2013

Lásd a(z) "Krónika" újságban megjelent cikket itt.

Donát 160 - Ante mare, undae
Fekete fehér képek, párba állítva földi létünk és annak égi utalásai. A fotókból album is készült, mely Strassbourgban versenyzett a legszebb könyv címért. A tárlatot egy hete nyitotta meg Pavel Șușară kritikus, író és művészettörténész.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:18 | 03 Martie, 2013

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

2013, február 20. - Látszólag ellentétes dimenziók

Feleki István divatos irányzatokon túlmutató, gondolatébresztő fotóival, valamint az Exit Kiadónál tavaly megjelent, Ante mare, undae/A tenger előtt a vizek című albumával a kolozsvári Quadro Galériában találkozhattunk.
„A szél jele a felhőben / a szél jele a fűben / forma születik – miből / érzelem születik – miből / a mélység – a tikos dallam / az ég hullámai / a föld hullámai / a mimetizmus jelentése / a közellét jelentése / a hidegség – a melegség / a vonzódás – a közömbösség / a képzeletbeli – a valós / ugyanaz / a föld-anya misztériuma / a köd határvonalánál kezdődik / a szó vagy a visszhang / a visszhang vagy a szó / a képek visszhangja a lélekben / a lélek visszhangja a képekben / az élet fuvallata” – írja kiállított munkáiról Feleki István. E versszerű művészeti útmutató fogadja az érdeklődőt a Quadro Galéria bejáratánál.

A fényképeknek nincs címük, sem képaláírásuk, amelyek fogódzót kínálnának az értelmezéshez. A művész ránk bízza a továbbgondolást, az interpretációt, nem akarja befolyásolni a szemlélőt, annyit sejtet csupán, hogy itt olyan, látszólag ellentétes dimenziók összekapcsolásának kísérletéről van szó, amelyre rohanó világunkban egyre kevesebbet gondolunk. A kiállítás anyagát magába foglaló Ante mare, undae/A tenger előtt a vizek című albumot a Strasbourgi Fotográfiai Szalon Könyvdíjára jelölték, ennek is köszönhető, hogy az ünnepélyes megnyitón zsúfolásig telt a Quadro Galéria, és a kiadványt is meglepően sokan megvásárolták.

A megszokottól eltérően a fotóművész nem egy szép csokor virágot vagy más ajándékot kapott kollégáitól, hanem egy karalábéval lepte meg őt barátja, Liviu Mocan szobrász. Feleki szerint a növény a virágcsokrot szimbolizálja.
Pavel Şuşară író, műkritikus hangsúlyozta: alig hiszi el, hogy egy tárlatmegnyitón vagyunk, hiszen az alkotások színvonala, a – művészeti rendezvényekre általában nem jellemző –nagyszámú érdeklődő azt érzékelteti, hogy itt sokkal többről van szó: különleges szellemi utazásról. Feleki István alkotásaiban olyan tartalmakat fedezett fel, amelyek ma már nem nagyon foglalkoztatják a képzőművészeket, elfelejtkeztünk róluk. A pillanat megélése, a jelentéktelennek tűnő apróságokra való odafigyelés posztmodern világunkban egyre ritkább. Torz világkép, életvitel jellemzi a ma emberét. A látszólag banális szépségeket, amelyek körülöttünk vannak, figyelmen kívül hagyjuk, egyszerűen nincs időnk elgondolkodni rajtuk. Párhuzamos világokban élünk – vélte Şuşară.

Szerinte a művész függőleges regiszterei ezért is hordoznak egyedi tartalmakat. „Ahogyan a symbolon két felének összekapcsolása a kezdetek spirituális harmóniáját hozza vissza, így felel meg egymásnak a fénykép két függőleges regisztere is, amely az eredeti paradicsomi harmóniát teremti újra. A földet és eget képviselő két képmező között azonban nem mechanikus tükröződésről van szó, hanem sokkal mélyebb összefüggésről, a szellemi harmóniáról és kiteljesedésről, annak megfelelően, hogy »amint a mennyben, úgy a Földön is.«”

Az alkotások nem a hagyományos értelemben vett fényképkészítés lenyomatai, hiszen a fotózás technikai bravúrja a szaktudás mellett olyan mély tartalmakat tár a néző elé, amely a fény és az árnyékvilág, az élet és a halál, a földi és az égi dimenziók, az anyag és a lélek, a szellem és a test kapcsolatára ébresztenek rá. Ezek a fotók az időtlenség állapotát érzékeltetik, áttetsző közegek, akár egy nyitott ablak, amelybe bárki belenézhet. A művész nem mesélni akar, nem az a célja, hogy egy pontos narratívát tárjon elénk, hanem párbeszédre hívja a szemlélőt, megtanítja másképp látni, rávezeti a dolog isteni tartalmára. A műkritikus megállapítása szerint Feleki István a létet és a világot mágikus-szimbolikus szemszögből fogja fel, és mondanivalója a nagy szakadásra, a paradicsomból való kiűzetésre épül, melyet a világba és történelembe való zuhanás követett. A művész erőfeszítése arra irányul, hogy ezt a valóságot feltárja, és valamit megmentsen belőle. Ezeken a képeken ugyanolyan természetességgel merenghetsz Isten és a teremtés kérdéseiről, mint amilyennel a zenét vagy a szelet hallgatod, vagy egy verset olvasol, vagy a csillagok között vándorolsz. Ugyanazzal a természetességgel, amellyel megéled a pillanatok csodáját.
A tárlatot március 8-ig lehet megtekinteni, hétköznap 11 és 14, valamint 15 és 19 óra között.
Varga Melinda
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:10 | 29 Martie, 2013

Lásd a(z) "Irodalmi Jelen" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB