Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Hírek » A Kolozsvár Társaság rendezvényei

vissza
2013.február 1. - Horváth László fontosság:
Ember és környezete

Horváth László elsősorban a kolozsvári sajtó számára készít fotókat, több mint négy évtizede. Az utóbbi években főként kulturális rendezvényeket fotóz, a város közéleti személyiségeiről készít fotós portrét – s amikor csak alkalma van rá, természetfotókat. A miértre adott válaszában így fogalmaz: „a fotók az embert körülvevő világot ábrázolják. Sokszor egy kinagyított részlet bemutatásával, amit a rohanó hétköznapokban észre sem vennénk: mint egy egyszerű mezei virág festői belseje, vagy egy régi kapu míves kopogtatója, kilincse, vagy egy malom évszázados kereke. A fotók őszintén tárják elénk a tárgyak és az ember kapcsolatát, akár egy átszellemült, akár egy komikus helyzetben”.

 
   
 
 
beirta: Horváth László - 09:17 | 20 Ianuarie, 2013

Lásd a(z) "------- Még több fotó ------" újságban megjelent cikket itt.
 

2013. február 04. - Ember és környezete megörökítője
Horváth László fotókiállítása

„Horváth László megszállott fotós: a kitartóan és következetesen végzett munka megszállottja, a szó legnemesebb értelmében. Teszi mindezt komolyan, de közben a humor sem idegen számára”, magyarázta Farkas György fényképész, a Sapientia EMTE tanára pénteken délután, a Kolozsvár Társaság főtéri székházában szervezett Ember és környezete című kiállítás megnyitóján. Mint kiderült, Horváth Lászlónak ez a második egyéni fotótárlata: tavaly áprilisban, a nagyváradi Varadinum Kulturális Alapítvány Festum Varadinum rendezvénysorozata keretében, a Partiumi Keresztény Egyetem emeletén mutatta be a munkáit, ezeket azonban mindössze négy órán át tekinthették meg az érdeklődők. A mostani, kolozsvári kiállítás ennél jóval tovább tart nyitva, február 15-ig látogatható a Főtér/Piaţa Unirii 22. szám alatt, a társaság székhelyén.

Méltatásában Farkas György kifejtette: Horváth László változatos témájú és egyéni látásmóddal komponált képei jó szemre és dicséretes érzékre utalnak. – Az alkotások nem egy képzeletbeli környezetbe, hanem a mindennapok világába, gyakran annak apró részleteibe kalauzolnak. A fotók egyrészt a jelen és a társadalmi-kulturális hangulat kutatását, másrészt pedig az egyensúly, a kikapcsolódás és a harmónia hármasát tükrözik. Kíváncsisággal és empátiával közelíti meg a világot, képeire nem a pátosz és távolságtartás, hanem az emberi közelség jellemző, amely a nézőben gondolatokat és érzéseket kelt – hangsúlyozta Farkas György. Hozzáfűzte: a sejtelmes hangulatú képek váltakoznak a „határozottan megfogalmazott” fotókkal. Ami pedig a felvételek témáit illeti, különösen változatos a paletta: „a meghitt, bensőséges környezettől, a mélázástól, a finom részletek meglátásának majdnem poétikus rögzítésén át szellemi környezetünk gyakran misztikus hangulatának ábrázolásáig, az egyéni jellemvonások megjelenítéséig életterünk sok elemét tartalmazza”.

László Miklós a Kolozsvár Társaság hűséges támogatójának nevezte kollégáját, Horváth Lászlót, aki állandó krónikásként van jelen a kolozsvári kulturális eseményeken, fényképeit pedig a http://kolozsvartarsasag.com oldalon, valamint a Facebookon teszi közzé.
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:49 | 04 Februarie, 2013

Film az eseményről
Készitette: ANTAL ÁRON
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:28 | 08 Februarie, 2013

Lásd a(z) "Erdélyi Figyelő" újságban megjelent cikket itt.

2013.02.8 - Aki vállalja a nyilvános megmérettetést

Ha Kolozsváron valami érdemleges történik, akkor biztos Horváth László fényképezőgépével a nyakában, ott van, és „megszállottan” fényképez. És nem is akárhogyan. Kitartóan, szorgalmasan, lehetőleg mindent rögzít, ami az eseménnyel kapcsolatos.

Ennek is köszönheti napról napra gyarapodó fotókészletét, melyet igénybe lehet venni, ha az eseményről nyomtatott vagy elektronikus sajtóban közölni akarnak egy jellegzetes Horváth László képet.

Munkásságának bizonyítékképpen, a Kolozsvár Társaság termeiben megrendezte az „Ember és környezete” című kiállítását, amely talán abban nyújt újdonságot, hogy Horváth Lászlói módon tárja elénk a minket körbevevő környezetünket. A digitális technika adta lehetőségek segítségével fogalmazza meg, mi minden mellett megyünk el anélkül, hogy kellőképpen odafigyelve, meglássuk mindazt az érdekességet, melyet a művész vizuálisan rögzített.

A kiállítás megnyitóbeszédét dr. Farkas György, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Filmművészet, fotóművészet, média szakának tanára tartotta. Mivel nagyon sok fotókiállítás nyílik meg Kolozsváron, ahol úgy néz ki, mindenki ért a fotóhoz. Engedtessék meg nekem, bővebben idézzek abból a szakmailag is helytálló szövegből, amit dr. Farkas György tanár úr mondott.

„Horváth László egy megszállott fotós. A kitartóan és következetesen végzett munkának, fotózásnak a megszállottja, a szó legnemesebb értelmében. És hozzá kell tennem, mindezt komolyan, de a képek nézőivel Romain Rolland öreg Colas asztalosmesterének összekacsintó cinkosságával teszi. Nem idegen számára a finom humor sem.

Horváth László változatos témájú és egyéni látásmóddal komponált képei jó szemre és dicséretes érzékre utalnak. Tulajdonképpen nem is lenne szükség semmiféle magyarázatra vagy a figyelem irányítására. A sikeres és nagyon változatos témájú, de mindig a körülöttünk zajló élet és személyiségek megörökítésének képei magukért beszélnek.

Minden nyilvános megmérettetést vállaló fényképész az egyetemes fotóművészet gyakorta szakrálisnak mondott kereteit kell, kihívásként kezelje. Ezt Horváth László a maga módján teszi.

A kiállított képek nem egy képzeletbeli környezetbe, hanem a mindennapok világába, annak gyakran apró részleteibe kalauzolnak.

A fotók egyrészt a keresés, a jelen és a társadalmi-kulturális hangulat kutatását, másrészt pedig az egyensúly, kikapcsolódás és harmónia hármasát tükrözik. Kíváncsisággal és empátiával közelíti meg a világot, képeire nem a pátosz és távolságtartás, hanem az emberi közelség a jellemző, amely a nézőben gondolatokat és érzéseket kelt.”

Aki gondolatait és érzéseit képi formába tudja foglalni, arra oda kell, figyelni. Horváth László, köszönhető korának, a belülről fakadó művészi érzékenységének, még sokszor felhívhatja figyelmünket arra a rendkívül érdekes és valójában értékes világra, melyben élünk.

Csomafáy Ferenc
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 21:32 | 08 Februarie, 2013

Lásd a(z) "------- Erdély online -------" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB