Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Barabás Miklós Céh

vissza
2013. január 18. - A BARABÁS MIKLÓS CÉH ÉRTÉKFELMÉRŐ, CSOPORTOS KIÁLLÍTÁSA fontosság:
... nyílik meg január 18-án, pénteken délután 5 órakor a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében (Jókai/Napoca utca 16. szám). A művészek ezáltal is tisztelegnek a BMC elnöke, az európai hírű, Munkácsy-díjas festőművész, a decemberben elhunyt Jakobovits Miklós munkássága előtt.
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 07:30 | 17 Ianuarie, 2013
 

2013. január 19. - Értékfelmérő BMC-tárlat nyílt a Minerva-házban

Stílusukat tekintve, valamint műfaji és technikai szempontból is egyaránt változatos munkákat tárnak az érdeklődők elé a Barabás Miklós Céh (BMC) kolozsvári művészei; értékfelmérő, csoportos kiállításuk tegnap délután nyílt meg a Minerva egyesület székházának Cs. Gyimesi Éva termében.
Tibori Szabó Zoltán, az egyesület elnökének köszöntője után Németh Júlia műkritikus méltatta az alkotásokat, hangsúlyozva: a BMC elnöke, a decemberben elhunyt Jakobovits Miklós Munkácsy-díjas festőművész emlékének szentelik az eseményt, amelyen mintegy ötven festő, grafikus, szobrász, keramikus, zománcművész és textilművész mutatkozik be, s melynek kínálatából mindenki ízlése szerint válogathat, a klasszikusabb hangvételtől a posztmodernig. A kiállítás február 15-ig, munkanapokon 11 és 15 óra között tekinthető meg a Jókai/Napoca utca 16. szám alatt.
F.ZS.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:43 | 21 Ianuarie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2013. január 21. - Műfajok és technikák tárháza a Minervánál


Közel félszáz művész – festők, grafikusok, szobrászok, keramikusok, zománcművészek, textilesek, fotósok – 87 munkáját tekinthetik meg az érdeklődők a Barabás Miklós Céh (BMC) kolozsvári csoportjának értékfelmérő, csoportos tárlatán, amely péntek délután nyílt meg a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében. – Sokak számára öröm egy kiállításmegnyitó: egyrészt az alkotónak, aki a műtermi magányból kilépve megmutathatja művészi önmagát, ugyanakkor pedig a közönségnek is, hogy ezeket az értékeket vételezheti. Egy csoportos kiállítás pedig megsokszorozhatja az örömöt, hiszen a többrendbeli találkozás lehetőségét teremti meg. A mostani örömbe azonban szomorúság is vegyül: decemberben elvesztettük mindannyiunk által tisztelt és szeretett elnökünket, Jakobovits Miklóst, a Magyar Művészeti Akadémia tagját, aki 1997 óta állt a szervezet élén – mondta Németh Júlia műkritikus, majd egyperces néma csenddel emlékeztek a Munkácsy-díjas, európai hírű képzőművészre.
Az ő emlékének szentelik a tárlatot, amelyen a huszonévesektől a kilencven év fölötti művészekig valamennyi korosztály képviselteti magát, a különböző stílusok, műfajok és technikák valóságos tárházát kínálva, „a változatosságban rejlő egységet, a műfajok és művészi elképzelések békés egymás mellett élését igazolva”. Hiszen, amint azt Jakobovits Miklós évtizedekkel ezelőtt megfogalmazta, a művészeti műfajok között nincs értékrendbeli különbség, mindent a művészi érték dönt el, az alkotó tehetsége, egyénisége. Németh Júlia a csoportos kiállítás méltó helyszínének nevezte a Minerva egyesület emeleti termeit, ahol immár második alkalommal nyújthatnak ízelítőt a Barabás Miklós Céh minőségi alapon szerveződő közösségének tevékenységéből.

A kiállítás központi helyén látható Jakobovits-munka mellett a legfiatalabb művész, Máthé László „Mona Lisa” és Önarckép című festményeire hívta fel a figyelmet a műkritikus, mint mondta, a tehetséges alkotó az Erdélyi Művészet folyóirat fiataloknak szóló Iuventus pro arte Transsylvaniae pályázatának első díját is elnyerte.

Kolozsi Tibor szobrászművész, a BMC ügyvezető elnöke egy következő kiállításra hívta meg a művészetek kedvelőit: a Minerva székházában február végén nyílik meg a tavaly októberben létrehozott Erdélyi Művészeti Központ tárlata, amelyen többek között Baász Imre, Benczédi Sándor, Gy. Szabó Béla, Jakobovits Miklós, Nagy Albert és Plugor Sándor munkái láthatók majd.

A BMC kolozsvári tagjainak kiállítása február 15-ig, munkanapokon 11 és 15 óra között látogatható a Jókai/Napoca utca 16. szám alatt.
F.ZS.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 20:47 | 21 Ianuarie, 2013

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

2013.01.27 - Tisztelgés a Munkácsy-díjas festőművész előtt

A Barabás Miklós Céh (BMC) kolozsvári részlegének legújabb kiállítása, melyet a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében nyitottak meg tisztelgést jelent a Munkácsy- díjas Jakobovits Miklós festőművész hagyatéka előtt.

Tibori Szabó Zoltán, a Minerva Művelődési Egyesület elnöke a kiállítást felvezető beszédében elmondta, 50 művész 87 munkáját (festményt, grafikát, szobrokat, kerámiát, égetett zománcot, textilt és fotókat) tekinthet meg a közönség.

A bevallott cél: a művész társadalom segítségére lenni.

A kiállítás rendezése Németh Júlia és Kolozsi Tibor munkája.

Amint Németh Júlia a kiállítást megnyitó beszédében megfogalmazta: A kiállítás megnyitója öröm az alkotóknak és a közönségnek is. A csoportos kiállítás az örömöt megsokszorozza. A BMC értékfelmérő és értékfelmutató tárlatában gyász is vegyül. Jakobovits Miklóst vesztettük el. Ez a kiállítás egyúttal tisztelgés a Munkácsy- díjas, európai hírű művész emléke előtt, aki 15 évig a BMC elnöke volt, irányítván annak munkásságát is. A 15 év kisebbfajta történelem. A képzőművészek számára sokat jelentett ez a másfél évtized. Ez alatt az idő alatt a tagság száma 150 lett. A BMC kolozsvári részlege másodszor jelentkezik csoportos kiállítással. Rendkívüli sajátossága a sokfélesége, melyet a csapatmunkának is köszönhet. Az ötletet lehet bírálni. A változatosságot kínáló rendezvény egy sajátos, egyedi hangulatot eredményez.

Az összetétel demokratikus, mert 20 évestől 97 évesig állított ki, mély érzésű lírai és elvont alkotásoktól a groteszkig.

Jakobovits Miklós érdeme, hogy megfogalmazta, miszerint a művészeti műfajok között nincs értékbeli különbség. Az alkotó tehetsége, az egyénisége a döntő.

A vizuális művészet legújabb alakulása, a különböző műfajok egymás mellettisége érzékelhető a kiállításon. Felhívja a figyelmet, hogy a BMC mint szervezet állandóan gyarapszik. Fiatalok kapcsolódnak be tevékenységébe.

Ezen a kiállításon először látható Máthé László két nagy formátumú festménye. ( „Mona Lisa”, Önarckép)

Az Erdélyi Művészet című folyóirat pályázatot hirdetett a fiatal képzőművészek számára, melyen Máthé László első díjat nyert el.

Kolozsi Tibor Picassóra hivatkozva azt mondta, hogy a művész saját munkáit gyűjti. Miután a műterem megtelt, nincs hova gyűjteni. Régi kezdeményezés: Erdélyi Művészközpont létrehozása. Ennek a gondolatnak a megfogalmazója szintén Jakobovits Miklós volt. Sokan álmodoztak arról, hogy egy művészközpont jöjjön létre. ahova el lehetne helyezni az erdélyi művészet nagyjainak alkotásait.

Sepsiszentgyörgyön hozták létre az Erdélyi Művészeti Központot, ahova számottevő anyagot juttattak el, gyűjtöttek össze. Ebből az anyagból a Minerva Művelődési Egyesület kiállítási termében február végén rendeznek figyelemre méltó kiállítást.

Csomafáy Ferenc
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:15 | 02 Februarie, 2013

Lásd a(z) "Erdély online" újságban megjelent cikket itt.

Donát 160 - Megnyitották a Barabás Miklós Céh éves tárlatát
Február közepéig látható Kolozsváron, a Minerva Művelődési Egyesület kiállítótermében a Barabás Miklós Céh éves kiállítása. A két teremben sorakozó festmények, rajzok, fotók, textil- és üvegmunkák, kisplasztikai alkotások stílusbeli változatosságukkal úgy töltik be a két termet, hogy a néző napirenden lehet a céh tagjainak munkásságával. A művészek többnyire legfrissebb és legjobban sikerült alkotásaikat állítják ki ilyenkor. A mostani kiállítást a Barabás Miklós Céh nemrég elhunyt elnöke, Jakobovits Miklós emlékére szervezte. Lényéből fakadóan is ő volt az az örök kísérletező művész, aki minden egyes kiállításán valami újjal lepte meg közönségét. Nemcsak az örök megújulás támogatója volt, hanem a fiatal művészeket is figyelemmel kísérte. A céh idei tárlatán Jakobovits Miklós már csak fő helyre állított alkotásával lehetett jelen. Az alábbi műsorban a Barabás Miklós Céh alelnökével, Németh Júliával Jakobovits Miklós szelleméről, és a céh tevékenységéről beszélgetett Szuszámi Zsuzsa.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:14 | 03 Martie, 2013

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB