Intro Intro
KT tevékenysége      KT felépítése      Kapcsolat     Tagok      Médiapartnerek Magyar verzio English version
Aktuális hirek »
A Kolozsvár Társaság rendezvényei »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság kiadványai »
..... lásd tovább 
Kolozsvári... »
..... lásd tovább 
Galériák »
..... lásd tovább 
Irások »
..... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság állandó kiállitásai »
..... lásd tovább 
Kulturális rendezvények »
..... lásd tovább 
Linkgyűjtemény »
..... lásd tovább 
Események »
..... lásd tovább 
 
Forum !
Forum » Galériák » Minerva ME

vissza
2012. október 25. - Horváth Gyöngyvér fontosság:
... grafikai kiállítása nyílik meg október 25-én, csütörtökön délután 5 órakor a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében (Jókai / Napoca utca 16. szám). Az alkotásokat Tibori Szabó Zoltán újságíró, az egyesület elnöke méltatja. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 
   
 
 
beirta: Horváth László - 05:37 | 09 Octombrie, 2012
 

Horváth Gyöngyvér tárlata a Minerva-Házban
Az elmúlt egy évben készített kollográfiáit és vegyes technikájú alkotásait tárja a nagyközönség elé Horváth Szőke Gyöngyvér képzőművész, az Igazság és a Szabadság egykori grafikai és közéleti szerkesztője.

Tibori Szabó Zoltán, a Minerva egyesület elnöke méltatásában hangsúlyozta: „olyan fajsúlyos és egységes anyagot vehetnek szemügyre a látogatók, amellyel a világ bármely nagy galériájában sem lenne oka szégyenkezni a művésznek”.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 22:34 | 25 Octombrie, 2012

2012. október 26. - Horváth Gyöngyvér tárlata a Minervánál

Az elmúlt egy évben készített kollográfiáit és vegyes technikájú alkotásait tárja a nagyközönség elé Horváth Szőke Gyöngyvér képzőművész, akinek tegnap délután, a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében nyílt kiállítása.Újvári Ildikó, lapunk főszerkesztője kiemelte: a művész 1987-ben került az Igazsághoz, majd 1990-től a Szabadság grafikai és közéleti szerkesztőjeként dolgozott, egészen nyugdíjazásáig, 2002-ig. Tibori Szabó Zoltán újságíró, a Minerva egyesület elnöke méltatásában hangsúlyozta: „olyan fajsúlyos és egységes anyagot vehetnek szemügyre a látogatók, amellyel a világ bármely nagy galériájában sem lenne oka szégyenkezni a művésznek”. Horváth Gyöngyvér az áprilisban elhunyt kolléganőnk, Barta Éva titkárnő emlékének ajánlotta a kiállítást. A tárlat az elkövetkező két hét folyamán, munkanapokon délelőtt 11 és délután 3 óra között tekinthető meg a Jókai / Napoca utca 16. szám alatt.
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 06:39 | 26 Octombrie, 2012

2012. október 26. - Horváth Gyöngyvér kiállítása nyílt meg Kolozsváron


A mostani Szabadság, a '89-es változás előtt Igazság, vagyis a kolozsvári magyar nyomtatott napilap egykori grafikai és közéleti szerkesztőjének grafikáiból nyílt kiállítás a Minerva Házban. Horváth Szőke Gyöngyvér tárlatát kollégái, Tibor Szabó Zoltán újságíró és Újvári Ildikó, a Szabadság főszerkesztője méltatta.

A digitális világ előtt, mondta Újvári Ildikó, nélkülözhetetlen volt egy jókezű, tehetséges illusztrátor egy újságnál. Horváth Gyöngyvér grafikái, illusztrációi nagy mértékben emelték a napilap színvonalát.

„Ez a grafikai kiállítás, amely a Minerva Ház Cs. Gyimesi Éva termében most megnyílik, egyben köszönetnyilvánítás is a Szabadság részéről azért a munkáért, amelyet Horváth Szőke Gyöngyvér lapunknál grafikusként és szerkesztőként több évtizeden át kifejtett" – mondta Tibori Szabó Zoltán.

Horváth Szőke Gyöngyvér 1952-ben született Kolozsváron, művészcsaládban. Édesapja jazz-zenész, ő maga is először a színészi pálya felé kacsintgatott. Végül a Ion Andreescu Képzőművészeti Akadémia mellett döntött, ahol 1977-ben végzett. Már kora alkotásaiban megjelenik az elmúlás fájdalma és az elmúlás elszenvedésének kínjai, de az erőteljes reménye is annak, hogy van még jövőnk, dolgunk, hivatásunk itt, ezen a földön. „Ez annak idején, az Erdélyből kifelé történő nagy exodus időszakában kifejezte az itthonmaradás mellett döntők lelkiállapotát is" – emlékezett a volt kolléga.

A Cs. Gyimesi Éva teremben látható kollográfiák és vegyes technikával készült művek mélységesen érzelmi, lírai hangvételűek, az öreg házak és vén fák motívumai az elmúlást, de a megújulást is sugallják. Természeti elemek váltakoznak mély filozófiai üzenet hordozó lapokkal. Foglalkoztatja a szemiotika, a legendák világa, a páva- és a totemábrázolás, a fény és a sötétség, az élet és a hozzá tartozó halál is.

A kiállítás alkotóját és szervezőit Magdó János főkonzul is köszöntötte, elmondva: mozgalmasaknak és gondolkodásra serkentőknek látja a művésznő képeit. „Számtalan kulturális rendezvényével Kolozsvár az elmúlt évek alatt ismét visszakerült a Kárpát-medence kulturális vérkeringésébe. És ezt a számos egyesületnek, galériának, művészetpártolónak köszönhetjük, mint amilyen a Minerva egyesület is, és számos olyan művésznek, mint Horváth Gyöngyvér" – mondta a kolozsvári főkonzul.
T. Koós Imola
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 19:43 | 26 Octombrie, 2012

Lásd a(z) "Új Magyar szó" újságban megjelent cikket itt.

2012. október 27. - Érzelmi és lírai hangvételű alkotások a Minerva-házban
Fekete-fehér párbeszédre és sokszáz szürke árnyalatra alapozó vegyes technikájú alkotásai mellett forma- és színvilágukban meglehetősen gazdag kollográfiáit mutatja be Horváth Szőke Gyöngyvér képzőművész azon a kiállításon, amely csütörtökön délután nyílt meg a Minerva Művelődési Egyesület Cs. Gyimesi Éva termében.

A művész munkásságát, valamint idei termésének legjavát bemutató tárlatát Tibori Szabó Zoltán újságíró, az egyesület elnöke méltatta. Kifejtette: Horváth Gyöngyvér 1977-ben, a Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola grafika szakán szerzett diplomát, s a Korunk Galériában már 1979-ben egyéni kiállítása nyílt, amely művészetkritikusokra és a művészetpártoló közönségre egyaránt mély benyomást gyakorolt. Ipari modelltervezői tevékenysége után, 1987-ben került az Igazság napilaphoz, 1989-től 2002-ig pedig a Szabadság grafikai és közéleti szerkesztője volt. – Egy másik grafikusóriás, Turós László örökébe lépett az Igazság szerkesztőségében Horváth Gyöngyvér, s szinte mindenki máshoz hasonlóan, a történések súlya alatt görnyedezve tette a dolgát: címeket, kliséket, kezdőbetűket rajzolt a lapba, vasárnapi számaiba egy-egy tollrajzot is, ha éppen volt rá igény és hatalmi engedély – magyarázta Tibori, hozzáfűzve: nem csoda tehát, hogy a nyomasztó hangulat alkotói kedvét szegte, és a művész csak akkor talált ismét önmagára, amikor nyugdíjba vonulását követően, a napi taposómalomból kiszabadult. Alkotó- és kísérletező kedvének visszatérését mi sem bizonyítja jobban, mint hogy visszatalált a kollográfiához és sajátos vegyes technikát dolgozott ki, stílusa révén munkái azonnal felismerhetőkké váltak, s a hazai kiállítóhelyiségeken túl külföldi – svédországi, amerikai, indiai stb. – csarnokok fogadták be munkáit.

– Mélyen érzelmi és lírai hangvételű alkotások láthatók a mostani tárlaton. Vegyes technikájú művei mellett ott találjuk a mestere, Feszt László legjobb munkáira is emlékeztető kollográfiáit, amelyek textúrája is egészen kivételes és változatos – hangsúlyozta Tibori Szabó Zoltán. Mint mondta, a Minerva és a Szabadság részéről egyben köszönetnyilvánítás is kíván lenni a kiállítás mindazért a munkáért, amelyet Horváth Gyöngyvér grafikusként és szerkesztőként több évtizeden át kifejtett lapunknál.

Újvári Ildikó főszerkesztő és Magdó János kolozsvári magyar főkonzul mellett a folytatásban Horváth Gyöngyvér szólt az egybegyűltekhez, aki kolléganőnk, Barta Éva titkárnő emlékének ajánlotta a tárlatot. A rendezvény zenei aláfestéséről Szép Bálint gondoskodott.
Képzőművészeti tevékenysége mellett Horváth Gyöngyvér lapunknak is munkatársa volt

A kiállítás a következő két hétben, munkanapokon 11 és 15 óra között látogatható a Minerva Egyesület székházában, a Jókai/ Napoca utca 16. szám alatt.
FERENCZ ZSOLT
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:27 | 27 Octombrie, 2012

Lásd a(z) "Szabadság" újságban megjelent cikket itt.

A bűvölet erejével hatnak
Horváth Gyöngyvér grafikusművész alkotásaiból, rajzokból és kollográfiákból nyílt kiállítás Kolozsváron, a Minerva Kulturális Egyesület székhelyén. Az erőteljes, egyéni hangvételű munkák teljesen megtöltik a termeket és a bűvölet erejével hatnak a nézőre.
    
 
 
 
válaszolt: Horváth László - 08:36 | 03 Martie, 2013

Lásd a(z) "Kolozsvári Rádió" újságban megjelent cikket itt.

 
Nyomtatóbarát verzió
KÉPZŐMŰVÉSZEK
... lásd tovább 
A Kolozsvár Társaság díjazottjai »
A Kolozsvár Társaság dokumentumai »
GYORSKERESÉS »
 
Newsletter
Név
Email
 
   
 © Gaudeamus Librarium designed by Robilix WEB